Víkendový úklid a malá velká nehoda

sobota 14. dubna 2012

Není nad čistý a voňavý domov. Za týden se nahromadí všelijaké zbytečnosti, papíry, prach a prádlo...A právě o víkendu mám takový očistný rituál, a to nejen v bytě, ale také v hlavě...Při úklidu si člověk čistí i myšlenky a pokud je uspořádaný a čistý byt, je to i odraz pohody v nás samotných. Nepořádek doma značí nepořádek v duši, a ten je třeba co nejrychleji odstranit.

K tomu mám několik oblíbených pomocníků- Růžový plechový kbelík s úložným prosotorem a přihrádkami- This & That, dřevěný kartáč- drogerie Schlecker, voňavý sprej na textil a pokojová třešňová vůně- obojí Cath Kidston (koupíte zde).





Při úklidu se mi "podařilo" rozbít můj milovaný hrneček na zubní pastu a kartáčky. Před časem jsem si zakoupila tuto krásnou Ib Laursen keramiku ještě spolu s dávkovačem na mýdlo a k mé velké smůle to hrneček nepřežil...tedy jen na chvíli ;-) Když jsem uslyšela, jak se rozletěl o dlaždičky, polkla jsem na prázdno a chvilku se mi snad chtělo i brečet...Je mi totiž nesmírně líto, když se rozbijí věci, které jsou tak krásné a mám k nim vztah. 

Střepy naštěstí byly dostatečně velké na to, aby se hrneček dal ještě slepit, ačkoliv místy je opravdu poškozený dost. Vzhledem k tomu, že už ho nechci raději zatěžovat koupelnovými výpady, dala jsem si ho na psací stůl v kuchyni a naplnila ho lehounkými neživými květy. Byla by přece škoda, kdyby skončil na smetišti...No a do koupelny přijde hrneček nový :-)

10 komentářů:

  1. Teda, já chci taky takový nádherný uklízecí arzenál! A o úklidu svatá pravda. I když Tě hrneček třeba měl taky něco naučit, s kytkama mu to moc sluší;-)! Hezký voňavý víkend...

    OdpovědětVymazat
  2. Sandri, mne sa podarilo rozbiť tiež pár pekných kúskov a pokiaľ je to čo i len trochu možné, všetko zlepím a vystavím na obdiv znovu. Tebe sa to tiež podarilo a to je dôležité. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že také raději spravuješ, než vyhazuješ ;-)

      Vymazat
  3. Tak to ti závidím-úklid jen o víkendu:-)já uklízím denně,ale to je dětmi!Mám ráda čistý a voňavý domov a uklízení je pro mě relaxace,baví mě,možná,že se někdo bude podivovat,ale jakmile je někde nějaký nepořádek,hned ho běžím uklidit!Já jsem včera rozbila andílka,ale ten bohužel slepit nepůjde:-(a taky-v koupelně na okně a najednou bum o dlaždičky...ale jak říkáš střepy přinášejí štěstí!!!!Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také poklízím i v týdnu, ale takový ten velký celkový úklid dělám opravdu jen o víkendu ;-) S dětmi to pak musí mít neskutečné tóčo, to aby člověk za nimi jen běhal a sbíral hračky, utíral všelijaké patlání a pral a žehlil...:-D Popravdě si to zatím neumím moc představit, kolik to obnáší práce, ale stejně se na to těším :-) Děti jsou radost :-*

      Vymazat
  4. ahoj Sandra... črepy síce vraj nosia šťastie, ale podľa feng šuej by nemali byť doma veci poškodené, prasknuté, čo rozbité. Je v tom už raz zničujúca energia a tá domov nepatrí. Nie som nijaký extra fengšuej-ista ani nič podobné, ale v tomto vidím logiku a čo je poškodené, ide z domu. Príde nové. pa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marečko, za tento komentář ti velmi děkuji, protože mě dovedl k zamyšlení...Já se rovněž zajímám o Feng Shui a vzala jsem si z něj opravdu hodně a hlavně to, s čím se přirozeně ztotožňuji...s těmi střepy to vidím dvěma pohledy- jeden je, že je v nich zničující energie, druhý pohled je, že vyhazováním věcí bez snahy je znovu zužitkovat, či opravit, zatěžujeme planetu, která nese tuny lidského odpadu...pak tam hraje roli také můj pocit ke konkrétní věci. Kdyby se mi rozbil nechtěný dárek, tak mi to líto nebude...pokud je to ale věc, kterou jsem denně používala, s láskou se na ni dívala a měla ji ráda, tak se mi s ní loučit ještě nechce a pustím ji až ve chvíli, kdy to přirozeně pocítím. Feng Shui je úžasná filosofie, ale vždycky nejdříve dám na svůj vnitřní pocit a svou intuici, protože myslím, že jedině ta má pravdu :-) Obecně doma rozbité věci neshromažďuji, tak doufám, že jeden malý pohárek nepřinese našemu domovu pohromu ;-)

      Vymazat
  5. Ahoj Sandri,no ty jsi se ted nejak rozjela,vsimla jsem si jen nedelniho vstupu a ted juk a vidim i sobotni,ale jupi,jsem rada.Opet se opakuji,ale mame zas neco stejneho a to kelimek a davkovac IB.Me se zas rozbil jen davkovac,ale pumpicka,tak me ho take bylo lito,no shanela jsem nahradni,ale moc nepasuje,tak sup s nim do tecnicke mistnosti,tam to prece take chceme mit stylove,ne?Jinak uklizim denne,ale vzhledem k tomu,ze jsem na materske,tak vikend pro me neznamena vice casu a ma dvojcatka me nedovoli delat nejaky velky uklid,musim ho delat postupne a vlastne kazdy den.Ale jsou to zlaticka,obzvlaste Elinka,na to,ze ji je rok a pet mesicu uz si po sobe casto sama uklizi hracky a nekdy i po braskovi,no sranda.A s tim Feng mas pravdu,pokud mas k veci vztah,tak te nejake rozbiti nemuze odradit radovat se z veci dal,ale naopak mit radost z opravy.
    Katka

    OdpovědětVymazat
  6. So pretty, makes housework much easier :)

    Bee happy x
    Have a delicious day!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥