Šátky, šálky, šátečky...

sobota 19. ledna 2013

Moje milé,

chtěla bych si dnes s Vámi udělat takovou příjemnou chvilku plnou přátelství, něžných zákoutí a krásných ženských doplňků. Musím, říct, že bych nevěřila, jak dobře mě někdo může odhadnout po pouhém roce spolupráce! V našem obchůdku Flowers & Living máme jednu čipernou, vždy usměvavou a milou flortistku, která se jmenuje Katka. Pokaždé, když přijdu do krámku aranžovat, či fotit, tak mě Katka vítá s velkým úsměvem na rtech, se spoustou novinek z pracovního i osobního života, s teplým šálkem čaje a s akční kolegyální výpomocí.

Paní Doolittlová, jak Katce s oblibou přezdívám, mi dala k Vánocům něco, co jsem opravdu nečekala. Mám doma takovou svou malou a milou sbírku šálek, které s radostí nosím. Nejvíce samozřejmě miluji ty s krajkou, vyšívané, s květinovými motivy, třpytivými nitkami a v pudrových odstínech...Do mojí sbírečky díky Katce přibyl další nádherný kousek, kterým se mi přesně trefila do noty.

Teď je na něj, bohužel, trochu zima, ale už se nemohu dočkat, až ho konečně vytáhnu do parády a omotám si ho kolem krku! Šátek je překrásný doplněk, který není o nic méně dekorativní, než-li třeba pěkný náhrdelník. Ideální je pak samozřejmě decentní kombinace obou! ;-) I přesto byl šátek v dřívějších dobách daleko běžnější součástí každodenního odívání, než je tomu dnes...jaká škoda! Přitom i ten nejjednodušší model dokáže dobře zvolený šátek pozdvihnout na elegantní a ženský outfit.

Jaký je vlastně rozdíl mezi šátkem a šálou? Není to ani tak v materiálu, jako v jejich tvaru. Čtverec či trojcípý trojúhelník je šátek, zatímco tkanina dlouhého obdélníkového tvaru je šála. Šály lidé používali již ve starověkém Římě. Měly několik praktických, ochranných a náboženských účelů, přičemž později je ženy i muži začali nosit také jako módní doplňky. Málokdo možná ví, že mužský šátek, tzv. "cravate", byl předchůdcem dnešní kravaty.

Pamatuji se, jak jsem si jako malá hrávala se šátky svojí babičky a maminky...vždycky jsem ze šuplíčku vytahala všechny ty úhledně poskládané šifonové a hedvábné kousky látky, které voněly známým parfémem a točila se s nimi dokola, hrála si s nimi na princeznu , nebo je vyhazovala do vzduchu a sledovala jak pomalu padají k zemi...:-)

Také patříte mezi milovnice šátků? A schváleně...kolik jich doma máte? ;-)





































10 komentářů:

  1. Velmi velmi mnoho...a aj tak stale nieco pribudne ;)
    Inak velmi fajn sa cita o takych milych osobkach, ako opisujes v uvode :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám jich zatím asi jen 10,ale rozhodně plánuji svoji sbírku rozšířit.:-) Miluju šátky.

    Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Sandři,
    jojo, šátěčky to je něco. :-) Mám 4.
    Moje chlouba je ovšem něco mnohem delikátnějšího. Moje ségra měla příležitost jet před dvěma roky to Jeruzaléma. Navštívila i Palestinu a jako suvenýr pro mne mi přivezla pravou palestibnu!!!
    Nosím ji ráda. Je ručně dělaná a vyšívané tvary jsou k nezaplacení.
    Hezký večer!
    Světla

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, Sandri! Už dlouho jsem u Tebe nebyla a koukám jak blázen, co nového a krásného u Tebe přibylo! Šálky jsou překrásné, mám podobnou sbírku, ikdyž tedy ne zdaleka tak nádhernou a jemnou jako ty! Ale nejvíc mě bere ten náhrdelník (jestli to tedy je náhrdelník)! Úžasný romantický kousek! Hezký večer, L.

    OdpovědětVymazat
  5. Sandruško nádherné "holčičí"věci-máš krásnou sbírečku!!!!Já se musím přiznat,že šátků i šálek mám tolik,že je už ani nepočítám :-)A jsou všude-ve skříni s bundami,u oblečení,na ramínkách nebo jen tak v proutěném koši v ložnici...Je to už úchylka,takže mě jsi dnes opět kápla přímo do noty:-)
    Přeji samé krásné kousky!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj kočenko,
    nádhera, koukám, že v šálkách či šátkách máme stejný vkus. Mám jich už pěknou "hromádku" tedy plný velký šuplík....mám ještě nějaké z dob kdy jsem prodávala v jednom luxusním krámku. Bez šátku, šálky či šály si už nedovedu představit, že bych vylezla z domu...
    Měj se krásně Zuzka morkusovic

    OdpovědětVymazat
  7. Táto šatka je naozaj originálna, teda ja som takú zatiaľ neobjavila. Katka sa teda dobre trafila. Pekný deň &lenka.

    OdpovědětVymazat
  8. Překrásné, opravdu se mi to moc líbí! :) Zajímalo by mě, jestli tam jsou i tvoje výrobky :)

    OdpovědětVymazat
  9. Gorgeous feminine scarves, which would grace any outfit, and bring elegance and sophistication to your look!

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkné, žel já osobně nejsem na hledání takvých drobností šikula, vždycky se to mihne kolem a já si je ani nestačím pořídit

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥