Nejmilejší knížky z dětství

sobota 19. dubna 2014

Nostalgicky nasávám vůni starých knížek a pomalu otáčím jejich zažloutlé listy, které jsem jako malá holka znala zpaměti...Někdy jsem je ani nečetla, ale dopodrobna jsem si prohlížela nádherné ilustrace, které mě vždy zas a znova chytí za srdce. Četla jsem si ráda, ale nemyslím, že bych byla vyloženě horlivý knihomol. Mnohem raději jsem si hrála na malířku, spisovatelku, zpěvačku a tvořilku všeho druhu! :-) Ke knížkám mám velmi pozitivní vztah a doufám, že je "virtuální svět" nikdy nevyžene z našich poliček.

Pro dětské knížky mám obzvláště velkou slabost a dnes bych Vám ráda ukázala některé z mých nejmilejších...a úplně na konec se s vámi podělím i o svůj skromný dětský výtvor, který mě vždy rozesměje! :-)

Vybledlé vazby a pastelové okraje stránek přidávají na kráse těchto pokladů.

„Knihy jsou pro lidi tím, čím jsou pro ptáky křídla." John Ruskin

Některé knížky si četla jako malá moje maminka a dokonce i babička...takových si v knihovně vážím dvojnásob a těším se, že se z nich třeba jednou budou těšit i moje děti.

Někdy je tak krásné vrátit se do světa pohádek. Myslím, že by to měl čas od času dělat každý člověk jako povinnou formu odreagování! :-)
Koucour v botách a Hloupý Honza s ilustracemi Josefa Lady patří mezi naprostou klasiku českých knihoven.  Pohádky a povídky H.CH. Andersena pak mezi klasiku knihoven světových. Z této knížky jsem vybrala do koláže několik jedinečných ilustrací od Cyrila Boudy.
Kdo by nemiloval Povídání o pejskovi a kočičce od Karla Čapka!
Astrid Lindgrenová a její Děti z Bullerbynu jsou jednou z těch knížek, které mají obzvláště speciální místo v mém srdci. Jako malá jsem se těchto roztomilých příběhů nemohla nabažit! :-) Honzíkovu cestu od Bohumila Říhy jsme povinně četli na prvním stupni základní školy, a proto má uvnitř na rohu stránky ještě razítko s mým jménem. :-) Tuto rozkošnou knížku jsem si před měsícem jen tak pro radost přečetla při nedělním odpoledni a měla jsem pocit, že je to celé ještě hezčí, než když byla malá. Obě tyto publikace zdobí fenomenální ilustrace Heleny Zmatlíkové a myslím, že se z velké části zasloužily na tom, jak moc jsem si tyto knížky oblíbila. <3
Nádherné ilustrace léčivých bylin z dalšího pokladu naší knihovny- Zlatá kniha praktického lékařství domácího z roku 1936. V této knize jsou stále ještě vylisované čtyřlístky po prababičce! :-) Nejdená se sice o dětskou knížku, ale moc ráda jsem si ji prohlížela- připadala mi vždy nesmírně honosná a důležitá! :-)

Má nejstřeženější knížka, kterou si čítala jako malá i moje babička. V naší rodinné knihovně je od roku 1947. Nejroztomilejší příběhy Trpaslíků z Květné říše od Hedy Halířové mě vždy zavedou do voňavého světa kytiček. Tuto knížku si čtu celkem pravidelně a obzvláště na ní miluji nežné ilustrace Aleny Novotné.

Pastelové ilustrace Františka Skály a Královské pohádky od Karla Šiktance si také našly místo mezi mými nejmilejšími knihami.
Jedny z nejoblíbenějších příběhů na světě, Pohádky tisíce a jedné noci, jsou milovány dětmi i dospělými každého věku, mě nevyjímaje. Doma mám úžasnou edici z roku 1967 od Františka Hrubína, která je obohacena o jedinečné ilustrace Jiřího Trnky.

Pravděpodobně nejvíce jsem si četla z knížky Za pohádkou kolem světa od Vítězslava Kocourka.  Povídky jsou doplněny o dokonalé ilustrace Heleny Zmatlíkové. Tohle je můj velký poklad a srdeční záležitost.

Kubula a Kuba Kubikula od Vladislava Vančury jsou nezapomenutelní hrdinové i díky překrásným ilustracím Zdeňka Milera.

Pohádku o princezně Sindy jsem psala a kreslila jako malá holka...když jsem ji po dlouhých letech objevila v dětském kufříku, nesmírně jsem se zaradovala- tyhle vzpomínky jsou k nezaplacení! :-)

Hra na spisovatelku mě skutečně bavila! Tenhle malý sešítek s pohádkou o princezně skrývá nejedno vtipné souvětí: "Ale Sindy nemá vždycky dobré dny, ale má i výborné dny." ;-D Tak Vám přeji, ať těch výborných máte co nejvíce!

23 komentářů:

  1. Nádhera jako vždycky, umíš krásně pohladit na duši. Celou dobu, co to čtu, tak se u toho usmívám! Děti z Bullerbynu miluju dodneška.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám velkou radost, že příspěvek potěšil a splnil tak svůj účel! :-) Krásnou neděli!

      Vymazat
  2. Oh what wonderful books! Especially the illustrations. And I love your own book, beautiful writing and pictures.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aww, thank you so much! I had great fun going through my old things and reading my handmade book that I´ve completely forgotten about! :-) Happy Easter!

      Vymazat
  3. JJ Povídání o pejskovi a kočičce zbožňuje naše Kačenka a Kubík zase Kubulu a Kubu Kubikulu ,čím to asi bude,že? :))) ...Sandry měj se krásně a užij si pohodové Velikonoce papa K.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky krásné Velikonoce! :-) Je skvěléé, že se některé knížky nesou po celé generace a nikdy neomrzí! :-)

      Vymazat
  4. Nádherný příspěvěk... poznala jsem plno "mých" knížek. Od dětství jsem měla sen stát se knihovnicí a ve zralém věku jsem si ho splnila :-)
    Mrzí mě, že zdaleka ne všechny dětské knížky mi zůstaly, ale pár jich naštěstí mám. Hlavně tu neoblíbenější - Děti z Bullerbynu. Také nesmím zapomenout na Gabru a Málinku a mám takový pocit, že si je budu muset co nejdříve přečíst :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, tak na Gabře a Málince jsem já nevyrůstala, ale hned jsem si knížku vyhledala na Googlu a vypadá to taaak krásně! Musím se poohlédnout u mamky a babičky v knihovně, jestli ji přeci jen někde nemáme, tu bych si moc ráda přečetla! :-) A Děti s Bullerbynu- to je prostě top! :-) Krásné Velikonoce!

      Vymazat
    2. Tak dobrá zpráva! :-) Právě jsem mluvila s mamkou a prý Gabru a Málinku doma má, takže se na ni co nejdříve vrhnu! ;-D Moc děkuju!

      Vymazat
  5. Ahoj Sandři! :)
    Vytvořila jsi překrásné koláže, máš na to vážně cit :)
    Užívej si Velikonoce!
    Zdraví,
    Světla

    OdpovědětVymazat
  6. Miluju Trnku, Ladu i Zmatlíkovou, ale Cyril Bouda pro mě nemá konkurenci! Děkuji za milý příspěvek, který mě na chvíli vrátil zpátky.... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilustrace Cyrila Boudy jsou skutečně nádherné...jako malá jsem na nich mohla oči nechat...byly takové jiné- vymazelné, vážnější, propracované...studovala jsem je hodiny! :-)Krásnou neděli!

      Vymazat
  7. Bože, Děti z Bullerbynu, mám slzu v oku. A Luisu a Lotku jsem milovala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vážně jedna z nejmilejších knížek, která člověku zůstane v srdci celý život...:-) Krásné Velikonoce!

      Vymazat
  8. Ahoj Sandro,
    na knizku Za pohadkou kolem sveta si diky tobe vzpominan ty obrazky jsem proste milovala uz tenkrat:-)Krasne Velikonoce!
    Vladka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta knížka je fakt dokonalá...obrázky i pohádky jsou moje nejmilejší. Krásné Velikonoce i tobě! <3

      Vymazat
  9. Ahojky Sandří,
    já knížky miluji také a to velice-je to jedna z mých vášní,také vlastním překrásnou sbírku z mého dětství a dokonce jednu velice vzácnou,která už je v naší republice pouze jediná.Děti z Bullerbynu jsem milovala,dnes má všechny ty úžasné knížky Tadeášek v knihovně a spolu s dětmi je moc rádi čteme!
    P.S.přeji ti Krásné Velikonoce,hodně pohodičky,užij si je :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teeda, tak to je úžasné, že máte doma takovou vzácnost! Taky se těším, až si jednou budu číst tyhle krásné pohádky se svými dětmi! :-)

      Vymazat
  10. Uzasny prispevek..vuni knih zboznuji a ne nadarmo chodim do antikvariatu..vune starych ma navic kouzlo.Moc se me libi ze nejen ja mam doma stare knihy po svem detstvi..ale take tchyne pro deti a zasnu jak vazby drzi i po 30 ti letech a ty nove jsou treba za rok totalne rozpadle.Deti z Bulerbynu jsem take mym koupila..neodolala jsem.Miluji take nasi mestskou knihovnu kam jsem jako mala tak rada chodivala.

    OdpovědětVymazat
  11. Některé knihy jsou vážně poklady. Třeba ten herbář. Najít tam ještě některé rostliny po předcích, to je kouzelné :) Jako menší jsem si taky psávala takové ''pohádky'', ale většinou byly nic moc :D Zato ta tvoje je úžasná, i s ilustracemi :) Vidím, že talent na psaní máš už od mala :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥