Víkendový úklid aneb MÉNĚ JE VÍCE!

sobota 5. listopadu 2011

Uklízíte rády? Já se musím přiznat, že si úklid svým způsobem užívám, ačkoliv to někomu může připadat nepochopitelné :-) Při úklidu úplně zmizí každodenní starosti a já si užívám fyzickou práci a její okamžité výsledky. Není nad načechraný koberec, nablýskané umyvadlo a voňavé prádlo. A ten blažený pocit, kdy je vše hotovo, svalím se zaslouženě do křesla s šálkem čaje a užívám si dobře odvedenou práci, je k nezaplacení :-)

Pomáhají vám doma s úklidem vaši muži (případně děti) a jaký máte názor na dělbu domácích prací mezi partnery?Ať už je to u vás doma, jak chce, uklízet se prostě musí! A proto pro vás mám pár skvělých tipů, které z této činnosti udělají zase o něco příjemnější zážitek i domov ;-)


 1. Mějte na paměti, že méně je více. Všechny chemické čisticí prostředky jsou současně znečišťovatelé ovzduší a škodí vašim očím, dýchacímu a nervovému systému i přírodě! K úklidu se dají využívat i jednoduché, doma vyrobené, a tedy zcela ekologické, přípravky. Nejde ani tak o množství naneseného přípravku, jako o techniku čištění.

2. K úklidu nejraději používám dřevěné kartáče s pevnými a trvanlivými štětinami- plastovým se vyhýbám.  Kartáč na fotce mi poslala jedna moc hodná paní, která mi ho sehnala v Německu. Jinak používám také delší dřevěný kartáč, který lze sehnat v drogerii Schlecker za 16 Kč. Je perfektní na mytí nádobí i čištění zeleniny.

3. Do skleněných lahviček si můžete vyrobit domácí úklidové přípravky, které šetří vaši peněženku i přírodu. Přípravky nejsou na výrobu složité a vždy je lepší je dělat čerstvé před samotným úklidem. Ideální jsou také lahvičky s rozprašovačem- lze sehnat např. v květinářství. Kromě toho, že nebudete kupovat stále nové plastové lahve, si můžete dovolit tyto prostředky i vystavit, protože tekutiny ve skle vypadají dobře vždy!

4. Na odstranění skvrn z textilu a prádla se mi nejlépe osvědčilo obyčejné kokosové mýdlo za pár korun! Známé je i mýdlo s jelenem. Poradí si i s krví a červeným vínem- důležité je pouze jednat rychle, případně prádlo namydlit, namočit přes noc a druhý den vyprat. Opravdu neplýtvejte penězi za Vanish a spol.



 5. Na vyčištění varné konvice nejlépe poslouží bílý ocet. Do konvice nalijte stejnou měrou vodu a ocet, povařte, nechte odstát, vylijte a vypláchněte čistou vodou. Ocet bude samozřejmě cítit, tudíž vřele doporučuji větrat :-)

6. Do čajových a varných konvic není radno používat chemické prostředky, myjte je pouze vodou bez jaru. Ostatní nádobí vždy po použití jaru dobře opláchněte- jíst zaschlé mýdlové bubliny vašemu tělu opravdu nesvědčí!

7. Ve varné konvici nenechávejte stát vodu, snižujete její životnost, protože se rychleji zanese vodním kamenem a minerály. Kromě toho, že plná konvice plýtvá energií, ztrácí převařovaná voda kyslík. Když si děláte čaj, nebo kávu, natočte si vodu do hrnku a jeho obsah přelijte do konvice- více vody není třeba.

8. Mezi nejúčinější domácí čisticí pomocníky patří citrón (působí jako bělidlo, odstraňuje zápach, mastnotu a skvrny), jedlá soda (leští porchy, odstraňuje skvrny), esenciální oleje (přírodní dezinfekce- např. levandule, eukalyptus a tea tree), olivový olej (vyživuje a leští dřevo) a ocet (dezinfikuje, odstraňuje špínu, mastnotu a plísně).

5 komentářů:

  1. Ahoj Sandro,
    díky moc za hezký článek a bezva tipy.
    Ještě bych doplnila kuchyňskou sůl, je výborná na usazeniny od čaje, stačí nasypat na vhký hadřík a vydrhnout, nepoškrábe ani sklo.
    Krásnou neděli
    Věrka

    OdpovědětVymazat
  2. Sandruško, taky hodně používám citron, nebo třeba levnou citronku místo jaru. Snažím se taky používat prací přípravky a ostatní čistítící v malinkém množství. Jo a uklízení mě teda taky baví. Pěkný den Majka

    OdpovědětVymazat
  3. Majko, to jsem ráda....když každý začne u sebe, pak můžeme vytvořit spolčenství lidí, které se snaží přírodě zbytečně neškodit, protože i tak kvůli nám dostává hodně zabrat!

    OdpovědětVymazat
  4. krasne fotky,Sandrus:)a mooc zaujimave rady:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥