Tea Time!

neděle 10. dubna 2011

Při prohlížení webu Jo-Anne Coletti jsem našla inspiraci k sepsání článku, jehož hlavním tématem je čas věnovaný speciálně čaji. V Česku příliš čajovým obřadům neholdujeme. Lépe řečeno, klasický "čaj o páté" známe jen z anglických filmů. Čaj je přitom jakýmsi synonymem pro pohodu a odpočinek.

Této příležitosti se také může říkat Tea Party. Účelem je sejít se s rodinou a přáteli a udělat si společně hezké odpoledne. Nejčastěji se však jedná o dámskou jízdu. Ženy se pravidelně scházejí, probírají život, ochutnávají dobré jídlo a chvilku zapomenou na veškeré povinnosti. Záminkou pro Tea party bývá například i oslava pro nastávající maminky (Baby Shower), nevěsty (Bridal Shower), apod.


Shromáždila jsem pro Vás několik rad a tipů na správnou Tea Party. Na konci článku naleznete také vzor pozvánky k vytištění (snad se Vám bude líbit).

  • Tea Party je opravdová událost, k níž patří i pozvánky pro hosty (když je zašlete poštou a ne elektronicky, potěší dvojnásob), dobré čajové pečivo, toasty a samozřejmě hezky prostřený stůl.
  • Tea party může být na určité téma- co třeba vikrotiánská doba? Když hosté přijdou dobově oděni, setkání bude mít větší kouzlo a určitě to bude zábava již při příchodu do dveří. 
    • Klasickou a pravidelnou zábavou může být vyrábění dekorací, hraní společenských her, či "knižní klub"- rozebírání a zamýšlení se nad knihami a básněmi (osobně velmi doporučuji anglické klasické romány od Jane Austen). Je to jakýsi návrat k minulosti, pryč od techniky, klidná zábava bez televize a dalších zbytečných rušivých elementů.
    • Na stůl patří váza s květinami, svíčky a krajky. Vytáhněte svůj oblíbený čajový servis a vyleštěte stříbrné příbory. Do čajového servisu se rozhodně vyplatí investovat. Zůstane po vás krásné dědictví, které bude putovat ještě po generace.
      • Nezapomeňte svým hostům dolévat čaj, nebo nechte čajovou konvici na stole, aby byla všem k dispozici.
      • Každý si rád čaj dochutí dle svého- cukr, mléko, med a plátky citrónu.
      • Čajové menu se typicky skládá ze sendviče, čajového pečiva a dezertu. Takovým nepsaným pravidlem je, že jídlo by mělo být natolik nenáročné, aby hostovi stačil pouze nůž. Připravte sýrové toasty překrojené na trojúhelníčky. Také můžete přidat vajíčkový, okurkový nebo tuňákový salát. K čajovému pečivu podávejte džem, šlehačku, nebo máslo. 
        • Budete- li zkoušet nový recept, udělejte si jídlo ještě předtím, než v den D. Nepovedený pokrm by vám mohl pokazit náladu na zbytek odpoledne.
        • Základem všeho je pak samozřejmě kvalitní čaj- nejlépe ovocný, nebo zelený. Bylinkové a černé čaje nemusí vyhovovat všem. Vyvarujte se louhovacím sáčkům, které jen hodíte hostům do hrnku a zalijete vodou- taková příprava čaje by celý dojem z události pokazila.
        • Pokud se Vám zdá v našich poměrech pořádat čajový dýchánek jaksi nepřirozené, pak si ho udějte jen samy pro sebe. Připravte si něco dobrého na zub, zalijte kvalitní (nejlépe sypaný) čaj, vezměte oblíbenou knížku a uvebte se mezi pohodlné polštáře...je to krásně strávená chvíle.

        9 komentářů:

        1. jej,krasny prispevok:)cajove "dychanky" milujem,i ked zatial som v stadiu len tych sukromnych:)

          OdpovědětVymazat
        2. Marti, ty soukromé bývají právě nejlepší ;-)

          OdpovědětVymazat
        3. Sandři, děkuji za inspiraci a virtuální pozvání...moc hezké...:) Peťa

          OdpovědětVymazat
        4. Ahoj Sandři,
          super přijdu na návštěvu po celém víkendu a hned tolik novinek! Čajová prárty je ůžasná je to můj nejoblíbenější čas dne:)
          moc bych ti chtěla pochválit změny v kuchyňce moc se mi to líbí!PĚKNĚ JSI TO PROMYSLELA A ROZVRHLA, SUPER!
          Těším se na dalšííí...
          pa Vlaďka

          OdpovědětVymazat
        5. Úžasné...právě jsem objevila tento blog a jsem v sedmém nebi...:o))) Přesně můj šálek kávy, nebo spíše čaje!!!:O))) Moc děkuji za úžasnou inspiraci....opravdu nemám slov. Krásně napsané příspěvky, s nadšením, je mi, jako bych našla dávno ztracenou kamarádku!! Ještě jednou díky a jen tak dál!!:o)) Krásný den:o)

          OdpovědětVymazat
        6. Holky, vy mě dojímáte :-) Moc děkuju za krásné komenty.
          Marci, to mám ohromnou radost! Doufám, že se zde budeme potkávat pravidělně ;-)

          OdpovědětVymazat
        7. Sandro, krasny clanek o krasnem zvyku. Caj mam moc rada a na takovy dychanek bych prisla hned a ty fotky jsou uzasne...

          OdpovědětVymazat
        8. Krasny prispevok.Velmi inspirativny. Skoda, ze v nasich koncinach nie je zauzivany zvyk robit Tea party.

          OdpovědětVymazat
        9. hmmm, super inspirativní článek! Hned byvh si jeden takový dýchánek udělala...
          Máš u mě na blogu ocenění ;-)
          Pěkný večer

          OdpovědětVymazat

        Děkuji za Vaše komentáře! ♥