Finland- Tampere, část první: Nejlepší kavárna ve městě

pátek 20. dubna 2012

Hlásím se vám z finského města Tampere. Toto město je povážováno za nejpopulárnější v celém Finsku, ačkoliv je to velmi industriální místo, kde najdete spousty starých továren z typicky červených cihel. Většina továren je dnes již zavřená a v jejich okolí si můžete vychutnat atmosféru příjemných restaurací a kaváren, které se svou útulností mohou rovnat těm českým.

Mou nejoblíbenější kavárnou ve městě je zcela jistě Café La Famille. Po příchodu dovnitř jsem pocítila nesmírnou pohodu a celé místo mě jakoby odstavilo do jiného a krásnějšího světa. Seděly jsme dole, ale jak můžete vidět na blogu kavárny, nahoře je tato kavárnička ještě kouzelnější (a snad se tam ještě před odjezdem dostanu). Omlouvám se za kvalitu fotografií, ale často jsem fotila ve spěchu bez velké možnosti připravit kompozici a už vůbec jsem neměla čas se zabývat světlem. Později vysvětlím podrobněji, jak je to s fotografováním interiérů ve Finsku ;-)

Mám nasbíráno spoustu materiálů pro vaši potěchu, a to hlavně z místních obchůdků, tak doufejme, že se vám nová sekce "Cestování a výlety" bude zamlouvat. Do obsahu jsem cestování zařadila zcela spontánně, neboť jsem pro tyto články neměla lepší štítek a předtím jsem ani neplánovala, že by se mi podařilo jet někam, kde je tolik krásy pro milovnice vintage, country, skandinávského, francouzského a Shabby Chic stylu ;-) A teď už si se mnou pojďte vychutnat úžasný čokoládový muffin a cappuccino v kavárně La Famille!
























27 komentářů:

  1. Sandy naprosté pohlazení na duši - z fotek dýchá pohoda, dobrá nálada, radost a skandinávský cit pro design. Ráj na zemi :) Nat

    OdpovědětVymazat
  2. Sandruško fotečky jsou nádherné i když jsou dělané"jen tak"!!!Dýchla na mě nádherná atmosféra milosti,vřelosti a klidu,jak já bych si tam s tebou ráda poseděla:-)Tak aspoň takto virtuálně,už se těším na tvé další příspěvky!Pozdravy posílá Michaela!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobě by se tam moc líbilo Míšo, bylo by fakt skvělé posedět a moci probrat každičký detail dekorací :-D

      Vymazat
  3. Milá Sandro, moc děkuji za fotky, to je nádhera, i z těch fotografií to místo vyzařuje pohodu. Jen by mě zajímalo, cože je to za průzračnou tekutinu v těch nezazátkovaných lahvích?? voda? Krásné dny Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, ano je to voda...vodu podávají s plátkem citrónu na každý stůl, a to samozřejmě zdarma (to se ještě musíme oproti zahraničí v Česku stále učit :-)...Vše, co vidíš na tom nádherném patinovaném stolku, je k dispozici- pokud si například objednáš čaj, dostaneš hrneček a jdeš si nalít z té skleněné konvičky, a to ne jednou, ale kolikrát chceš. Mentalita Finů je samozřejmě jiná- tady nikdo nepotřebuje vypíš pět čajů jen proto, že je za cenu jednoho...Tady si prostě každý dá jeden, dva šálky, k tomu si koupí nějaký dobrý dortík a spokojeně odejde :-)

      Vymazat
    2. to je uzasne...ten dzbanek s vodou je nieco,co ma pravidelne u nas rozculuje..presne ako pises,u nas sa clovek musi citit ako "socka",ked si ho vypyta,a pritom v zahranici je to samozrejmost..smutne,kolko sa toho este musime ucit,a este smutnejsie je,ze mi pride,ze nasi ludia sa to ani nechcu ucit:(

      Vymazat
  4. To je nádhera ..chtěla bych tam být:-)))fotky jsou úžasné !!..děkuji zase jsem se něco nového dozvěděla ..
    jo a taky je vidět ,že ještě někde si váží návštěvy a neplatí se i vzduch :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak ;-) Ačkoliv musím říct, že překvapivě je ve Finsku horší servis, než v Česku...to mne překvapilo poměrně hodně...tahle kavárna byla velká výjimka.

      Vymazat
  5. Tak tam by se mi opravdu líbilo :-), krásné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejraději bych tu kavárnu vzala sebou do letadla a přivezla ji Vám všem do Česka :-)))

      Vymazat
  6. Také děkuji za pěkné fotky, je to krásné pohodové prostředí, ráda bych poseděla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že alespoň virtuálně to jde :-) Obecně Skandiváci mají velmi blízko k francouzskému stylu a často jej kombinují, takže výsledek je přesně takový, jako na fotkách z kavárny...dokonalá inspirace.

      Vymazat
  7. Ahoj Sandri,
    uplne me to pripomelo dovolenou v Italii,presneji v Benatkach,takovychto kavaren a bister je na kazdem rohu,v kazde ulicce a podel kanalu nepocitane.Hlavne ta nabidka dobrot me to pripomela.Nevim sice,za jakym ucelem tam jsi,ale at uz je to dovolena nebo pracovne,uzit se to da vzdy.
    Jo a jeste ohledne toho nalevani salku s cajem samoobsluzne,snad uz se to lepsi i u nas a snad nejsme takovi barbari,kdyz si to Ikea u nas take dovoli s nealkem a kavou,ze??
    Hezky zbytek pobytu
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ikea je švédská značka a funguje stejně po celém světě, takže to není český výmysl, ale spíše skandinávská samozřejmost ;-) Ale jinak je fakt, že v některých restauracích a kavárnách už pochopili, že dát na stůl džbán s vodou z vodovodu je na mizinu nepřivede :-) Ale oproti zahraničí to stále není úplně ok- člověk si například stále přijde jak socka, má-li požádat o skleničku s vodou z vodovodu...ačkoliv já nevidím důvod, proč bych měla platit v hospodě za vodu 20-30 Kč jen proto, že je to "značka" ve skleněné lahvičce :-) Například k lahvi vína by karafa s vodou měla být naprostou samozřejmostí, ale v mnoha restauracích to tak stále není.

      V Itálii jsem nikdy nebyla, ale tuze ráda bych se tam podívala...stejně tak do Španělska a Francie..jižní země jsou mi moc blízké. Každopádně návštěva Finska byla velmi obohacující v tom, že jsem si uvědomila hodně pozitivních věcí, které máme v České republice a které člověk někdy bere jako samozřejmost a neváží si jich :-) Cestování opravdu otevírá oči ohledně mnoha věcí, je to úžasné.

      Vymazat
    2. Ano,ja vim samozrejme ,ze Ikea je prave severska spolecnost,ale myslela jsem to tak,ze kdyz cechum davaji stejne sluzby,coz by asi nemuseli,kdyz si myslim,ze zbozi neni take vsude stejne,tak ze asi veri,ze to vsichni nezneuziji,protoze jinak by se jim to nevyplatilo,tudiz nejsme jako cesi vsichni asi tak hrozni,myslim,ze se pomalu lepsime,alespon mi znami a pribuzni tak funguji,jde spise o to,ze se podnikatele a firmy boji dat neco ne zadarmo,oni to i v tom Finsku maji dobre spocitane,ale spise v cene jedne treba vice sluzeb.Ale je fakt,ze i kdyz u me doma to neni verejne,tak ja automaticky vsem navstevam davam ke kave filtrovanou vodu do sklenice z kohoutku.

      Jinak jsem byla i mnohokrate ve Spanelsku a projela celou Francii,no celou,to co se dalo za 14 dni,hlavne jih a Provance a to me ovlivnilo hlavne v bydleni na cely zivot,tedy myslim,zatim jeste nejsem tak stara:-))),takze Provance doporucuji,ale je fakt,ze poradne nezname ani svou zem.
      Dekuji Sandri za povidani
      Katka

      Vymazat
    3. O Provance bych si s tebou tak ráda povídala, to je můj sen tam jet a právě se také nechat ovlivnit stylem bydlení ;-) Je naprosto úžasné, že jsi měla možnost tolik toho procestovat a vidět!

      Také děkuji, vždycky mám moc ráda jakkoliv obohacující konverzaci ;-)

      Vymazat
    4. Fotky a povidani o Provance a jihu Francie by snad vydaly na knihu a jeste ke vsemu jsme jeli obytnym autem,takze parada,kdekoliv u vinic nebo u more jsme se zastavili a mohli prespat a brzy rano,sup na prazdnou plaz u more,no pohadka,oblast Provance je trochu vyse,je tam takove krasne teplo a trochu jakoby skalnata oblast,ale ta mestecka a ty levandulove trhy,no skoda ze nemuzem popovidat...

      Vymazat
  8. Kočenko Ty jsi poklad,podělit se s námi o takovou naprostou nádheru, fotky úžasné, to "domácké" prostředí, jídlo tak lákavé....úžasné moc se těším na další Tvé výlety.
    Krásný víkend pa pááá Zuzka morkusovic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc by se ti tam líbilo Zuzi, opravdu je to pohádkové místo :-) A já měla málem infarkt hlavně v těch obchůdcích- ty uvidíš později!

      Vymazat
  9. naadhera ,Sandruska!!!tak tam by sa ma nezbavili :)
    prijemnou dovolenou este prajeeem ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Juuu, Sabdri... To je ako sen! Keď sa pozerám na tie fotečky, cítim vôňu čerstvej kávy miešajúcu sa s horúcou vôňou horkej čokolády a jemne mletých orieškov... Mňam... A k tomu úžasný koláčik... Krásnu dovolenku!!!

    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také ještě zpětně sním ;-) Děkuji za milý komentář!

      Vymazat
  11. Hned bych si v takové kavárně dala dortík a kafíčko. Máš pěkný blog :) Není nějaká podobná kavárnička v Praze?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Leni, v Praze je spousta krásných kavárniček, záleží na tom, jaký styl preferuješ...každá z nich má svou specifickou atmosféru. Myslím, že zmínku rozhodně stojí:

      Café Messina- kavárnička s atmosférou Středomoří, s nemilejší obsluhou, vynikajícím vínem a dobrotami k němu:

      http://www.nelso.cz/cz/place/3457/

      Čokoládová cukrárna- kavárnička s nejbáječnější čokoládou a nezapomenutelnými dortíky, zařízeno ve francouzském stylu:

      http://www.cokoladovacukrarna.cz/

      Můj šálek kávy- příjemná kavárnička s patinovaným nábytkem a romanticko-filmovou atmosférou:

      http://www.mujsalekkavy.cz/

      Medúza- útulná kavárnička v prvorepublikovém stylu:

      http://www.nelso.cz/cz/place/86/photo/21012901

      Soutterain- kavárna a čajovna s častým kulturním programem- po včerech kapely, nebo výstavy obrazů apod. Nezaměnitelná atmosféra, starožitný nábytek a pohodoví lidé:

      http://www.lokace.cz/index.php?k=6&pk=39&view=1271

      Café Provance- název mluví za sebe:

      http://www.e-kavarny.cz/cafe-de-provence

      To jen tak co mě napadlo, ale je jich samozřejmě ještě mnohem víc. Něco přímo ve stylu kavárny La Famille jsem v Praze asi neviděla, ale jak říkám, každá hezká kavárnička má svou atmosféru a záleží, na co má člověk zrovna chuť ;-)

      Vymazat
    2. Perfektní :) děkuju...budu prozkoumávat :D

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥