Finsko- Kuopio, část první- Pravá skandinávská zima

sobota 23. února 2013

Uběhl první týden od návratu z Finska a postupně se mi podařilo protřídit fotografie tak, abych Vám mohla přiblížit úžasné město Kuopio, nádhernou zimní přírodu a tradiční finskou hospůdku i jídla...Zvu Vás dnes na malý výlet po tomto kouzelném místě, které si získalo moje srdce.

Kdybych měla velmi krátce charakterizovat své dojmy, tak po loňské návštěve města Tampere a letošním pobytu v Kuopio mohu říct, že Finové jsou obecně velmi pohostinný a aktivní národ, který bere ohled na přírodu, má VŽDY čisté veřejné toalety a působí velmi vytrvale a odhodlaně. Pokud bych měla něco vytknout, tak je to jednoznačně kvalita služeb- v restauraci je běžné, že velmi dlouho trvá odklizení stolů po hostech, servis je spíše takový "přece to nebudeme hrotit, vždyť o nic nejde" ;-) a úroveň hotelů vyšší třídy se nerovná úrovni hotelů celosvětového standardu- pokud budete ubytování v hotelu 5*, očekávejte spíše 4* atd.

Finové se rádi baví...a nejlépe s kapkou alkoholu v krvi, který pěkně zahřeje :-) Velmi dobře znají česká piva, která jsou zde také běžně k dostání. Naopak pro víno musíte do specializovaných obchodů a v běžném supermarketu na něj vůbec nenarazíte. Pokud si vyrazíte do baru s přáteli, tak počítejte, že za jedno pivo dáte okolo 6 Euro a za sklenku vína dokonce 8 Euro. Na české poměry je Finsko extrémně drahá země, což pochopitelně vychází z průměrného platu, který zde činí 3000 Euro (cca 80 000 Kč). V restauracích se velmi dobře najíte v cenové relaci 15-25 Euro.

Na Finech mě velmi zaujalo velké sportovní vyžití- i přes mrazivé počasí je uvidíte běhat, jezdit na kole, do práce si dojedou na běžkách, po škole a po práci si jdou zabruslit, zahrát si hokej a samozřejmě si pravidelně dopřávají typickou finskou saunu se zavěrečným skokem do ledového jezera :-) Zdálo se mi, že životní tempo zde není tak uspěchané a že si život a koníčky skutečně užívají.

Finové jsou obecně vysocí a statní muži a Finky jsou krásné přirozené ženy, na kterých neuvidíte umělé nehty, ani tuny líčení- Finové obecně preferují přirozenou krásu i pohodlí, které se odráží i ve stylu oblékání...Zároveň si však potrpí na kvalitu, pěkné věci a styl. Je zde znatelná naprostá genderová rovnoprávnost a také velký smysl pro sarkastický humor, který je přirozený pro tamní podnebí a rozhodně je Čechům blízký, díky čemuž jde seznamování jako po másle :-)

Úroveň obyvatelstva v této zemi je obecně na vysoké úrovni, Finové jsou velmi rodinní a milují děti- všimla jsem si, že je zde běžné mít 2-3 děti na rodinu. Zaujal mě zvyk, kdy o víkendu celá rodina vyrazí na velkolepou snídani do luxusní restaurace a tráví zde společně mnoho času, povídají si, drží se za ruce a užívají si společných chvil...Finsko je také bezpečná země a obchodníci se zde nemusí bát před obchod postavit krásné zboží. Lidé mají běžně venku před vchodovými dvěřmi postavené lucerny s hořícími svíčkami...odcizení prostě nehrozí! :-)

Přístě se můžete těšit na fotky z mojí nejmilejší kuopijské kavárničky, z nádherných skandinávských obchodů a mých nákupů...Bylo tam tak krásně! :-) ♥ Snad se i Vám bude procházka po Kuopio líbit!

Vaše Sandra


Krásný finský kostel ve městě Kuopio.
Uvnitř kostela...

Běžný vchod do bytových jednotek- takových nižších paneláků- před vchodem velký květináč s jehličnanem a kartáče na očištění obuvi.

Vyhlídková věž

Uprostřed lesa- zima jako z pohádky!

Ještě nikdy jsem neviděla tak krásnou zimu a zasněžené stromy...

I když to vypadá velmi mrazivě, zima byla i pro nás naprosto únosná :-)

Krásný penzionek uprostřed lesa blízko vyhlídky a lyžařského svahu.

Rampouchy, jaké si pamatuji z děství  a v pozadí tradiční finský venkovský design :-)

I KUOPIO!!! :-)

Projdeme se? ;-)

Krásná finská chaloupka a zasněžené sáňky v pravém dolním rohu...

Mamka průvodkyně :-)))

Detail ze zasněženého stromu...jako z říše zimní královny.

Foceno z vyhlídkové jízdy přes sklo- loď v zamrzlém jezeře...

A další loď v zamrzlém a zasněženém jezeře.

Nezapomenutulný večer s přáteli z různých zemí- Litevci, Francouzi, Irové, Angličané, Španělé, Poláci, Dánové a samozřejmě Finové...Právě vstupujeme do tradiční finské hospůdky, která se nachází uprostřed lesa.

Úžasný chalupářský design v útulné hospůdce.

Tradiční finský bufet- pro Finy je velmi běžné jíst touto formou.

Krásný zasněžený výhled z teplé chaloupky.

Jen o chvíli později byl stůl obsazen lidmi, kteří se vrátili ze sauny a z jezera, které se nachází u hospůdky :-)

Další kouzelné zátiší s větvičkami, čajovými konvicemi, mlýnky a muškáty.

Fantastický bufet s čerstvými rybami, zeleninou a přílohami. K tomu všemu nám hrál harmonikář, Finové zpívali lidové písničky a také nám předvedli zábavný tanec, u kterého jsme se moc nasmáli...byl to jeden z nejúžasnějších večerů mého života.

Podzemní chodba v našem hotelu, která vede do dvou restaurací- v jedné z nich se podávala báječná snídaně.

Podsvícené kamenní v chodbě dělalo krásnou atmosféru.

Poslední snídaně- vajíčka, mini párečky, zapečená zelenina, salát a čerstvý pomerančový džus. Měly jsme před sebou dlouhou cestu (s několikahodinovým čekáním na letišti), a tak byla dobrá snídaně základem celého dne.

Naše mini letadlo z Kuopio do Helsinek. S vrtulemi už, prosím,  nikdy více! :-)

Poslední chvilky ve Finsku na helsinském letišti- na zdraví!

Jsem blázen do krevet...mňam! :-)

Klasický skandinávský sendvič- podobný možná znáte i z Ikea, avšak chuťově je to nesrovnatelné :-)

A výborná kávička na závěr...

Letištní obchůdky byly plné krásných i tradičních věcí- pokud si vzpomínáte na večerníček s Mumínky, tak to je věc, které ve Finsku určitě neuniknete- Mumínci jsou zde velmi populární...asi jako náš Krteček :-)

Tyto ručně dělané čokolády s kouzelnými nápisy mě naprosto dostaly...krásné rustikální balení a vtip k tomu!

"Toto není vše, co potřebuješ z Finska, ale bez této čokolády jsi nezažil dost!"

A moje úplně nejoblíbenější: "Neplýtval jsem našimi penězi, neporušil jsem žádný zákon, nepřekročil jsem žádnou hranici...Přináším ti tuto čokoládu jen proto, že tě miluji." :-)

Finské sladkosti...

Různě ochucené karamelky v kornoutu.

Jídlo v letadle- už jsme měly velký hlad (a žízeň! ;-))) Finské pivo Olvi je pro bráchu, aby mohl také porovnat- našemu se samozřejmě nerovná ;-) Alkohol se ve FinnAir platí a toto je maximum, co dostanete k jídlu- studená kuchyně. Obyčejně se na palubě FinnAir podává trojhránkový sendvič, takže toto bylo celkem milé překvapení.

Jeden z posledních momentů nad Finskem..již vysoko nad mraky!

27 komentářů:

  1. Sandruško nádherný pohled do krásné zeměě,která jako by vypadla z Mrazíka!!!!Moc se těším na pokračování!!!
    Ač zachumlaná i tak ti to moc sluší!!!
    P.S.změna vzhledu blogu se moc povedla,nenarušila jsi svou osobnost,jen ji podtrhla-tím krásným jemným způsobem,který k tobě prostě patří,nemůžu se vynadívat!!!
    Krásný víkend ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Míšo, taky mi to připomínalo Mrazíka, haha :-) Děkuji ti moc za krásný komentář a jsem moc ráda, že se líbí změna vzhledu blogu ;-) ♥

      Vymazat
  2. Ach Sandri,ja uplne nedychala pri prochazeni tveho prispevku,jsem nadsena cestovatelka a po porodu jsem musela kapku pribrzdit a ted,kdyz uz jsou brouckove trochu vetsi zas cestovani planuji a tve fotky me tak krasne navnadily a vubec,vse je tam tak krasne a zajimave jako jinde v jinych zemich,miluji poznavat jine lidi a kultury,takze se strasne tesim na pokracovani a ty jsi si to tam vskutku uzila.Moc dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kači, to úplně chápu, s dětmi má člověk zase úplně jiné zážitky a až budou starší, tak si cestování určitě vynahradíš! Jsem nesmírně ráda, že tě článek bavil, moc mě to těší!!! ♥

      Vymazat
  3. Ahoj Sandro!
    To je paráda! Je vidět, že jste si to užily ☺ .
    Hospůdka mne velice zaujala, bufet uprostřed lesa!! ☺
    A ten les! Je úžasný, hned bych tam jela taky, se starší sestrou podobný výlet plánujeme (až budu starší, tak pojedeme určitě).
    Ono ta Skandinávie... to je prostě něco.
    Těď nedávno jsem u našeho krmítka zahlédla jednoho ptáčka, který sem k nám na zimu letá prakticky do teplých krajin, a pochází právě ze Skandinávie... koukala jsem na něj, dokud neodletěl. Měl krásně zbarvené peří - červená křidélka, šedý hřbet a černou čupřinu na hlavě. Zobal oříšky. Jak odlétal, říkala sem si "Třeba se ještě potkáme... u tebe doma!" ☺


    Těším se na další příspěvek,
    Světla ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světluško, Skandinávie je opravdu nádherná, to je skvělý plán jet se sestrou, to si rozhodně užijete ;-) Děkuji a krásný víkend! ♥

      Vymazat
  4. Děkuji nejen za hezkou reportáž, ale i tu sněhovou nadílku, kterou jsi sebou přivezla. Celé dobře načasované:-D

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, pěkný článek a blog! Bydlím ve Finsku už dva roky, ale v Kuopiu jsem ještě nebyla. Pokud by tě zajímalo moje blogování o životě ve Finsku, tak vítej na mém blogu myslenkyzesauny.blogspot.fi

    šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, to je úžasné, určitě se moc ráda zastavím!!! Děkuji!

      Vymazat
  6. Naše krásná nejmilejší Sandruška a nádherná poetická zima :) Vypadá to všechno tak úžasně!

    OdpovědětVymazat
  7. Tvoje príspevky sa vždy dobre čítajú, si ako spisovateľka, vieš sa trafiť do správnych slov. Zážitok bol určite ohromujúci!
    m.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Sany...úžasné, celé jsem to přečetla i manželovi nahlas. Zrovna dopoledne jsem hledala nějaké zájezdy do Skandinávie. Děkuji za reportáž, pa Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak to je super, napiš pak, kde jste byli, věřím, že budete nadšení!!! :-) ♥

      Vymazat
  9. Looks like you both had a fabulous time! And proper snow! Thanks for sharing!

    OdpovědětVymazat
  10. Sandri,nádherné fotečky...při dnešní procházce byla "Finská zima" i u nás:)...tolik sněhu všude kolem...moc se mi líbí i to balení čokolád...určitě jsi si to tam báječně užila...měj se krásně papa K.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty čokolády jsou úžasné, že? :-) Krásná je zima je teď i u nás, to je fakt...je úplně jiná, ale krásná! :-)

      Vymazat
  11. Sandři, nádherný příspěvek, krásně jste si to užili a já se budu těšit na pokračování.
    Hezký zbytek víkendu ... Věra

    OdpovědětVymazat
  12. Sandři, nádherná reportáž a úchvatné fotečky! Na chvíli jsem prchla do pohádky, krááása! Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, tak se mi to přeci jen podařilo alespoň skrze fotky Vás přenést do snové země :-) To jsem ráda, brzy pa! ♥

      Vymazat
  13. Your trip looked so much fun and also soooo pretty. It looks like a Winter wonderland but really cold, I hope you had an amazing time exploring and shopping. I had wondered where you were when I had not seen any comments from you in a while. Did you buy anything truly amazing and antique ? xoxo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My dear Melanie, I will definitely be back to your blog ASAP :-) I missed it so much! Talk to you soon! ♥ ♥ ♥

      Vymazat
  14. Ahoj Sandři,
    to je jako v pohádce, nepotkaly jste dědečka mrazíčka? Já bych asi neodolala všem těm dekoracím, obchůdkům a jídlu, jak koukám! Jednou bych to ale stejně taky ráda viděla;-) Super fotky i výlet!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥