Nedělní knihomol

neděle 16. března 2014

Zalévám sypaný čaj horkou vodou a nechávám se unášet jeho konejšivou vůní vanilky. Na talířek kladu sušenky s krásným ornamentem a jednu vkládám rovnou do úst, abych si vychutnala sladké pokušení, zatímco otevírám roztomilou knihu od své oblíbené autorky. Pomalu se nechávám vtáhnout do jiného světa...do světa romantických hrdinů, do georgiánské éry, kdy dámy nosily krásné šaty a muži byli skuteční gentlemani..do doby, kdy byly pořádány bohaté plesy i hravé pikniky v přírodě a slova lásky byla pronášena v těch nejpůvabnějších spojeních.

Kniha je mocný prostředek, díky němuž se můžeme na chvíli vzdálit od reality, od běžných starostí. Na rozdíl od filmu nechává rozvinout naši vlastní fantazii a představivost. Hlavní hrdina či hrdinka má v hlavě každého čtenáře svou specifickou podobu...stejně jako okolí, domy, oděvy a šperky...stáváme se jakýmsi návrhářem snového světa, sžíváme se s událostmi, zapomínáme na čas a existujeme na chvíli v paralelním světě! Ach, jak mě baví knihy...a neděle! :-)







14 komentářů:

  1. Krásné, já jsem dneska dočetla jednu knížku a zítra začínám další. Vzhledem k časové náročnosti mého programu mi to bude zase trvat tři týdny :-D povídání o tom najdeš na mém blogu ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně takhle si taky ráda vychutnávám čtení knihy. :)

    OdpovědětVymazat
  3. What a beautiful way to spend a Sunday, just like one of Miss Austen's heroines!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Right, haha! :-D Jane Austen is absolutely adorable, can´t get enough of her!

      Vymazat
  4. Sandri ,opět nádherně napsané...u tebe je vždy tak moc příjemně :-* ...
    Měj se krásně papa K.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To moc ráda slyším, ty se měj taky krásně, brzy zaskočím i k tobě na blog! ;-)

      Vymazat
  5. Jane Austen miluju, mám všechny knížky a Emmu dokonce v anglickém originále (ne že bych ji v tom originále dokázala přečíst :-D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, Verčo! Já Jane Austen čtu pouze v originále právě kvůli krásné angličtině...byla jsem na jejích filmech a románech tak trochu odchovaná, protože moje maminka ji zbožňuje a přenesla to na mě! ;-) Jsem moc ráda, když slyším, že má příznivce zde v ČR! Docela by mě zajímalo, jak to vyzní v češtině, možná mrknu někde v knihkupectví na pár stránek...;-)

      Vymazat
  6. Such lovely tea things. When ever I read Jane Austen, I always feel I must have tea and cake.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥