Inspirace v italském stylu

sobota 24. listopadu 2012

Pokud zbožňujete Shabby Chic styl, pak vám jistě neunikly florentské tácy, stolky, krabičky a další krásy jako ze zámku! Kde se vlastně vzaly a proč neodmyslitelně patří k tomuto stylu? Jak již napovídá samotný název, florentská řemesla mají staletí dlouhou tradici v italské Florencii. Odráží především dobu renesančního umění a interiérového designu. Mezi naprostou klasiku patří zlacené rámy, reprodukce nábytku, či vykládané stolky.

Florencie byla v době renesance centrem krásného umění, zlacení, bronzových doplňků a nábytku vykládaného mramorem či vzácným dřevem. Pro florentský nábytek a doplňky jsou typické různé ornamenty a již zmiňované zlacení. Reprodukce jsou pak často tvořeny dekupáží v kombinaci se známými uměleckými díly s náboženskými i nenáboženskými motivy.

Snažila jsem se dohledat více o spojitosti stylu Shabby Chic a florentských doplňků a vždy se znovu dostávám k představitelce tohoto interiérového designu, Rachel Ashwell. Rachel miluje florentské umění a často jej můžeme vidět na jejích krásných stránkách. Jak už to bývá, tyto kousky se rychle rozšířily do podvědomí milovnic tohoto stylu a každá správná shabby princezna má doma alespoň jeden tác či rámeček.

Pro mě jsou naprostým topem stolečky ve třech velikostech, které se zasouvají pod sebe. Mají praktické využití pro displej květin, ale hodí se i pro servírování občerstvení návštěvám, které tak mají vše pohodlně při ruce. Pak se stolečky zase úsporně složí pod sebe a vytvoří překrásné a dekorativní zátiší...Čekám na ty pravé! ;-)

Inspirovat se můžete i u českých bloggerek- například u Vladěnky a u Míši.

Florentská zlacená komoda je skutečně originálním kouskem...Zdroj: Etsy

Obrazy s krásnými motivy a samozřejmě klasické florentské rámy...Zdroj: Etsy

Dokonalý shabby tác s růžičkami...Zdroj: Etsy

Zlacení je krásné v kontrastu s bílou patinou...Zdroj: Etsy

Ale i v kombinace s šedavě či tyrkysově modrou...Zdroj: shabbyfrenchforme.blogspot.cz

Úchvatná krabička na šperky a drobnosti je ozdobou každé toaletky! Zdroj:. shabbyfrenchforme.blogspot.cz

Stolečky, které se zasouvají pod sebe...praktické i nádherné zároveň.

V interiréru v italském, francouzském, venkovském i skandivském stylu přímo září! Zdroj: frenchcountrycottage.blogspot.cz

Detail úžasné patiny a ornamentů...Zdroj: frenchcountrycottage.blogspot.cz

A teď něco pro opravdové labužníky! :-) Na předchozí inspiraci bych ráda navázala odkazem na nově otevřený showroom Salon Cardinal v pražském Karlíně. Ti z vás, kdo milují luxusní kuchyně a luxusní nábytek, budou 100% nadšení, protože kolekce italských značek, které Salon Cardinal vybírá, je přehlídka toho nejúžasnějšího z interiérového světa. Právě díky těmto honosným a rustikálním kouskům nábytku můžete svůj interiér přeměnit na překrásný zámek. K tomu neodmysliteně patří zlaté linky, zdobné okraje, nebeské spaní a božské tvary...pokochejte se v opravdu velkém stylu! :-)















10 komentářů:

  1. SANDRUŠKO dnes přímá trefa do mého srdíčka !!!!!!!!!!! ♥ A ty to víš :-)Miluji florentské věci,naprosto jsem se do nich zbláznila-už mám vybrané i další kousky,bohužel u nás se hledají dost těžko,takže přišlo na řadu zahraničí...Vybrala jsi nádherné kousky,všechny!!
    A zbytek článku jakbysmet-to je prostě pohádka,moc ti děkuji!!!!!!!!
    Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
  2. SANDRUŠKO, SUPER.
    KRÁSNÉ FOTEČKY.
    PŘEJI HEZKÝ VÍKENDÍK.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí Bohdi a i tobě krásný víkend!!!

      Vymazat
  3. Ahoj Sandro,
    to je tak krásný styl, až mi oči přecházely!!
    Děkuji za ty krásné fotky, moc mně potěšily a pohladily na duši.
    Jinak, moc na tebe spoléhám, že brzy přídeš s nějakou pěknou zimní dekorací.
    Já už se chystám vyrábět truhlíky ze chvojí do okna, na které bych o Vánocích zavěsila světýlka :-) .
    Doufám že se zimním dekorováním už začneš, protože v poslední době si prakticky všechno zdobím podle tebe :-)).
    S pozdravem,
    Světla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Světlo,

      moc mě tvoje krásná zpráva těší!!! Se zimním dekorem začnu již brzy, protože advent je za rohem :-) V příštím týdnu se určitě už objeví vánočnější atmosféra! ;-) Moc ráda bych na blog vkládala i častěji a dělila se o všechny nápady, ale i v práci toho je teď v předvánočním čase hodně a tak musím vše plánovat hodně dopředu...především focení je teď čím dál složitější, protože dny jsou hodně temné a šedivé a přes den jsou asi jen dvě až tři hodiny, při kterých se dá fotit bez problémů se světlem :-) Truhlíky s chvojím a světýlky budou jistě nádherné!!!

      Krásnou neděli! ♥

      Vymazat
    2. Ahoj Sandro,
      S tím focením mám jeden tip.
      My máme novější domek, a když jsme ho stavěli, muselo se stále fotit... sice ne umělecké fotky krásného interiéru, ale trubky vedoucí zdmi...
      Často se na stavbu jezdilo po tmě-po práci.
      Vymyslela jsem zbůsob, jak i za takových podmínek vyfotografovat ty tmavé roury´, které jsou nyní náš komín.
      Zapálil jsem svíčku, tu jsem postavila před daný předmět tak, aby ji foťák nezabral, ale předmět byl osvícený.
      K mému vlastnímu překvapení se fotky dařili a navíc i krásně zachytili detaili těch špinavých trubek... :-)
      Krásný advent,
      Světla

      Vymazat
  4. Sandruška, tak toto je naozaj krása... je hrozná škoda, že sa u nás florentské vecičky ťažko zháňajú, sú jednoducho nádherné. Ale ďakujem, že som sa mohla pokochať aspoň takto, pohladilo to moje srdiečko :))) Prajem pekný deň

    OdpovědětVymazat
  5. Sandri,u tebe se me libi,ze nas takto krasne a stylove krom fotecek z tveho bydleni i vzdelavas.Florentske veci jsou moc krasne a i kdyz bydleni cele shabby je na me moc sladke a romanticke,prvky z tohoto stylu miluji a myslim,ze skvele doplni nase interiery.Nebo takovy shabby koutek ci jedna mistnustka je fajn a ostatni radeji neitralnejsi,fotky doplnku a kuchyni jsou nadherne,dekuji za pokochani,nikdo jiny neumi napsat takove clanky lepe.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj...u mě na blogu máš nominaci do 11..Pěkný den Lenka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥