Ve stylu Marie Antoinetty

úterý 6. září 2011

Marie Antoinette měla styl, který fascinuje dodnes...I přesto, že byla obecně považována za rozmazlenou a extravagentní ženu, její blízcí věděli, že ve skutečnosti nachází krásu v jednoduchosti a na ceremonie si nepotrpí. Většina z jejich osobních věcí byla však znehodnocena, či prodána do zahraničí.

Její garderóba naplnila celé tři pokoje ve Versailles. Její šatny byly veřejně přístupné a často bylo pro dvorní dámy zajímavější nahlédnout právě tam, než se setkat s královnou osobně. Na týdenním pořádku byly čtyři páry nových střevíčků, osmnáct párů rukaviček, extravagatní doplňky pro účesy, či parfémy. Dle etikety nesměla vzít královna jedny šaty na sebe dvakrát a převlákat se měla třikrát denně.

Marie Antoinette preferovala jemné pastelové tóny a světlé odstíny látek. Královna o svůj vzhled velmi dbala a nebylo výjimečné, že chodila spát v rukavicích, které nechávala napusit voskem, růžovou vodou a mandlovým olejem. Svým blond vlasům dopřávala bylinnou péči, pleť líčila jemným pudrem, oči rámovala kajalovou tužkou, rty potírala pomádou s vůní vanilky a na tváře pečlivě nanášela růž. 

V 18.století Versailles nevábně zapáchalo a dvořané se pokoušeli dělat vše, aby tento odér drželi na uzdě. Královna nechávala pokoje zdobit čerstvými květinami, pot pourri, vonnými sáčky a oleji. Zbožňovala svěží vůně pomerančových květů, citronu, růží, levandule a fialek. Její komnaty voněly opojně a sladce již u vchodu. Královna na tehdejší dobu vyžadovala nezvykle časté koupele a zdá se, že chtěla být obklopována příjemnými vůněmi parfémů a rostlin, kamkoliv šla.

Pro inspiraci jsem vytvořila koláž a lá Marie Antoinette dnešní doby a následují fotografie současných interiérů, které by i dnes mohly hrdě reprezentovat komnaty této hýčkané královny.


Mezi královniny oblíbené doplňky patří vybrané sladkosti, čaje, voňavá mýdla, pírka, květinové brože, náušnice, volánky, luxusní křišťál a porcelán.

Podušky a polštáře pro kárlovskou pohodu.

Nežné přírodní tóny, široká francouzská postel, tapeta s květinovým motivem, svícny, plédy, krejčovská panna, kulaté krabice a luxusní noční stolky...Ložnice stvořená pro královnu.

Tento uvítací salón je můj sen. Nádherný velký dům s mírně točitým schodištěm, dvoukřídlovými dvěřmi, obroským lustrem a bílými trámy.

Koupelna se samostatně stojící vanou, krbem, benátským zdrcadlem a velkými prosklenými dveřmi...není větší dokonalost pro chvíle relaxace při koupeli.

Marie Antoinette zobrazená v překrásných tmavomodrých šatech a s růžemi.

6 komentářů:

  1. Máš krásné sny, ať se ti splní.
    Krásné dny
    Iva

    OdpovědětVymazat
  2. prenaaadherne inspiracie,Sandra:)krasne si to poskladala,a ja som sa zas pekne zasnivala:)

    OdpovědětVymazat
  3. Nááádherná "reportáž" úplně se člověk při čtení zasní a octne někde jinde.....
    Krááásný den Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
  4. Your blog is amazing!
    I love it
    Atena

    OdpovědětVymazat
  5. Sandri, ďakujem za článok, veľmi sa mi páči, je ako balzam na moju dušu, ktorá baží po histórii. Konečne niekto o nej napísal! ;o) Som naozaj rada.
    ďakujem :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Bože tá kúúúpelňa, keby som mala dom tak také dačo by som chcela.....

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥