TOP 10 halloweenských filmů na dlouhé večery

pátek 21. října 2011

Jsem tu s dalším příspěvkem do halloweenské inspirace! Do předvečeru Všech svatých nám zbývá přesně deset večerů. Na každý z těchto večerů jsem pro vás vybrala jeden film. Záměrně jsem nevybírala horory (ačkoliv je mám ráda), ale filmy se strašidelnou tématikou, na které se můžete dívat i s dětmi, s partnerem, nebo samy a příjemně se u nich pobavíte a naladíte se na tajemnou notu.  Pojďme se spolu bát a rozvíjet svou dětskou fantazii plnou duchů, strašidel, kostlivců, čarodějnic a upírů!


Symboly: vhodné i pro děti *, vhodné pro oba partnery **, nejlépe si užijete sama ***



Top 10 filmy pro halloweenskou náladu

10. Addams Family / Addamsova rodina *

Addamsova rodina patří mezi naprostou klasiku a je známá po celém světě. Mnoho filmových i seriálových zpracování vyhrává podle mě film v režii Barryho Sonnefelda z roku 1991. Charismatická  a tajemně flegmatická Morticia (Anjelica Huston) a zvrhle vášnivý Gomez (Raul Julia) žijí se svými dvěma dětmi, matkou, bratrem a služebnictvem ve velké temné vile. Naprosto úžasné kostýmy a líčení dodávají hlavním hrdnům velmi gotický vzhled a i když se mohou na první pohled zdát všichni tak trochu hrůzostrašní, užijete si s nimi spoustu morbidní legrace. Christina Ricci v roli malé Wendy Addams nedokázala tuto roli dodnes přebít a vděčí jí za svou velkou slávu.



9. Practical Magic / Magická posedlost ***

Hvězdně obsazený film Griffina Dunne z roku 1998 je černou romantickou komedií o dvou sestrách z Nové Anglie. Sandra Bullock a Nicol Kidman mají vrozenou schopnost čarovat a jak už to tak bývá, mají trochu trable s láskou. Snaží se najít kouzlo, které udrží vztahy při životě. Film je opravdu odpočinkový a nenáročný a rozhodně zpříjemní nejeden duchařský večer scénami plných kouzel a magie. Ideální relaxační pohádka pro dospělé ženy (i otevřené muže). "V každé ženě je kousek čarodějky." Extra tip- všímejte si naprosto ÚŽASNÉ kuchyně a verandy v luxusní shabby vile krásných čarodějek!



8. The others / Ti druzí **

Mysteriózní drama z roku 2001 v režii Alejandra Amenábara může být pojat i jako lehčí hororový a velmi napínavý snímek se zajímavou zápletkou a nečekaným rozuzlením. Grace (v podání Nicole Kidman) čeká na svého manžela, který se má vrátit z války. Jejich děti trpí vážnou sluneční alergií, a proto je jejich dům celý zatemněný a ven prakticky nevychází. V temných zákoutích rozlehlého domu se skrývá něco velmi mystického a děsivého- to je pravá voda na náš halloweenský mlýn!



7. The Crow / Vrána ** 

Pokud se nerady bojíte sami, pak si připravte tento film pro dramatickou podívanou s partnerem, který jistě příběhem o "vráně" nepohrdne. Tento snímek je velmi specifický a smutný tím, že představitel hlavního hrdiny, Brandon Lee, při jeho natáčení zemřel. Výtržníci z bandy Devil´s Night každoročně na Halloweena zakládají ve městě požáry a vykrádají byty. Na důsledky jejich násilí umírá i mladý pár. Eric Draven je muž, který vstal z hrobu, aby se pomstil za smrt svojí milované ženy. Při natáčení došlo při přestelce k závažné chybě, kdy byly slepé náboje vyměněny za pravé a Brandon Lee ve své nejslavnější roli umírá přímo na place. Poslední scény filmu musely být dotočeny bez Brandona, syna proslulého herce Bruce Leeho.



6. Střihoruký Edward / Edward Scissorhands *

Rozkošný příběh o Střihorukém Edwardovi z dílny mého nejoblíbenějšího režiséra, Tima Burtona, je od roku 1990 milován dětmi i dospělými. Edwarda stvořil starý vynálezce, který jej však před svou smrtí nestihl dokončit.  Edward zůstává zcela osamocen ve starém obrovském domě, než ho objeví sladká a trpělivá Peggy a vezme ho sebou domů, do úhledně zarovnaného pastelového městečka. Edward se svou nevinnou a dětskou duší trpí mezi lidmi, kteří zneužívají jeho dobroty. Pro své střihačské umění je velmi v oblibě, i když pro něj je hlavní srdce krásné Kim (Winona Ryder). Jako u většiny filmů Tima Burtna byl do hlavní role obsazen Johnny Depp, který ponuře a temně vyhlížejícího Edwarda zahrál s nesmírným citem, se zasněným pohledem a neposkrvrněným charakterem.



5. Sleepy Hollow /  Ospalá díra **

Historická mysteriózní "hororová pohádka" Tima Burtona z roku 1999 se pyšní hlavními hrdiny v podání Johnnyho Deppa a Christiny Ricci. Konstábl Crane přijíždí do malého městečka, kde se šíří zvěsti o vrahovi, který má podobu bezhlavého rytíře na černém koni. Crane je velmi racionální vědec, který se snaží přijít na to, co nebo kdo se skutečně skrývá za vraždami obyvatel. Mezitím se Crane setkává s mladou dcerou místního boháče, Katrinou, do které se zamiluje. Katrina (Christina Ricci) s blonďatými vlasy a andělskou tváří je však první podezřelou, protože se věnuje čerodějnictví a Crane se rozhodne odjet, aby ji nemusel zatknout. Nakonec však pochopí, že dívka se ho celou dobu snažila uchránit a vrátí se, aby zjistil, kdo je skutečným viníkem.

 
4. Dracula / Drákula **
 
Kníže Vlad Tepes se v 15. století proslavil jako statečný bojovník proti pohanům. Pro svou nesmírnou krutost, kdy napichoval hlavy protivníků na kůly, se o něm velmi rychle šířily pověsti a strašidelné příběhy. Tato historická postava insirovala spisovatele Brama Stokera k sepsání, dnes již klasického historického hororvého románu, Dracula. Tento příběh byl námětem mnohých filmů a pokračování. Zdaleka nejkrásnějším a nejkomplexnějším zpracováním je drama v režii Francise Forda Coppoly z roku 1992. V hlavních rolích se představil uhrančivý Fary Oldman jako Drákula a něžná mladičká Wynona Ryder jako jeho osudová žena Mina.



3. Wuthering Heights / Bouřlivé výšiny *** 
K tomuto filmu vřele doporučuji zatáhnout závěsy, zabalit se do deky, otevřít lahev nejlepšího Chardonnay a nakrájet kvalitní sýry. Pod rukama režiséra Petera Kominskeho bylo v roce 1992 zpracováno nejkrásnější viktorijánské pojetí historického románu Emily Brontë. Zmítání emocí, nenaplněná láska, bolest, temnota, radost, dospívání, vášeň...vše zpracováno co nejvěrněji dle knižní předlohy. Chvílemi se vám bude tajit dech z bouřky, působivé atmosféry, z neutuchajících citů a z krásy, která nikdy neumírá...a proto jsem i tento film zařadila mezi Top 10 pro dlouhé sychravé večery v týdnu před Dušičkami.



2. The Nightmare before Christmas / Ukradené Vánoce *

Na druhé místo jsem zařadila naprosto kultovní animovaný film z produkce Tima Burtona z roku 1993. U nás ne příliš známé zpracování loutkového filmu je rozkošným příběhem plným příšerek, upírků, čarodějnic a zrůdiček. Jack Skellington je znuděn stereotypem každoročních oslav Halloweenu a přemýšlí nad tím, jak letos vše vylepšit a oživit. Jak se tak prochází v lese, najednou narazí na dveře ve stromě...a tak objeví Christmas Town! Začnou se dít opravdu pěkné věci a Jack to všechno pořádně zamotá. V dobrém úmyslu tak málem zničí Štědrý večer a nutí obyvatele Halloween town slavit svátek, který jim není ale vůbec blízký. Tento nadčasový snímek provází geniální hudba Dannyho Elfmana a angličtináři jistě ocení i krásné texty písní. Celkem bylo pro film vytvořeno 227 loutek.



1. The Corpse Bride / Mrtvá nevěsta *

A Tim Burton i na závěr naší Top 10! Tento komediální animovaný horor z roku 2005 je rovněž provázen hudbou Dannyho Elfmana a zaslechnete zde i Měsíční sonátu. Mladý pár, Viktor a Viktorie, z viktoriánské vesničky z 19.století se měli dle domluvy rodičů zanedlouho brát. Viktor byl z celé záležitosti velmi nesvůj, a tak se prochází po lese a opakuje svou manželskou přísahu. Následkem malé nehody, která se v lese odehraje, je sňatek s mrtvou nevěstou, která nehodlá Viktora jen tak propustit. Viktor se dostává do záhrobí a uvědomuje si, že se chce vrátit za svou jedinou a skutečnou láskou, kterou je Viktorie. Nádherné zpracování, temná atmosféra, zábavné dialogy, rozluštění tajemných otázek, střet světa živých se světem mrtvých- nejlepší možný námět pro halloweenský večer. Hlasy hlavním postavičkám propůčili Burtonovi oblíbenci- Johnny Depp a Helena Bonham Carter.


13 komentářů:

  1. Sandro ... zajimavé filmy ... viděla jsem asi dva ... nojo já se na ně budu dívat sama a potom se budu bát ... pěkný podvečer a víkendík ... Denisa

    OdpovědětVymazat
  2. ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚžasné všechny filmy, jen Vránu jsem neviděla,to musím napravit. Pa pááá Zuzka

    OdpovědětVymazat
  3. Sandro, teda,...!!! všechny recenzenční filmové časopisy, to mohou jít zabalit!!! Po tvé recenzi, si snad půjdu pustit všechny filmy, i ty co znám.:o)))

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem moc ráda, že se Vám výběr filmů líbí...já ačkoliv jsem je viděla všechny, tak si je vždycky v tuhle roční dobu ráda "zopakuji" ;-) Je to jako nutně vidět Mrazíka a Tři oříšky na Vánoce, nebo Slunce seno v létě ;-)))

    Deni- oni nejsou tak moc strašidelné, schválně jsem volila jen ty nejjemnější filmy, určitě si udělej vlastní tajuplný večer, je to fajn a docela legrační odreagování ;-)

    Zuzi, moc děkuju za krásné komentáře, Vrána se mi líbí moc, je to ale velmi specifický a trochu i akční film se vším všudy...snad se bude líbit i tobě...zbožňuju téma nekonečné lásky, která přežije i smrt!

    Lezarts- nechci si zas tak moc fandit ;-D Ale mám radost, že se inspirace povedla, krásné strašidelné večery přeju! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jé! Addamsovcov som dobre dlho nevidela! Určite pozrem aj Mrtvú nevestu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Sandri, všetky filmy cool, nevideli sme len tie animáče a moj chlap nevidel vranu, tento rok to napravíme, dobré tipy.+ poklona od mojho chlapa že dobrý vkus na filmy

    OdpovědětVymazat
  7. Lavander- Jeee, tolik komentářu od tebe! Já jsem se dneska mrkla na Addamsovu rodinu. Moc se mi to líbilo, když jsem byla malá...teď je to spíš jen takové milé odlehčení, je to prostě klasika ;-)

    tina24- Tééééda, děkuji moc, takové poklony od tvého přítele si moc cením! ;-) Konečně jsem nalákala na svůj ryze ženský blog i chlapa! :-D Přeji hezké strašidelné filmování!

    OdpovědětVymazat
  8. :-D môj chlap = môj manžel :-D pomaly 13 rokov :-)

    OdpovědětVymazat
  9. videla som vsetky:( esteeee nejake dajte

    OdpovědětVymazat
  10. Počítala jsem s tím, že tyto filmy většina lidí už viděla. Všechny tyhle filmy člověk může vidět třeba 100x, takže jsem to myslela spíš jako oddychovku pro volnou chvíli, než jako recenzi filmů, které málokdo viděl :-) Třeba se trefím do nějakých, které jste neviděla, zase příští rok, až budu dělat inspiraci na Halloween ;-) Děkuji za návštěvu a přeji krásný zbytek předposlení říjnový večer.

    OdpovědětVymazat
  11. Souhlasím s Practical magic. Je to jeden z mých naprosto nejoblíbenějších filmů a jejich kuchyni, zahradu a celkově celý dům a to jak je zařízený naprosto zbožňuju :D

    OdpovědětVymazat
  12. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice,
    keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later on. Cheers

    Also visit my web page: profesionalna

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥