Svátky všech svatých a zesnulých

sobota 8. října 2011

Bylo by trochu nadnesené říci, že tyto svátky v našem kraji „slavíme“. Prožíváme je spíše velmi tiše. Úctu k památce zesnulých projevujeme tím, že nosíme květiny a věnce na hrobečky, rozsvěcíme svíčky, scházíme se s rodinou, prohlížíme fotografie a vzpomínáme. Mnozí z nás nemají o těchto svátcích příliš informací a ani neznají jejich historii. Abychom si to uspořádali, začneme pěkně od začátku.



      1. listopad- Svátek všech svatých

Svátek všech svatých vychází z tradic keltských a později je přejalo i křesťanství. Keltský nový rok Samhain (konec léta) byl dnem, kdy se stírala hranice mezi světem živých a mrtvých. Věřilo se, že se duše zesnulých v tento čas vracejí na zemský povrch a živí mohou navštívit podsvětí. Svátek všech svatých je oslavou mrtvých, kteří již dosáhli své blaženosti, zatímco Dušičky jsou vzpomínkou  na ty, kteří prochází očistcem a blaženosti zatím nedosáhli. Bývalo zvykem u večeře prostírat pro zesnulé příbuzné, kteří v tuto dobu mohli přijít na návštěvu, nebo vystavovat za oknem zapálenou svíčku ve vyřezané řepě (později v dýni), která měla bloudícím duším mrtvých posvítit na jejich cestu. Lidé se také převlékali do starých cárů a malovali si obličeje, aby se uchránili před zlými duchy. Tradice Samhainu do současnosti přežila v podobě Halloweenu, který se slaví 31. října především v anglicky mluvících zemích- jak v Irsku a Británii, tak i např. ve Spojených státech, kam tento svátek přenesli irští emigranti. Pro Halloween si vyhradíme speciální kapitolu.

2. listopad- Svátek všech zesnulých (Dušičky)

Tento svátek slavíme z úcty k naším předkům. Říkalo se, že pokud o Dušičkách prší, oplakávají duše zemřelých své hříchy. Podle lidové víry prý v předvečer svátku Dušiček vystupují duše mrtvých na jednu noc z plamenů očistce, kde pykaly za své hříchy. Právě z toho důvodu se plnily domácí lampy máslaem místo oleje, aby si duše mohly zchladit své popáleniny. Dušičky se vracely zpět do plamenů ve chvíli, kdy začal ráno zvonit kostel. Keltové pro duše z očistce zapalovali ohně, aby se mohly ohřát a strávit s nimi noc. Do ohně vhazovali různé potraviny, kterými chtěli vykoupit duše mrtvých. Dnešní alternativou této tradice je zapalování svíček. Za dávných časů se na vsích peklo pečivo zvané dušičky. Bylo to čtyřhranné pečivo, zadělávané mlékem a plněné povidly nebo mákem, a byli jím obdarováni chudí lidé postávající u kostela, či hřbitova.  Právě v tento den jezdíme na hřbitovy, abychom si připomněli naše předky a blízké, kteří již nejsou mezi námi. Rozsvícením svíce a položením květin symbolizujeme víru a věčný život. Tato tradice však trpí ztrátou povědomí o významu těchto svátků a na hrobech tak často vídáme umělé či sušené květiny, které mají s věčným životem pramálo společného.

Odjakživa jsem se ráda procházela po hřbitovech, protože zbožňuji kouzlo hřbitovních soch a ráda je fotím, ačkoliv se to může někomu zdát jako poněkud morbidní koníček. Vlastně se i tak trochu ráda bojím, když se ocitnu na hřbitově úplně sama, jako jediná živá duše. Zvu vás na procházku po Olšanském a Vršovickém hřbitově v Praze, kde jsem pořídila vybrané snímky...Pojďme se bát společně! :-)

























2 komentáře:

  1. nadherne fotky,Sandri..mame podobnu zalubu..aj my s manzelom velmi radi chodime na cintoriny..i ked tam nefotime..ale mame radi tu atmosferu a krasne stare nahrobky a sochy..a cestou z aj do skoly som vacsinou chodila cez jeden krasny cintorin,lebo tam bol uuzasny klud,vzdy ma to tak nacerpalo energiou,a zaroven aj sucitom,a uvedomenim si smrtelnosti...a co sa tyka clanku o Halloween,v tom s tebou naprosto suhlasim..tiez mam rovnaky nazor,a som za kazdy sviatok,kt.dokaze priniest radost,a vobec ma nezaujima,ci je z Ameriky alebo nie:)

    OdpovědětVymazat
  2. Sandro,
    krásné fotečky , úplně z jiného prsotředí než je tu člověk zvyklý .
    Jsem na tom podobně, mám ráda hřbitovy , mám tam vždycky zvláštní uklidňující pocit, jako by se tam život zastavil,...
    Ilona D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥