Raw food a tak vůbec...:-)

pátek 25. dubna 2014

Jídlo, to je velké téma...koluje o něm hodné mýtů, věděckých poznatků, rad, nekonečné množství úprav, receptů...Jídlo je nepostradatelná každodenní záležitost. Nesmírně ráda zkouším nové chutě a kombinace...už od mala jsem patřila mezi děti, které jedly rády všechno (nechutnala mi snad jen hrachová kaše ve školní jídelně :-). Vyrůstala jsem na české i arabské kuchyni a moje maminka celkově ráda brousila při vaření do zahraničí, takže jsme vždy měli skutečně pestrou kuchyni. 

Čím dál více se soutředím na to, aby má jídla byla nutričně hodnotná, zdravá, aby co nejméně zatěžovala organismus a byla připravována z nejlepších surovin. Pokud můj blog již nějakou dobu znáte, tak jistě víte, že jsem velká milovnice organických potravin a ráda si také zajdu na farmářské trhy a do bio obchodů. Před nějakým časem jsem se při brouzdání na internetu dočetla o tzv. raw food. Možná jste o "živé stravě" již také slyšeli, možná si takto svá jídla běžně upravujete a možná je to pro vás úplná novinka. 

O co vlastně jde? Raw food, tedy syrová/živá strava, neprochází tepelnou úpravou nad 45°C. Díky tomu v potravinách zůstávají vitamíny, minerály, enzymy a další živiny, které se při vyšší tepelné úpravě ničí, a tím je strava ochuzena o velké množství vody, zdravých látek, je méně hodnotná a stává se kyselinotvornou. S tím souvisí předčasné stárnutí i řada civilizačních chorob. Člověk je jediný tvor, který svou stravu tepelně upravuje a také je to jediný tvor, který trpí takovým množstvím nemocí. Vařená strava více zatěžuje náš organismus, což má za následek pokles imunity a následné náchylonosti k alergiím, nemocem, častou únavu a menší vitalitu.

Jasnou výhodou takto upravené stravy je mladistvá a zářivá pleť, přirozená redukce váhy, více energie, zdravější vlasy a nehty, organismus je celkově čistší a díky silné imunitě nejsme nemocní. S tím samozřejmě souvisí vnitřní pohoda, lepší nálada a více kreativity. Raw food není dieta...je to životní styl. Není lehké na něj přejít ze dne na den, ale při postupné detoxikaci organismu dochází k prokázaným výsledkům, které jsem zmínila výše. Snažím se postupně integrovat co nejvíce syrové stravy do svého jídelníčku. Detoxikace organismu je na jaře úplně ideální a i když nejde ze dne na den odbourat zvyky, na kterých člověk vyrůstal od malička, po přečtení mnoha informací a shlédnutí různých youtube příspěvků od vitariánů (tj. jedlíci raw food ;-) mi to všechno dává velký smysl...myslím, že cesta je někde uprostřed a největší motivací je přeci zdraví a skvělý pocit ze sebe sama.

Máte s raw food zkušenosti v praxi? Jak se vám celá idea zamlouvá? A znáte úžasnou restauraci Secret of Raw? Jejich fantastická, výživná a lehká jídla moc doporučuji...ostatně dnešní oběd byl právě ze Secret of Raw s dovozem do domu. Nestihla jsem nákup, a tak jsem moc ráda využila jejich služeb. Jídlo jsem si nachystala hezky na talíře a užívala si zcela nové chutě- Jarní ředkvičkový krém s řepovými krekry a svěžím salátkem jako předkrm a jako hlavní chod jsem vyzkoušela Originál Sunburger s hranolky z ředkve a kešu tatarkou! Mňam! :-)





A toto byla má úplně první objednávka ze Secret of Raw- všimněte si toho milého gesta navíc- srdíčka na obalu. :-) Avokádovo-kokosová polévka, řepový salát a fantastický ořechový quiche s marinovanými rajčaty.



21 komentářů:

  1. Dobry vecer, Sandro,
    dnes jsem objevila diky clanku z vaseho domova vas blog a stravila jsem tady nasledne nekolik krasnych hodin.
    O Raw food slysim poprve a je to velmi zajimave. Skrtam zitrejsi svickovou a udelam neco zdravejsiho. Manzel bude prskat, ale odvolam se na vas blog. :)))
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný večer, Jano! Jsem nesmírně ráda, že Vás Vintage blog zavál až ke mně a že se Vám tu zalíbilo. To je pro mě velká odměna! :-) Haha, umím si představit, že manžel svíčkou oželí jen těžko, je to přeci jen velká dobrota (když není příliš často)! :-) Mějte se moc krásně a děkuji za komentář!

      Vymazat
  2. Bože to je nádhera, chci mít tuhle restauraci hned vedle nás :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu skvost! :-) Jsem moc ráda, že vznikají takové restaurace, které opravdu dbají na kvalitu potravin a zcela samozřejmě nepoužívají polotovary a glutamáty...hurááá! :-)

      Vymazat
  3. Také jsem na Váš blog zavítala dnes poprvé díky Vašemu interiéru a zítra se moc těším, až nad šálkem čaje projedu pěkně historii :)... raw food mě láká, zatím jsem ve fázi vegan, tak kdo ví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám velkou radost a vítám Vás! :-) Krásný víkend!

      Vymazat
  4. Ahoj Sandři!! :)
    Vždycky, když na nějakém blogu uvidím, jak někdo takhle krásně, nenásilně a mile reprezentuje zdravou stravu, zahřeje mne to u srdce! Často se na všeljakých webech objevují naopak nadávky, nebo dokonce varování, že jíst zeleninu není úplně zdravé! Vážně - narazila jsem už na více článků o tom, že jíst nadmíru zeleniny je škodlivé pro střeva!
    Takže jsi mě moc potěšila :) Tuhle restauraci neznám, ale jsem Pražák, tak ji určitě vyzkouším. :)
    Těším se na další článek,
    Světla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Světlo, to jsem už také někde četla! ;-))) Jak jsem psala- o jídle fakt koluje neskutečné množství mýtů. Ideální je pamatovat na to, že všeho moc škodí, to je jasné...moc nechápu, že někteří lidé mají potřebu se o takových věcech na internetu hádat, stejně se tím nic nezmění, každý má svou "pravdu" a jedinou důležitou věcí je ve výsledku vlastní pocit a vlastní zdraví. Taková sladká kobliha určitě člověku k snídani neuškodí, pokud v ostatní dny snídá třeba misku ovoce...je to o prioritách v důsledku! :-)

      Vymazat
  5. To je zase pokocháníčko, děkuji! :) Jinak o stravě také čím dál více čtu a přemýšlím. Ale mám doma dva chlapy - malýho a velkýho a ti by nejradši jen omáčky a knedlíky :( Takže často vařím pro sebe a pro ně zvlášť a jim se snažím zařazovat do běžných jídel zdravější složky /například francouzské brambory s přídavkem pohanky :), zeleninu ke každému jídlu atd./ Také si myslím, že nejlepší je zlatá střední cesta a nic se nemá přehánět, nemám ráda radikální postoje :) Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to přesně jak píšeš...ze mě asi 100% vitarián taky nebude, i když nyní více přemýšlím o tom, jak a co jím. Mám to štěstí, že jsem přirozený milovník zeleniny, takže mi nedělá problém si pochutnat na "živé stravě". Určitě si však neumím představit, že bych už nikdy nikdy nikdy nejedla svou milovanou máslovou bramborovou kaši! ;-D A taky je fakt, že je třeba dělat kompromisy už kvůli chutím ostatních členů rodiny. Babiččinu svíčkovou mám moc ráda, ale vlastně ji jím opravdu jen u babičky, doma si ji nedělám...a tak je neškodná a zůstává pro mě něčím speciální. :-) Jsem moc ráda, že žijeme v době, kdy je tolik možností a každý si může jídlo přizpůsobit svým potřebám. :-)

      Vymazat
  6. Sandruško krásné počtení,dnes lidé,zapomínají na to,že jak já říkám "jíme proto bychom žili a nežijeme proto abychom jedli ).Mám bezlepkovou dietu a od té doby vařím celkově jen zdravě,protože mi na mém zdraví záleží a mělo by nám všem!!!Přeji ti krásný víkend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tak to vidíš, o bezlepkové potraviny jsem se asi před měsícem také začala zajímat...vlastně mám teď takové období hledání...těstoviny mám např. moc ráda, ale zcela jsem je nahradila těmi bezlepkovými a někdy koupím celozrnné...když člověk ví, jaké následky mají geneticky modifikované potraviny na naše zdraví, tak je lepek opravdu jednou z prvních věcí, které je dobré omezit...Měj se moc krásně a fandím ti!

      Vymazat
  7. Raw food je moderní pojetí stravy, je na každém co si kdo vybere. Zuza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím samozřejmě nelze nesouhlasit, ani já nejsem vitarián. Zajímám se o možnosti zdravého stravování a článek byl koncipován informativně pro ty, které to může zajímat. Nic nepodsouvá, nikoho k ničemu nenutí. :-)

      Vymazat
  8. Všechno vypadá tak krásně a chutně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fakt moc dobré! ;-) Nejvíc mi asi chutnal ten ořechový quiche!

      Vymazat
  9. Ak ťa zaujíma raw strava, mrkni na tento blog, ja u neho vždy slintám i keď priznávam, že som ešte nic neskúšala, ale vyzerá to bombasticky :) http://fragrantvanillacake.blogspot.sk/
    Len zväčša treba sušičku a tiež doma nemáme veľké množstvo surovín, ale raz sa konečne do toho pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juu, no to jsi hodná, odkaz vypadá moooc zajímavě a já se nechám velmi ráda inspirovat! Děkuji! :-)

      Vymazat
  10. Raw food always looks so vibrant and colourful! I love salads in the summer, but enjoy nice solid comfort food in the colder weather.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahojte Sandři, taky se dost zajímám o to, co jím a poslední půlrok se snažím proniknout i do tajů raw. Moc mě potěšil tvůj článek. Taky si myslím, že pravda je někde uprostřed a hlavně, že každému vyhovuje něco jiného. Já jen vím, že když jsem v raw fázi, tak se cítím prostě živě :-) Troufám si tvrdit, že způsob mého stravování mě zachránil před kolapsem v těžkých začátcích mateřství. Raw je prostě super! J.

    OdpovědětVymazat
  12. Mam to stesti ze zadnou dietu mit nemusim a tak si muzu patrat a vzdelavat se ohledne stravy jako ty Sandrus a taky me uz davno neni jedno co jim..Loni jsem najela na jinou,pro mne lepsi a zdravejsi stravu a je fakt ze jidlo beru jako radosti v zivote.Kdyz si ho umi clovek vychutnat a vybrat co je pro nej dobre,je uzasnou soucasti naseho zivota a my bychom si ho meli vychutnavat.Dekujeme za informace podane s noblesou.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥