Vintage zraje jako víno

středa 6. června 2012

Mnoho z nás se za poslední roky zamilovalo do vintage stylu a aplikujeme jej nejen do svého bydlení a šantíku, ale někdy i do svého myšlení. Vintage (vyslovuje se vintydž) se dá volně přeložit jako letitý, výběrový a přeneseně i jako klasický nebo nadčasový. Zatímco za starožitnost (antique) se považuje předmět starší 100 let, vintage můžeme datovat přibližně od roku 1920. Retro a sousloví vintage styl jsou pojmy, za kterými se skrývají nové předměty, oděvy a doplňky, které se tváří jako staré a napadobují časy minulé.

Název vintage je odvozený z oblasti vinic, kde je užíván k vyjádření zralosti vína. Termín byl převzat a přenesen na vše, co je staré, ať už se jedná o nábytek, šperky, auta, či oblečení. Vintage reprerezentuje to nejlepší ze své doby. Jedná se tedy o luxusní kousky, často od světových značek, které mají duši a styl.

Čím se vyznačuje vintage:
  • kvalitní materiály- porcelán, keramika, sklo, kov a dřevo
  • patina, praskliny, rez a škrábance jsou povýšeny na dekorativní prvky
  • viditelné stáří dokazuje, že předmět má svou historii a ducha
  • repliky napodobují vintage skrze uměle vytvořenou patinu, které v lepších případech vypadá jako pravá a jediný rozdíl je pouze ve skutečné hodnotě a vzácnosti předmětu
  • vybírejte kousky, které mají nádech nostalgie, romantiky a vyvolávají vzpomínky na dětství
  • pro vintage jsou typické ručně vyšívané textilie, vyřezávaný a tvarovaný nábytek, orientální koberce, velká zrcadla, smaltované a dřevěné kuchyňské náčiní, velké svícny, porcelánové mísy, skleněné vázy, lustry a lampy, obrazy v dřevěných rámech, tapety s florálními motivy, plechové reklamní cedule
  • barvy jsou matné, vybledlé, pastelové, vyšisované
  • kde hledat- bazary, bleší trhy, internetové aukce, staré sklepy a půdy
Při své vintage náladě jsem si trochu pohrála s fotkami kytiček z mé ložnice..nejsou na nich vždy vintage kousky, fotky jsou spíše jen tak pro potěšení a pro inspiraci...Několik pravých a krásných vintage kousků jsem si pořídila v poslední době na Aukru, ale ty Vám představím zase až příště :-)

Hrnková růžička mě vítá každé ráno z okenního parapetu.

Skeničku od vyhořelé svíčky jsem pečlivě vymyla, očistila a vložila do ní zmuchlaný pečící papír, který ledabyle zakrývá květináček. Kolem dokola jsem omotala drátek se štrasovým srdíčkem, které novému "květináčku" dodává zcela nový rozměr.

Nádherná velkokvětá begonie mi zdobí komodu s prádlem. Je to momentálně má nejoblíbenější hrnkovka.

Krásné bílé květy a tmavě zelené listy jsou přímo předurčené k dekorování ve skandinávském stylu.

Noční stolek není sice podle mého přání, ale zatím jiný nemám, a proto jsem jej prozatím vyšperkovala bílou lampou s ověsy, francouzskou vůní na polštáře a závěsy, starožitným rámečkem na dvě fotografie a skleněnou vázou s mini růžičkami.

Polštář na zavazování a čerstvé růže navozují tu správnou vintage atmosféru, ačkoliv tak vintage úplně nejsou :-)

Nežné mini růžičky jsem si velmi oblíbila...dají se krásně kombinovat a vypadají dokonale i samy o sobě.

Malé kvítky vypadají velmi křehce, ale při správné péči kytička vydrží čerstvá několik dnů.


15 komentářů:

  1. Vou,Sandri,
    tak toto je prispevek dle meho gusta,mam vintage styl moc rada,i kdyz bych rekla,ze jej ve svem stylu malinko odlehcuji,aby nebyl az tak moc romanticky a sladky,aby byl prost i pro muze.
    A je legracni,ze i muj pritel motorkar,pro ktereho je jeho konicek i praci,se nejak zamiloval do retro stylu a navrhl retro motorkarske boty,jezdi na retromotosrazy a posloucha retrokapely.Takze sranda.
    Ty jsi pouzila tentokrate nadherny podklad fotografii,i kdyz me malinko zakryva pohled na realitu tveho bydleni,je to jako kdyby to opravdu byly nostalgicke fotky.
    Take dekuji za vysvetleni a priblizeni meho oblibeneho stylu,fakt se ti to povedlo.Dnes odjizdime k mori,tak doufam,ze si privezu alespon nejaky romanticky kousek do bytu i na sebe,miluji jih a miluji more,jo a take stredomorskou kuchyni,takze az se vratim,moc se budu tesit na tvuj blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám velkou radost, že se článek i fotky líbí :-) Je fakt, že když se fotky upraví ve vintage stylu, tak jsou takové zasněné a od reality trochu odlišné, což byl k tomuto článku účel. Některé fotky pak třeba ještě uveřejním i bez vintage úpravy ;-) Moc si to u moře užijte, já jen tiše závidím...ach! :-) Určitě nějaké suvenýry dovez, jsou to vzpomínky navždy a jednou taky budou vintage, hehe :-)

      Vymazat
    2. Tak jsem zpet a netrpelive ocekavam dalsi nadherny prispevek.Je jedno jakeho druhu,uz jsem natesena.Ted jsi trosku dyl nevkladala,asi mas toho take dost.More bylo nadherne,byla jsem opravdu ve svem zivlu,ty obri kere nadhernych balonovych kvetu hortenzie,ruze a spousty dalsich extremne rozrostlych kvetoucich keru a stromu,no holt jih je jih.No suvenyry byly spise modniho typu-nausnicky,naramky,brejlicky,ale nejlepsi jsou litry domaciho olivace a levanduloveho medu.Ta vune....Snad ho budu jen cuchat.

      Vymazat
  2. Sandri krásne fotky a zároveň poučný článok. Zase som o niečo múdrejšia. Dík. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko, mám radost, že jsem krom inspirativních fotek mohla také nabídnout i zajímavé informace :-)

      Vymazat
  3. Skvělý článek, díky za vyčerpávající vysvětlení tohoto pojmu, který poslední dobou všichni užívají, ale málokdo ho umí nějak objasnit :-)
    http://fernetgirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, přesně tak...málokdo ví, odkud se to slovo vzalo a proč je to najednou takový hit :-) To mě přimělo k dohledávání informací a k sepsání tohoto článku, takže mě velmi těší, že přišel vhod ;-)

      Vymazat
  4. Krásné a máš moc hezounky upravené fotečky!!!Michaela

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky :) Máte u mě na blogu ocenění tak si ho vyzvedni :)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotečky.. Máte u mě na blogu ocenění tak si ho vyzvedni :)

    OdpovědětVymazat
  7. Opravdu moc moc krásný článek a nááádherné fotky!

    OdpovědětVymazat
  8. Milá růžičko Sandrušková,
    nádherné fotky ve vintage stylu.Je dobře, že jsi nás provedla od základu tímto stylem! Kolikrát se na ty paskvily, čínské napodobeniny a jiné různé kýče ve stylu vintage či shabby nemohu dívat. Bolí mě z toho srdce. Snad z toho jednou neoslepnu! Byla bych ráda kdyby jsi v tomto stylu pokračovala opravdu ti sedne. Fotky jsou nádherné a s citem jsi je upravila.Mamka pozdravuje:)
    pa Vlaďka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥