Sobotní hodování

sobota 12. března 2011

Dnes jsem vyzkoušela dva recepty ze starších čísel Apetitu, který si ráda kupuji a musím říct, že jsem si opravdu pošmákla :-) Naše dnešní menu bylo opět v takové jarní náladě- lehká hrachová polévka, zapečené brambory s brokolicí a lososem a vynikající karamelový cheescake, který jsem poprvé pekla v nové rozevírací formě z IKEA. Máme stařičkou plynovou troubu, takže se mi nedaří vše přesně, jak bych si představovala, ale je to jen otázka času, kdy se sžijeme :-)

Ráda bych se s Vámi podělila o  recepty na hlavní jídlo a dezert, třeba také rády vyzkoušíte :-)


Recept:

  • 750g středních brambor se slupkou, nakrájených na klínky
  • 1 brokolice, rozdělená na růžičky
  • 200ml zakysané smetany
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 600g filetů z lososa bez kůže, nakrájených na kousky
  • hrst strouhaného parmazánu
  • sůl a pepř na dochucení

Předvaříme bramobory (10 min.) a brokolici (3 min.) do poloměkka. Smícháme smetanu s hořčicí, lehce osolíme a opepříme. Lososa naskládáme na brambory a brokolici do zapékací mísy. Naneseme smetanovou směs a posypeme sýrem. Zapékáme cca 10 minut, aby omáčka bublala, špičky brambor zezlátly a losos byl akorát propečený a nevysušený.




Recept: 

  • 125g máslových sušenek (např.Lotus)
  • 50g změklého másla
  • 600g sýra typu Lučina
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky vanilkové extraktu (ten jsem nesehnala a i bez něj je dort výborný)
  • 2 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 300g bílé čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni
  • 1 konzerva mléka Salko

Předehřejeme troubu na 220°C. Salko necháme v plechovce a povaříme jej hodinu a půl ve vodě. Troubu ztlumíme na 180°C. Rozmixujeme sušenky s máslem na soudržnou hmotu, kterou následně pokryjeme rovnoměrně dno dortové formy. Korpus necháme 10 min. zapéct, a pak jej necháme vychladnout. Mezitím prošleháme sýr s moukou a vanilkou, přidáme vejce, smetanu, čokoládu a vše promícháme. Směs opatrně nalijeme do formy a necháme zapéct 40-50 minut. Cheescake potřeme karemelem, který vznikl ze Salka a dáme vychladit.

Dobrou chuť :-)

2 komentáře:

  1. Ahoj Sandro,
    recepty vypadají skvěle a lahodně ten cheese cake si musim opsat.
    Dík za pozvání do obchůdku:)vypadá perfektně. Moc se mi líbí ta bílá váza na poslední fotce s tím andělíčkem.
    Měj se hezky Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Vladi, tu vázičku jsem si koupila, je fakt překrásná :-))) A dortík určitě zkus, nebudeš litovat ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥