Francouzské lahody na mém stole

neděle 27. října 2013

Francouzská kuchyně je jednou z nejuznávanějších a nejoblíbenějších na světě...a také u mě doma! :-) V roce 2010 byla francouzská gastronomie zařazena mezi nemateriální kulturní dědictví organizace UNESCO. Pro tuto báječnou kuchyni je typické využívání bylinek a jemných ingrediencí. Celosvětově nejvyhlášenějšími lahůdkami jsou pak samozřejmě francouzské sýry a vína. Vždy jsem milovala způsob, jakým si tento národ dokáže na jídle pochutnat.

Znáte ty dny, kdy moc nestíháte, nebo doma nemáte ty správné suroviny, pro které není čas zajít do obchodu, ale přesto se nechcete ošidit o kvalitní a chutné jídlo? Tak přesně při takové příležitosti jsem si objednala jídlo s dovozem domů od French Garden. Vsadila jsem na klasiku- cibulovou polévku, quiche s kozím sýrem a špenátem, zeleninový salát a citrónový tarte. Ano, trochu jsem se rozmazlovala, ale zaslouženě! :-)

Tradiční cibulačka sahá svými kořeny až do doby románské, kdy byla považována za jídlo pro chudé. V originální francouzské podobě ji známe od 18. století. Příprava polévky se může mírně odlišovat dle použitých ingrediencí. Slaný koláč, quiche, zbožňuji snad v jakékoliv podobě. Je to prostě francouzská klasika. Podává se teplý i studený a můžete si jej upéct z nekonečných kombinací ingrediencí. Velmi populární je i v Anglii a často je servírován jako tzv. "party food".

Tečkou za báječným obědem byla káva s citrónovým koláčem...a pár fotek pro radost...:-) Hezký zítřejší den vzniku samostatného československého státu...a kdybyste o tom náhodou nevěděli, tak zítra je rovněž "mezinárodní den nekupování ničeho"! :-)




















5 komentářů:

  1. Moja milá Sandra, z celého srdca ti doprajem trošku rozmaznávania ! Veď chutné jedlo patrí tiež k radostiam v živote. Quiche zbožňujem i ja, robím ich na rôzny spôsob, inšpiráciu čerpám z knihy "Skvelá chuť Francúzska" . Môj obľúbený je s plesňovým syrom a orechami. A s radosťou by som si dala s tebou i citrónový tarte s kávou.
    Tvoje fotky znova potešili moje oči, ďakujem. Sú krásne.
    Marta♥

    OdpovědětVymazat
  2. Lovely lunch! I love French onion soup! And I just adore those pretty mirrored glass candleholders.

    OdpovědětVymazat
  3. Mnam! hned bych si to všechno dala!
    Moc se ti to povedlo, fotky jsou krásné:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tedy Sandrus,ty si umis krasne uzivat zivota a odmenovat se,mozna bych se od tebe mela ucit,me snad nikdy nenapadlo si objednat jidlo jen pro mne a je to asi skoda,zacnu o tom uvazovat,hi,hi,ale zavidim prazske moznosti,u nas je sice italska pizzerie,ale francii bych si dala libit taky.Moc krasne je to vse,dekuji taky za pripomenuti upect opet slany kolac.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Sandři!
    Opět krásný článek, stejně jako celý tvůj blog!
    Jak už jsem započala, tvůj blog se mi moc líbí a řekla jsem si, že bych tě ráda zapojila do Liebster Blog Award, což je taková řetězová TAGovka! :)
    ?Můj blog je zcela jiného rázu, než ten tvůj, řekla jsem si ale, že tě musím zapojit. Jsi totiž blog, který sleduji nejdéle ze všech. Všechno o téhle význě najdeš na mém blogu zde: http://strasidelnyhalloweensky.blog.cz/
    Zdraví tě,
    Světla

    PS: A omlouvá se, že tě tímhle obtěžuje :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥