Všude dobře, u maminky nejlíp! :-)

pátek 14. června 2013

Celý týden jsem strávila doma u své maminky, a protože jsem měla kreativní chvilku, rozhodla jsem se zachytit několik zátiší z našeho domova. Na fotkách je mnoho krásných pokladů, které se dědí po generace a ke kterým mám velmi speciální vztah. Jsou to střípky toho, co po sobě zanechali naši předkové, a proto je třeba tyto předměty uchovávat s láskou.

Začnu asi překrásným kulatým rozkládacím stolem se čtyřmi židlemi. Pochází z období kolem roku 1920 a pamatuji se na něj už jako malá holčička, protože jsem si pod ním často hrávala. Bylo to ideální bytelné útočiště pro tajné rozhovory s mými panenkami! ;-) Tehdy stůl stával v obýváku v domě mojí babičky a nyní je honosnou součástí obývacího pokoje u mojí maminky.

Stůl zdobí překrásný vyšívaný ubrus od naší tety z Turecka- zbožňuji jeho něžné detaily ve formě perliček a flitrů, které stůl oživují a odlehčují. Uprostřed stolu sedí veliká broušená mísa, která jakoby sama o sobě věděla, jak je důležitá! :-) Rozkošná rytá sklenička na fotce, naštěstí, není sama- má ještě sestřičky, které se podařilo dochovat ještě po mojí prababičce.

Stejně tak milé jsou nám růžičkové mističky se zdobeným okrajem a úchvatné starožitné příbory, které se dochovaly od mini lžiček, dezertních vidliček, hlavních příborů až po naběračku. Navíc se do nich zakousla patina času, a tím získaly ještě více na kráse. Mým velmi oblíbeným kouskem v obýváku je nepřekonatelně okouzlující koberec, který je přesně představitelem toho, čemu se říká Shabby Chic...jeho tlumené pudrové odstíny, romantické vzory a mírnou ošoupanost prostě nelze nemilovat!

Po prababičce stále opečováváme i knihy, hrníčky, dečky a další krásné předměty, které domovu dodávají opravdovou duši a originálně doplňují jinak moderní (avšak ne chladný) interiér...Mezi trochu novější oblíbené předměty v knihovně patří knihy od a o Jane Austen. S maminkou si v jejích knihách a filmových adaptacích tuze libujeme a plánujeme cestu do Anglie, kde navštívíme všechna místa, která jsou s Jane Austen spojena- bude to takový náš malý road trip, o kterém bych Vám moc ráda na blogu jednou napsala! ;-)

Snad se Vám malá ochutnávka z mého druhého domova v Hradci Králové bude líbit a brzy jsem opět zpět s fotografiemi z mého bytečku v Praze.
























9 komentářů:

  1. Krasne patecni ranko Sandruš,tedy dnes jsi mne doslova vyrazila dech.Nejen ze je to strasne prijemna zmena nafotit pro ctenarky zas treba od nekud jinud,nez z domu,ale ty prekrasne poklady.Ani jsem temer nedychala,to ti je takova krasa a kdyz k tomu pridam tve nejdokonalejsi fotografovani plus vystiznou upravu fotecek,nemohlo vzniknout nic jineho,nez opet totalni pokochani a souzneni s tebou.Jsem nadsena o to vice,ze podobne sklenky mame po tatkovi take,no ale co me dostalo je barvy a vzory koberce,misticka,salek s podsalkem,pribory ci lustr...hmmm.tak koukam,ze vypisuji vse,proste jednim slovem..nadhera.

    OdpovědětVymazat
  2. Sandri, krásne vecičky po Vašich predkoch doma uchovávate. A vzácne sú iste i spomienky, ktoré sa s týmito predmetmi spájajú.Krásne. Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. Sandri,nevím co bych měla chválit dřív...vše je tak nádherné a úžasně zachovalé,by člověk ani nevěřil že je to tolik let,kdy to spatřilo světlo světa...je vidět,že se dřív práce dělala opravdu hodně poctivě...měj se krásně papa K.♥

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné věcičky, přesně tak to mám ráda. A ty mističky jsou úžasné.

    OdpovědětVymazat
  5. Sandruško překrásné poklady o to krásnější,že jsou rodinné!!Také doma pár takových kousků mám a doufám,že po mě je zdědí mé děti a budou je i nadále jako teď já hýčkat s láskou!
    Krásný víkend!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Sandri oslovil ma nádherný stôl a stoličky, to by som raz chcela mať doma. Podobné poklady ako luster s kryštálmi či kniha po prababičke krášlia aj náš dom. Vzácne chvíle s mamou sú občas na nezaplatenie. &Pekný večer Lenka.

    OdpovědětVymazat
  7. Beautiful! I love the way you have aged the photos. I adore having things from my family around me, too. I also really like your new blog photo in the mirror. Glad to hear you had such a lovely time with your mother -those times are precious.

    OdpovědětVymazat
  8. Oh Sandy ,your photo's are always eye candy for the soul.
    I have so missed reading your blog. I have been so occupied with my flower studio that I barely get a chance to enjoy blogging.
    I do hope that you are happy and well.
    I miss chatting with you xoxo

    OdpovědětVymazat
  9. Sandruško, moc krásné! Máš pravdu, všude dobře, u maminky nejlíp :-) Člověk se tam stejně nejraději vrací. Já vždy, když přijedu, tak jsou na jídelním stole i krbu růžové růžičky, je upečena nějaká dobrota a prostě je tam taková krásná atmosféra. Tvá maminka má krásné poklady! Vše krásně zachyceno na překrásných fotografiích ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥