Finland- Tampere, část druhá: Místní obchůdky

neděle 22. dubna 2012

Dnes mám pro vás fotografie ze tří různých obchodů. Na fotkách uvidíte, jak velmi blízký je Skandinávcům také francouzský a anglický vintage dekor. Mnohé skříňky, krabičky a dózy nesou francouzské, anglické, ale samozřejmě i finské nápisy. Většina zboží je vyráběna ve Finsku, Dánsku a v neposlední řadě i v Číně- však to známe :-) Na konci jsou také obrázky z krásné kavárničky, která mne nalákala úžasnými starožitnými doplňky, jako je zrcadlo ve starém pozlaceném rámu, zrenovovaná lavice, či časem opotřebovaný příborník- ten jsem nemohla zachytit celý, neboť u něj seděly dvě bábinky a nechtěla jsem je u povídání rušit :-)

Obecně v Tampere nejsou příliš zvyklí na turisty s foťákem. Pro místní domorodce je celkem záhada, co si tak zběsile fotím na nějaké krabičce, nebo židli :-) Když jsem dostala jednou dokonce vynadáno od prodavačky úžasných laskomin, pochopila jsem, že bude lepší se vždy nejprve dotázat a fotit pouze se svolením. Jsem z Prahy zvyklá, že foťáky jsou přítomny v centru prakticky všude a jistě jsem se nevědomky zúčastnila nejednoho portrétu :-) To jen k vysvětlení zdejších zvyků a důvodu mého turbo rychlého focení, kde není čas na žádné zdlouhavé nastavování světla apod.

Své dva nejoblíbenější obchody si nechám na samostatné články na příště a také samozřejmě uvidíte, co jsem si zajímavého z Tampere přivezla. Zde je malá ochutnávka...Nechte fantazii pracovat!


Asi není třeba upozorňovat na tu nádhernou knihovnu a bustu ženy...:-)
Na této fotce nezapomeňte obdivovat patinovaný černý rámeček- ten má ducha :-)

Lucerny, lucerny, lucerny- ve Finsku je uvidíte všude- každý má alespoň jednu lecernu zavěšenou na balkóně, nebo postavenou u vchodových dvěří do domu. Velmi oblíbeným zdobením luceren je kombinace mechu a bílé svíčky.

Naprostý skvost- toaletka je snem asi každého našeho princeznovského já :-)
Dřevěné bedýnky s tabulkou a smaltovaný nočník Le Bain jsem v Tampere nechala s těžkým srdcem...

U nás jsou již takové cedulky s nápisy také běžně dostupné- tahle se mi líbila pro akrylovou kapku na konci.

Překrásné lucerny v orientálním stylu a stojany na kuchařku...I zde jsem chvilku postála a alespoň se zasnila.

Krásný vintage koutek- bude se líbit milovnicím černobílého stylu, který má šrnc.
Nápisy Love, Home a plechové cedule- v Česku v tomto stylu již běžná klasika :-) Já jsem nápisy vynechala a zaměřila se spíše na krásné pořadače na časopisy s jutovými mašličkami- viz úplně vzadu.

Svíčky, svícny, krabičky- těch nikdy nění dost!

Zde je mým nejoblíbenějším kouskem smaltovaná dóza s nápisem Kolikot (na mince).

Úžasná krabice ve vintage stylu- tu jsem vám vyfotila pro inspiraci, protože máte šikovné ručky a můžete si za pár kaček doma vyrobit podobnou :-) Krabice je focena zvrchu (vidíte tedy víko).

Moc povedené vzory látek- na výběr byly záclonky, dlouhé závěsy, utěrky a prostírání. Kdyby tak měl člověk bezednou peněženku :-)
Známá značka Ib Laursen nechybí samozřejmě ani ve Finsku...zamilovala jsem se do kovových rámečků s černobílými fotkami.

Klasická skandinávská kombinace čirého skla, bílého porcelánu a kovu...

Pravý starožitný stolek s dečkou a ohromný spínací špendlík na poličce mne oslovily nejvíce :-)

Odstín svíček a vonného sáčku v balíčku naprosto zbožňuji.
Kovové cedulky s vintage obrázky- opět skvělý tip na domácí tvorbu! ;-)

O této bílé porcelánové dóze se mi snad už i zdá...strašně po ní toužím od chvíle, co jsem ji spatřila- naživo byly dózy ještě krásnější...zavěsila bych si jednu do ložnice a naplnila ji svíčkami, nebo bižuterií. Bohužel jsem musela odjet bez tohoto pokladu, neboť cena této věcičky se pohybovala okolo necelých 1000 Kč, což se mi zdálo opravdu hodně.

Pravé starožitné židle a bílá lavice se stolkem dodaly kavárně osobité kouzlo.

Takový stůl jsem jednu dobu vyhlížela na Aukru, ale nakonec jsem pořídila ten, co možná z mých předešlých příspěvků znáte...a také si povšimněte té krásné lampy, co visí nad stolem.

Úžasný nápad, jak využít starý rám od obrazu, který vám není milý, nebo dokonce už v rámu ani není...Zasaďte do něj zrcadlo a vděchněte mu nový život.
V kavárně byly v nabídce luxusní čaje, nezapomenutelně chutná káva a samozřejmě spousta dobrého pečiva.

Oblíbené servírování na skleněnách podnosech a stříbrných tácech, které jsou vyložené dortovými rozetami. Tak co si dáte? ;-)

18 komentářů:

  1. No já nemůžu-doslova jsi mě očarovala,nevím,kam dřív s očičkama,jedna krása vedle druhé,půlku obchůdku bych hned skoupila:-)A našla jsem i trochu inspirace,takže děkuji!!!Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že jsi taky našla inspiraci, tolik kouzelných detailů :-)

      Vymazat
  2. Krása... Mne sa asi sníva dievčatá... Tak toto keby sme mali doma... Ach! Nádherné. Ďakujeme za krásne fotečky Sandri. :-)

    Katka

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Sandro, tedy to je nádhery. Krásné dny
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. prekrásne...mňa by bolo asi ťažké dostať preč z tých obchodov

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano...kdyby nás netlačil čas, asi bych tam stála hodiny a hodiny :-)

      Vymazat
  5. Hezky vecer Sandri,
    tak....no samozrejme krasne veci,ale.....trosku jsi me utvrdila v tom,o cem smyslim uz davno,ze v nekterych severskych mestech,nebo spise jiz v obchodech se podobne zbozi dosti opakuje,jakoby jim snad nedejboze dosla fantazie,ale co je horsi,nevim zda to z fotek dobre chapu,ale misto milych utulnych obchudku krasne jakoby zprehazenych prokombinovanych ruznyma i neprodejnyma dekoracema,jsem tam jiz videla takovy maly obchodacek,cehoz se desim,kde je zbozi ve vetsim mnozstvi na normalnich regalech a az tak zoufale srovnane.Vim,business je business,ale kde jsou ty romanticke utulne pidiobchudky???Ale vypada to,ze se to tykalo jen jednoho obchodu,tak nezoufam,kazdopadne kovove cedulky s vintage foteckama nadherne a u zasobniku nezpufej,podobny ma Bella,je sice smaltovany,ale urcite levnejsi.
    Jinak opet dekuji za krasny a mily prispevek,hned me ozivil nedelni vecer.
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Katko,

      je to přesně jak píšeš- na fotkách cca uprostřed je zachycen obchod typu Kotva u nás v Praze. Nepříliš hezky vyhlížející obchodní centrum, kde se dá koupit všechno od jídla, přes parfémy až po interiérové dekorace...Byla jsem z toho dosti překvapená, ale protože to byl úplně první obchod, kde jsem narazila na takové dekorace, tak jsem s radostí fotila, abych vám pak mohla ukázat, co se ve Finsku prodává :-) V porovnání s těmi útulnými obchůdky, které tam jsou, bylo tohle opravdu nesrovnatelné.

      Vymazat
    2. Tak jsem rada,ze to byla vyjimka a jsem take rada,ze mas stejne mineni.Kazdopadne dnesnim prispevkem se vse v dobre obratilo.Muj sen je otevrit si u nas ve meste take takovyto maly utulny obchudek a mam par kanmaradek,ktere umi sit ruzne dekorace at uz polstare,srdicka nebo jine veci,tak by jsem tam vse prodavala spolu s dovozem treba ze severu.Tak me drz palce,mam k tomu spravne naslapnuto,protoze pritel podnika take v obchode a cestuje po celem svete,tak je to pro nej uz brnkacka,jeden obchudek navic.

      Vymazat
    3. :-) tak to je naprosto skvělé!!! Moc držím palce, není nad to podnikat v něčem, co nás naplňuje a baví, protože to pak člověk ani nemá pocit, že je to práce, když to dělá rád! Budu se moc těšit na jakékoliv novinky ohledně tvého obchodu. A mimochodem- bude úžasné, pokud budete mít v obchodě originální české ručně dělané výrobky, jako jsou právě polštářky, záclonky, srdíčka apod, protože spousta lidí si takové věci vyrobit neumí- já mám problém zašít i ponožku, hahaaa ;-)

      Vymazat
    4. ALE TO JA TAKE NEUMIM SIT,ALE BAVI ME DELAT NEJAKE TREBA TRVANLIVE DEKORACE DO KVETNIKU NEBO VENCE A TAK...,SESTRA ZASE MOC KRASNE SIJE A KAMARADKA UDELA ZA PAR KACEK STYLOVY POLSTAR,PODOBNE SE PRODAVAJI ZA TISICE.DALSI KAMARADKA DELA Z PLETIVA VELIKONOCNI A VANOCNI DEKOR JAKO TREBA VELKEHO ANDELA,TAKZE SI MYSLIM,ZE CELKOVE JE KOLEM NAS MOC SIKOVNYCH LIDI,JEN NEMAJI PODNIKAVEHO DUCHA,NEBO SI NEMOHOU DOVOLIT ZARISKOVAT VUCI RODINE A DETEM.A TO JE MOC SKODA,PROTOZE PAK VSE MUSIME KUPOVAT ZA DRAHO V ZAHRANICI.

      Vymazat
  6. Sandruško, to je nádhera ty obchůdky a to pečivo na krásných tácech, musela sis tam moc užívat. Krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to opravdu krásné, moc návštěvu Skandinávie doporučuji...U Finska určitě nekončím ;-)

      Vymazat
  7. To je prostě nádhera! Tolik věcí by se mi hodilo :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ciekway blog - pozwolisz że poobserwuję ...

    OdpovědětVymazat
  9. Co na to napsat, užila jsem si, díky Sandro!
    Hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥