Štědrovečerní stůl

pondělí 19. prosince 2011

Štědrovečerní stůl je jednou z nějdůlěžitějších součástí Vánoc. Usedáme k němu se svou rodinou a nejbližšími přáteli a v průběhu celého roku se asi nedočkáme tak nádherné sváteční atmosféry jako právě v tento večer. V nás všech je jakési zvláštní očekávání, radost, naděje a těšení se. Podávají se vánoční pokrmy, které vaříme nejraději z již generacemi ověřených receptů a užíváme si jiskřičky v nedočkavých očích dětí, i nás dospělých.

Mám pro vás inspiraci na vytvoření velmi jednoduchého svátečního stolu. Příprava nezabere příliš času, ani vás nebude stát zbytečné výdaje. Používám ráda předměty s duší, které přetrvávají roky a dají se využít pro mnoho příležitostí. Pokud se vám můj štědrovečení stůl zalíbí, mám zde několik tipů:

  • Fialová je mou nejoblíbenější sváteční barvou, a tak i můj stůl je v těchto odstínech. Fialová barva je mystická a duchovní a zároveň je i srdečná a uklidňující.
  • Toužíte-li dodat atmosféře na vážnosti, pomůže také černá barva. V mém případě je na běhounu se třpytivými kvítky. Běhoun vypadá výborně v kontrastu se sněhobílým ubrusem.
  • Rustikální dojem dodají přírodní dekorace, jako jsou šišky, jmelí, jehličí a větvičky. 
  • Honosnost vašeho stolu znásobí kvalitní, nejlépe starožitné, příbory s filigránem a látkové ubrousky v kroužku. Já preferuji ubrousky s krajkou, ale pokud takové nevlastníte, můžete použít i papírovou alternativu za pár korun z drogerie, či papírnictví- na výběr je mnoho barev i vzorů.
  • Ideální je mít pro všechny připraveny dvě až tři skleničky- na vodu a na aperitiv / víno / šampaňské nebo rychlé špunty v případě dětí ;-) 
  • Jako základ pod talíře jsem použila kulatý melaminový podnos ve fialové barvě, který krásně ladí s ostatními ozdbami a dodává tabuli luxusní nádech i přesto, že stál kolem 40 Kč (v KIK) ;-)
  • Po stole můžete nedbale rozsypat konfetky s vánočním motivem, působí to velmi hravě a jejich lesk opět podporuje vánoční atmosféru.
  • Nesmí chybět svíčky, případně adventní věnec a pokud je váš stůl dostatečně prostorný, dozdobte ho mísou plnou třpytivých ozbod. 
  • Chcete-li mít prostřeno bez jediné chybičky, můžete si zopakovat pravidla etikety prostírání z mého květnového článku.










14 komentářů:

  1. moc pěkné,moc se ti to povedlo, taky setěším ažbudu zdobit stůl

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera!!!!! Já marně sháním látkové ubrousky :-( Koupila jsem nádherné číše na víno, mám dokonalé kroužky na ubrousky a ubrousky nikde :-))))

    OdpovědětVymazat
  3. Sandruško krása,dokonalá krása,já se určitě nechám inspirovat,jen fialkovou vyměním za jinou!Opravdu se ti stůl mocinky povedl!MIchaela

    OdpovědětVymazat
  4. Sandri, krásne, vznešené a romantické zároveň. Ja mám presne také isté biele taniere a mám ich zo všetkých najradšej. A tie krásne poháre... Andrea

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera. Asi přijdu na návštěvu. :-) Krásné vánoce.

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Sandro,
    přeji krásné vánoční svátky a do nového roku především zdraví a jenom všechno dobré.
    Máš nádherný štědrovečerní stůl !!!
    Zdravím Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. Sandruš, krásně jsi vám prostřela :-) V takovém pěkném prostředí se pak s chutí jí :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím Sandro.Krásně prostřený stůl a moc hezky vše nafoceno.Přeji krásné vánoční svátky,plné pohody a klidu.Pavla s rodinou.

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Sandro,moc děkuji za příjemnou návštěvu u nás na kopci.
    Chci ti popřát do Nového roku hodně zdraví!
    To je ta nejhlavnější věc,aby mohl být člověk šťastný a spokojený.
    Krásné dny.....Žaneta

    OdpovědětVymazat
  10. Sandro přeji krásný a štastný Nový rok 2012!Ze srdce Daja

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, na mojom blogu prebieha práve GIVEAWAY o zaujímavé ceny. Ak máš chuť a obätuješ pár minút, navštív môj blog a zapoj sa do Giveaway, ktorú nájdeš tu : http://ariadneella.blogspot.com/2012/01/giveaway.html

    s pozdravom Ariadneella

    OdpovědětVymazat
  12. Sandruško všechno nejlepší do Nového roku ti přeju:) Spousty nápadů a inspirace!
    pa Vlaďka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥