Maison de Plaisance

středa 29. června 2011

Dnes bych vám ráda řekla trochu více o vzniku mého blogu. Odkud se vzal jeho název? Co znamená? A proč jsem zvolila právě francouzské slovní spojení? V den, kdy jsem se rozhodla založit si blog, přišla i otázka, jak jej pojmenuji. Věděla jsem, že název je zásadní a neměl by se již měnit- je to vlastně jakási značka. Ve většině záležitostí se rozhoduji rychle a spontánně (což je pro Berana typické :-),  a tak tomu bylo i v tomto případě. Vzhledem k tomu, že mou velkou inspirací je francouzský typ interiéru, ideální by byl i název v tomto duchu. Francouzština zní honosně a zvučně...vše, čeho se dotkne, získá takový jemný a současně přepychově ladný nádech. A takový měl být i můj blog.

Maison de Plaisance je doslova dům potěšení, radosti, rozkoše...Toto spojení se ve Francii užívalo v průběhu 18. a 19. století pro označení venkovských sídel a malých zámků-  letohrádků. Tyto domy byly šlechtou občasně obývány za účelem rekreace a zábavy. Byly zařízeny tak, "aby šlechtic na venkově našel klid a vzdálen ruchu velkoměsta mohl vychutnávat plody svého panství“, ale i "nevinnost, jaká vládla jen na venkově."


Náš byt samozřejmě není žádný zámeček, ani neslouží jako rekreační, či letní sídlo...je to však místo potěšení, radosti a rozkoše. Náš domov je naplněn dražšími kousky a současně je doprávázen úlovky z bazarů, aukcí a slev. Kombinuje tedy to venkovské a použité s luxusním a novým. Líbí se mi, že to není jen bezduchý název...že má význam a že skutečně vyjadřuje lehkost a hravost, s jakou dekoruji a s jakou tvořím i tento blog. Všem mým pravidelným čtenářkám tímto děkuji za podporu, komentáře a chválu. Každý den mne utvrzujete v tom, že má smysl psát, posílat fotky a vymýšlet inspiraci!

Vaše Sandra ❤❤❤





8 komentářů:

  1. Sandři krásný název jsi vybrala pro svůj blog. Je mi potěšením k tobě zavítat. Krásný den!! Peťa

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný článek, krásný blog, krásný název...a samozřejmě nádherné fotky...opět k pokochání...:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Sandro,
    moc krásně jsi nám to vysvětlila a napsala!Jsem ráda že to vim. Moc ráda se k to bě vracím,ale to ty už víš:)
    Dík za návště vu u mě.
    Byla jsi v tom Madal Balu?:))
    pa Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Sandři, krásně jsi svůj blog pojmenovala a krásně ho "vedeš", co jsem tě objevila, tak moc ráda chodím "na čumendu" a inspiraci;-), takže jen tak dál;-). Pěkný večer, Peťa

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Sandro, moc ráda se k tobě chodím kochat a pokaždé u tebe najdu nějakou inspiraci! Moooooc díky :-)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  6. Slovo Plaisance, je opravdu ve francouzštině požitkářský přívlastek. Ostatně francouzové umí udělat požitek z každé maličkosti.Stačí porovnat české výrazy, jako "Můj dům, můj hrad", nebo výraz chalupa! I když se uvnitř může nacházet útulné hnízdečko, pojmenování je opravdu velice tvrdé.
    Alors vive la plaisence!(pozor nezaměnit se slovem plaisenterie)
    Už se těším na další návštěvu
    Lezarts

    OdpovědětVymazat
  7. MILÁ SANDRUŠKO,
    DĚKUJI ZA VYSVĚTLENÍ....
    MÁŠ KRÁSNÝ BLOG , NÁDHERNÉ FOTKY A TAKÉ INSPIRACE. PŘEJI NÁDHERNÝ SLUNÍČKOVÝ VÍKEND.
    ADÉLA

    OdpovědětVymazat
  8. ahoj, jen malá poznámka - maison de plaisance není správné označovat jako letohrádek - je to konkrétní stavební typ vzniklý na poč. 18. století (např. architekt Juvarra), vycházející z typu corps-de-logis viditelného např. na konceptu Vaux-le-Vicomte - jehož autorem je architekt Le Vau (patřící do předchozí generace architektů účastnících se i na Versailles či Louvru). Toto řešení (maison de plaisance) však nebylo tak nákladné a vyjadřovalo život na venkově např. Champs sur Mare(1701 – 1707) a bylo určeno k občasnému obývání a oproštění se od městské reality. Název byl přejat z názvu J.B. Blondellova (také franc. architekt 18. století) vzorníku De la Distribution de Maison de plaisance et de la Decoration des Edifices en général z let 1737 a 1738.

    jen aby nedošlo k mystifikaci :)))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥