DIY- Vintage obrázky

sobota 12. května 2012

Na dnešní podvečer jsem si pro Vás nachystala návod na originální dekoraci, či dárek pro Vaše maminky k zítřejšímu svátku. Včera večer jsem před spaním dostala nápad, jak originálně zužitkovat nepotřebné věci, které mi ležely v krabici pro případ, že "se budou ještě hodit" :-)  Tvoření vintage rámečků je skvělá zábava a prakticky nikdy nemůžete šlápnout vedle. Základem je chuť do lepení a stříhání, trocha trpělivosti a kreativita při tvorbě koláží. Tak a můžeme začít! :-)

Co budeme potřebovat: nůžky, univerzální průhledné lepidlo, oboustranná lepící páska, různé obrázky s vintage motivy, poštovní známky, staré dopisy, rozetky, zbytky krajek, knoflíky, sušené, či vylisované květy, jutový provázek, korálky a perličky, drátek, řetízek, či provázek k zavěšení, sklo (já jsem využila tato skla z rámečků Ikea, které jsem nepoužívala, protože jsem poztrácela svorky :-).
Posbírala jsem všechny možné věci, které jsem měla schované v krabičce s šitím, či ve šperkovničce a nápady se hrnuly samy.
Základem rámečků jsou obrázky, dopisy, či pohledy. Použila jsem kousek poštovního psaní, rozetky, obrázek baletky a obrázek z vonného sáčku, který již dovoněl :-)
Skla nejprve důkladně očistíme od prachu a mastnoty. Následně pevně přilepíme háčky, kroužky, či penízky s očkem, abychom mohli provléknout drátek k zavěšení obrázku.
Nanečisto si nazdobíme sklo, abychom viděli, jak bude výsledek vypadat. Nápadům se meze nekladou.
Kombinujte, vymýšlejte a využívejte zbytky. Hodil se i starý zelený drátek :-)
Krajky a knoflíky jsou zárukou vintage nádechu Vašeho obrázku. Vybírejte vhodné barvy a pečlivě lepte.
Naprosto úžasně vypadají sušené, či vylisované květy. Máte ještě v knize schovaný ten čtyřlístek? Tak šup s ním do obrázku! Kvítky krásně dopní jednoduchý provázek v podobě mašličky.
Poté, co své obrázky naaranžujete, můžete začít lepit. Papír jsem lepila zespod oboustrannou lepící páskou a ostatní věci jsem připevnila zvrchu pevným lepidlem. Vznikne tak zajímavý efekt. Důležité je dobře při lepení rozmyslet, co budete lepit jako první a co bude postupně přibývat, aby se věci nepřekrývaly jinak, než bylo v úmyslu. Nakonec připevněte drátek (provázek, řetízek, či stužku) a vyčkejte, až lepidlo pořádně na všem zaschne.
Vintage obrázek se skládá z jednoduchých a levných prvků a přitom působí, jakoby stál pěkné peníze :-)
V jednoduchosti je krása. Protože máme bílé stěny, podlepila jsem nakonec pod rozetky ještě vintage fotky, aby na zdi obrázek vynikl a byl vůbec vidět. Konečnou verzi uvidíte níže.
Balerínku jsem podlepila i omotala krajlkou, na níž jsem připevnila akrylovou broušenou kapku. Říční perličky dodaly obrázku na romantice i na bohatosti.
Výsledek tří vintage obrázků, které jsem si vyrobila na stěnu do kuchyně. Tvořit  můžete prakticky donekonečna a obrázky rozdávat jako dárečky, nebo si je vystavit doma na místo, kde je prázdná stěna. Pozor na přeplácávání, snažte se udržet jednoduchost barevnou i množstevní :-)
Rámečky jsem pověsila na prázdné místo mezi hodinami a psacím stolem.
Z obrázků mám velkou radost. Není nad tvorbu vlastníma rukama. Je to nejlevnější, nejoriginálnější a často i nejhezčí :-) Na fotce bohužel obrázky nevynikly tak úplně jako naživo.
Plechové kuchyňské hodiny jsou replikou starých francouzských hodin. Toužila jsem po nich již dlouho a Ježíšek mi o Vánocích přání splnil :-)

15 komentářů:

  1. Sandro, moc prima nápad ... a nádherně sis vyzdobila stěnu,všechny vintage koláže jsou krásné! Díky za nápad, určitě vyzkouším...
    Hezký víkend. Maru

    OdpovědětVymazat
  2. Hodiny jsou bombastické!!A jinak moc chválím nápad,já jsem dostala od mého synka přáníčko:-)))takové to dětské,ale radost udělalo velikou,já se chystám na cedulky(snad na ně bude nálada...)Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se moc těším na ty cedulky, věřím, že nálada bude :-*

      Vymazat
  3. Výborný nápad na výrobu a hodinu sú tiež krásne. Andrea

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Sandruško,
    velmi obdivuji Tvoji kreativitu. Obrázky jsou jako sen. Nejvíce se mo líbí ten s knoflíky, nápad dát mezi ně ten bavlněný je bomba!!! Krásně ten obrázek rozhýbal a dal mu ještě větší nostalgii.Áaaach.Áaaaach.Áaaaaach. Už se těším na další příspěvek, moje milá. A´T se Ti daří, krásné májové dny Ti přeji.

    Vlaďky maminka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejprve Vám chci popřát krásný Den matek ;-) a pak poděkovat za milou zprávičku, vždycky mě moc potěší a dělá mi velkou radost, když se někomu moje nápady líbí ❤

      Vymazat
  5. Krasne dopo Sandri,
    opet jsem jasala,kdyz jsem pri otevreni netu zahledla tvuj novy prispevek,je to pro me jako svatek a dnes dvojnasobny,protoze jsem i maminka.Ja jsem od pritele dostala kytici jemnoulince ruzovych a trochu i zihanych stredne ruzovych karafiatu.Vim,ze spousta lidi na ne zanevrela z nemile doby,ale ja je miluji v bile a temer v jakekoliv svetlejsi ruzove.Kytice je nevazana,jen tak bez zbytecnych radoby okrasnych zelenych dopnku.Sve mamince jsem koupila jiz zminene blederuzove az skoro bile muskaty.bylo to jejei tajne prani a tchyni kytici opet ruzovych ruzi.¨
    A nyni k tvym opet naaadhernym vyrobkum,sice by jsem asi vynechala ten tmave zeleny dratek a mozna zeleny kolicek a dala treba ruzovy,ale jinak naaadhera,nechces je vyaukcovat a vyrobit si dalsi,hi.hi,ja bych je brala,protoze nemam moc casu.
    Jinak kde jsi vzala ty penizky s hackem a jaktoze ta oboustrana paska nejak neni na papiru videt.

    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Katko, ten drátek i kolíček se mi právě líbí pro svou zelenou barvu, která ladí s vintage obrázkem, který má v podkladu také zelenou barvu...růžová by podle mě pokazila ten vintage nádech, který je zde právě v kombinaci krémové a zelené barvy ;-) Ale to je věc názoru...prostě jsem jen spotřebovala věci, které mi ležely bez užitku v krabičce :-) Možná obrázky časem do aukce dám, to mě nenapadlo, že by se mohly tak líbit, že by je někdo i koupil, moc mě Tvoje zpráva potěšila :-* Jinak zítra by měl být na cestě tvůj balíček, jen se modlím, aby vše došlo nepoškozené!

      Vymazat
  6. Mas pravdu,pri blizsim okouknuti je na obrazku jakoby vintage zelena,jen neni tak vyrazna,protoue obrauek ma pusobit stare,ale vidim tam i ruzovou,ale mas pravdu,ze ja to na fotce asi nevidim prasne.Kazdopadne me se moc libi vsechny obrazky,tak me slib,ze kdyz se do roka a do dne nedokopu na vlastni tvorbu,tak je treba zacni tvorit na fler,ja by jsem je urcite ihned okamzite koupila.Jinak doufam,ze penizky dosly v poradku a strasne moc se tesim na vecicky od tebe,hlavne na casopis a andilka,byl to boj,ale stal za to.U rcite vse dojde v poradku a moc se tesim na dalsi aukci,doufam,ze bude brzy a nemusela by jsi tam davat jen doplnky do bytu,ale i treba,na sebe,jako ja v bazarku,treba kabelky,satky,nausnicky.proste co nenosis a je krasne,to je muj tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katuško, ty mi asi čteš myšlenky, že? :-D Já jsem to ještě nechtěla prozrazovat, ale bazárek doplňků také plánuji...Jen ještě nevím, kdy se k tomu dostanu, tak jsem to zatím nezmiňovala ;-) Jinak ty obrázky třeba za čas vložím také do bazárku zase tady na blogu. Budu na tebe myslet, jako na zájemkyni č.1 ;-D Já mám fler shop tady:

      http://www.fler.cz/zbozi?uid=33325

      Zatím tam nemám nic, než bižu, kterou vyrábím (a to se vztahuje i k tvému dotazu výše, kde jsem sehnala ty penízky- v korálkových eshopech ;-) Jo a ta páska není vidět, protože jsem používala maličké kousky a ona je trošku matná, takže se tolik neleskne jako ta normální. Nelepila jsem dlouhé kusy, aby to nebylo vidět, spíše menší kousky na více místech.

      Jinak peníze došly, moc děkuji ;-) Všechno jsem v krabici zamotala, aby se to co možná nejméně dotýkalo a nemohlo tak dojít k poškození. Je tam ale 100% všechno a malý dáreček navíc za velký nákup, tak dej pak vědět, zda jsi všechno v tom balícím zmatku našla :-D

      Vymazat
  7. Tak to je super,no to by nebyl spravnej bazarek bez tech nasich nutnych cetek,miluji bizuterii,takovety kabelcicky a salky na krk,naramecky a tak,tak uz se mooooc tesim,to u me v garazovem vyprodeji take frcelo,prodala jsem naramek,ktery se napr. hodil k sestrine kabelce,tak si to kamoska vzala vse.Nebo pekne fialkove nausnicky,co jsem snad mela jednou na sobe no a v jednech me zas jina holcina rovnou odesla domu,jak se ji moc libily.To je kouzlo bazarku.Tvuj fler znam,moc se me libi ty kolacky a pak fialkove ty prvni.
    Jinak uz patram po starych rameckach a pujdu na ty obrazky,me to neda spat.
    Moc dekuji za darecek,uz budu vyhlizet postaka a jsem netrpeliva,co mileho jsi me poslala jako prekvapeni,jsi hodna.
    Tak dobrou.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥