Barevné jaro aneb Konec bílých stěn?

pondělí 7. dubna 2014

S příchodem jara a světlejších dnů jsem se zadívala na své bílé, tedy spíše mírně zašedlé, stěny a uvědomila si, že jim to už příliš nesluší a přímo volají po nové výmalbě. Stěny byly natřeny těsně předtím, než jsme se před pár lety nastěhovali a od té doby se nic nezměnilo. V tom přišla ta zásadní myšenka- potřebuji nutně vymalovat! Ale jaké barvy zvolím? Zůstanu pouze u bílé? Budu více experimentovat? Nebo zkusím tapety?

Inspirace malování pokojů je všude plno. Pravděpodobně bych volila kombinaci bílé barvy s barvou doplňující. Více odstínů by mohlo působit již mírně rušivě a navíc bych ráda udržela jednoduchý ráz, který je pro French-Nordic styl typický a nechat tak spíše prostor pro barevné doplňky a nábytek. Mým největším snem je mít pěkné bílé dřevěné obložení stěn- palubky, které můžeme tak často vidět na fotografiích ze skandinávských domovů, ale na to si chvíli ještě budu muset počkat. :-)

Tapety jsou přeci jen trochu finančně náročnější, a tak mi nový nátěr přijde jako dobrá alternativa. Navíc je malování pokojů na jaře přímo ideální! Doplňující barva by se jistě odvíjela od doplňků, které již v pokojích mám. Sáhla bych nejspíše po něčem méně extrovertním, protože doma chci především klid a pohodu, nikoliv křiklavé tóny stěn. V úvahu by mohly připadat odstíny pudrové a velmi lehké.

Není žádným tajemstvím, že barvy na nás mají velký vliv, a proto jsem při jejich výběru do svého interiéru zvláště opatrná. Odstíny, které jsme před pár lety milovali, nám mohou nyní vadit a naopak- neustále se vyvíjeme a s tím přichází i potřeba obnovovat věci kolem sebe. Vzpomínám si, že před deseti lety jsem v garsoniéře měla červené šifonové závěsy i povlečení, což je přesně to, co by mi doma v současnosti vyloženě kazilo náladu! :-)

Čistě bílé stěny jsou naprostou klasikou, která nikdy nevyjde z módy. Stačí vybrat pouze ty správné odstíny ve formě dekorací a nábytku- zde je prostor pro velkou tvořivost, protože bílé stěny nic neruší. Výmalba velmi ovlivňuje celkový charakter našich domovů. Teplé odstíny si můžeme dovolit v prosvětlených prostorech, zatímco ty studené jsou lepší v tmavších místnostech. Chceme, aby nám zvolené barvy pomohly místnost opticky zvěšit či změnšit, zúžit či rozšířit? Je toho hodně, co musíme dobře uvážit. 

Přináším jen několik málo fotek z různých místností ve svém bytě, kde se snažím si představit možnou zajímavější barevnou variantu, která by nenarušila celkový dojem a jemně zdůraznila to, co na bílém podkladu může zanikat.





Pod zářivkou může vybíraný odstín vypadat zcela jinak, než na denním světle. Naštěstí nám s výběrem dnes pomohou malířské firmy díky barevným simulátorům a vzorníkům. Správné odstíny si pak můžeme nechat jednoduše a profesionálně namíchat a zajistit tak kýženou výmalbu do svého bydlení.

Jsem moc překvapená, že v mém současném bytě malba šedne velmi rychle (cca již po 2 letech) a netuším, zda je to způsobeno okolním prostředím či zvolenou kvalitou nátěru. V některých částech pokojů jsou rohy již docela zašlé, a to nesmírně ubírá na celkovém dojmu z čistého a pěkného domova. Nesmíme zapomínat, že ve staré malbě se navíc drží bakterie, pachy, plísně a nečistoty, a právě z tohoto důvodu je určitě vhodné stěny natírat častěji, než jednou za deset let. :-) Ideálně by k tomu mělo docházet po dvou až pěti letech. Výhodou dnešní doby je, že si již můžeme vybírat i z barev, které lépe odrážejí světlo, jsou vhodné pro alergiky, nebo neutralizují škodlivé látky! 

Nejhorší fází je příprava a úklid. Budeme potřebovat spoustu igelitu a kartonu, který nám pomůže přikrýt podlahy, nábytek, osvětlení i všechno ostatní. Některé malířské firmy celou přípravu místnosti zajišťují zdarma, jiné za příplatek- i to je dobré si případně dopředu zjistit. Pokud se původní omítka loupe, musíme ji nejprve seškrábat, vzniklý nepořádek odklidit a teprve poté můžeme začít se samotným malováním.

Jaké barvy jsou nejlepší, pokud milujete např.:

French-Nordic- bílá, černá, krémová, šedá, šedozelená, pudrově růžová, tmavě modrá

Provence- bílá, krémová, hnědá, modrá, fialová, fialková, růžová, olivově zelená

Country- tmavě i bledě modrá, bílá, okrová, jasně červená, krémová

Shabby Chic- bílá, krémová, holubí šedá, šalvějově zelená, tyrkysová, vybledlé pastelové odstíny

Prairie Chic- bílá, hnědá, tyrkysová, bledě modrá, bledě šedá, starorůžová, tlumená zelená

Boho Chic- fuchsiová, hnědá, jasné odstíny fialové, žluté, modré, červené, zelené

Vintage- hnědá, béžová, černá, tlumené odstíny žluté, červené, zelené a modré

Faktem je, že pokud prahnete po nějaké rychlé a viditelné změně interiéru, pak je nová výmalba skvělým prostředkem. Obecně lze říci, že nejlépe zvolenými odstíny, které se hodí do jakéhokoliv typu interiéru i k různobarevnému dekoru, jsou neutrální tóny, tedy šedá, krémová či béžová. Taková výmalba může působit trochu nudně, a tak je klíčem správné namixování textur a vzorů, které přitáhnou pozornost, aniž by přebily zbytek dekoru. Výhodou těchto barev je, že v interiéru zachovávají lehkost a vzdušnost, ale současně působí tepleji a zajímavěji, než čistě bílá.

Úprava s výsokým leskem, jemný třpyt, či část originální tapety, pomohou docílit toho správného efektu. Další variantou je stříbřená malba- dodá na luxusu, odráží světlo a hodí se do moderního i vintage interiéru. Trochu odvážnější může být i zlatá stěna- ta už působí více dramaticky, ale zaručeně Váš interiér pozdvihne na zcela novou úroveň.

A jaké barvy jsou in ve výmalbě v roce 2014? Letošní trendy vycházejí především z odstínů, které malířské společnosti hledaly v přírodě. Patří sem písková, orchidejově fialová, frésiově žlutá, cayenne, placid blue, dazzling blue, holubí šedá, fialková, hemlock, mint green a celosia orange. Já osobně ve svém domově preferuji nadčasové prvky a představa, že bych si každý rok obměňovala barvu stěn podle toho, co je zrovna in, mě neláká, ale rozhodně je dobré být v obraze a čerpat nové inspirace ze světa interiérového designu! ;-)

A co říkáte na barevnou výmalbu stěn Vy? Zastáváte spíše čistou bílou jednoduchost, neobvyklé vzory, veselou výmalbu, či elegantní tapety? Zkoušeli jste nástěnné samolepky? Jak často v bytě malujete? Preferujete profesionální práci malířských firem, nebo snad máte mezi přáteli někoho šikovného, kdo vše hravě zastane? Jste spíše konzervativní, nebo se nebojíte výstřelků poslední módy? Budu se moc těšit na všechny Vaše postřehy, názory i zážitky z malování Vašich obydlí.

Krásný týden všem!


11 komentářů:

  1. Ahoj Sandři!! :)
    Zase krásné fotky :) My malujeme tak jednou za šest let, přibližně. Já mám hrozně ráda barvy, nejlépe úplný blázinec, až z toho bolí hlava. :D
    Jsou to zrovna dva týdny, co jsme malovaly pokoj - na černou a cihlovou, s tím, že jsme zdi ještě pomalovali a posprejovali obrazy!! :D Nejsou to žádná díla, ale hrozně se i to líbí.
    Těším se na další článek. :)
    S pozdravem,
    Světla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Světlo, týý jo, černá je teda super!!! Já bych na ni osobně asi u sebe doma neměla odvahu, mám hodně ráda prosvětlený prostor, ale rozhodně to je něco, co mě baví u jiných a jen tak se to nevidí! ;-) Velmi originální! V kombinaci s cihlovou super volba! Moje stěny jsou už po dvou letech v hrozném stavu, nechápu...asi ten pražský smog! ;-)

      Vymazat
  2. Sandry,tak já jsem věrná své bílé...a to i snad kvůli dětem,když je barevný odstín tak nějaké počmárání na zdech je děs :) ...i když se barva namíchá na stejný odstín,tak ta co je na zdi už je bledší,tak,že bílá je pro nás ideální :) ...
    A pokaždé si malujeme sami ...nebo nám pomáhají přátelé...žádné firmě nedůvěřuji :)
    Tak ať ti malování dobře dopadne...
    Měj se hezky papa K.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klári, máš rozhodně pravdu, s dětmi to je potřeba brát v potaz! ;-) Já jsem zatím nikdy natírání nezařizovala, tak si letos asi udělám premiéru! ;-)

      Vymazat
  3. Ahoj Sandři,
    já mám moc ráda barvy, ale i bílou klasiku. U nás doma máme všude béžovou, takový kompromis, ani bílá ani zářivá barva... v kombinaci s terakotovou. Barvy si nechávám míchat a malujeme sami ;-) Většinou já :-) Baví mě to.
    Jsem moc zvědavá, jakou barvu vybereš ;-)

    Krásný večer
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Béžová je super, dá se výborně kombinovat! :-) Krásný večer!

      Vymazat
  4. I lke a white background and accessorise with colour, but I also really like a soft sky or duck egg blue, lilac or grey. I love the blue trolley!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you :-) The trolley is from Ikea, my favorite piece! ;-)

      Vymazat
  5. Ahoj Sandruško,barvy jsou kouzelná věc :-) My máme všude bílé stěny,jen v ložnici mám vintage tapetu,jinak si s barvičkami hraji spíše v dekoracích.
    P.S.krásný lustr !!!!
    xoxo

    OdpovědětVymazat
  6. Skvelý článok, Sandri! U mňa chvíľku víťazili na stenách odtiene smotanovej a béžovej, no postupne sa vraciam ku klasickej a neutrálnej bielej, keďže mám dosť farieb na nábytku a dekoráciách. U nás sa to tiež pomaličky schyľuje k maľovaniu, takže sa veľmi teším na ten neporiadok a prach. Ale zase ten výsledok bude stáť za to, nakoľko i moje steny v izbe sú už dosť zašednuté a uberá mi to z pocitu čistoty.

    OdpovědětVymazat
  7. Je to zvlastni..ve velkem podkrovnim byte jsem si uzivala jemnych pastelu lilla,hraskove ci smetanove,nyni v dobe navrat k bile a ted uvazuji,hlavne do pokojicku a loznice alespon k casti zdi namalovat barvicky..proste clovek se vyviji a kdyz jsou barevne jemne zdi,pak uz nemusime tolik resit barvy na doplncich a nechat vyniknout cistotu nabytku s patinou ci jinych deko,takze jsem pro pastelkove malby.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥