Finsko- Kuopio, část druhá- Nejlepší kavárna ve městě

neděle 24. února 2013

Ve druhé části mini seriálu o finském městě Kuopio se jednoznačně musím věnovat nejúžasnější kavárničce ze všech...zamilovala jsem si ji snad dokonce více, než kavárnu La Famille v Tampere- (loňský článek zde). Kahvila Kaneli je místo, kde se ihned při vstupu zastaví čas, opadnou z Vás všechny starosti i spěch a máte pocit, že jste tam opravdu doma. Útulná atmosféra je podtrhována poutavými detaily závěsů a krajek, starožitnými soškami, shabby nábytkem a vtipnými ručními výtvory.

Do této kavárničky jsme s mamkou chodívaly na oběd, a proto dnes uvidíte mix fotografií z několika různých návštěv a několika různých míst, kde jsme právě sedávaly. U vchodu hosty vítá lucerna se svíčkou, která zrovna první den naší návštěvy nehořela, ale jinak zde příjemně svítila každý den. Ojíněné jehličnaté větvičky zdobily výlohu a o kousíček dál stál úchvatný kovový stojan s menu.

Ve Finsku, zdá se, nevznikají tak silně oddělená místa pro mladé a starší...například právě i do Kaneli chodily zcela všechny věkové kategorie a všichni se zde cítili vítaní. Naprostou samozřejmostí je, že se jedná o nekuřácké prostředí, a proto si posezení i jídlo můžete vychutnat zcela nerušeně. Ústřední místnost zdobil velký krb, pohodlné pohovky a prosklený bar, kde byly vystaveny slané i sladké koláče- všechny se podávaly na Váš stůl teplé a dozdobené zeleninou, domácí šlehačkou, nebo ovocnou omáčkou, podle toho, jaký koláč jste si vybrali.

Nejlepší nabídkou kavárny byl švédský stůl- za 8 Euro jste si mohli na stole na talířek nabrat pečivo, zeleninu, několik druhů máslíček, domácí polévku a samozřejmě i kávu, několik druhů čajů a vodu- to vše v "bezedném" množství. I to je ve Finsku velmi běžné, protože lidé jsou zde zvyklí, že je všeho dostatek, a tak nemají potřebu brát si více, než skutečně potřebují. Škoda, že u nás nic takové není, protože tato možnost v zákazníkovi vyvolává pocit neskutečného pohodlí a takové domácké péče. Zbožňuji ochutnávat nová jídla a pití a musím říct, že cokoliv jsem si v Kaneli dala, tak bylo přímo božské. Nejvíce mi asi chutnal slaný koláč quiche (kiš) s kozím sýrem, kari zeleninová polévka a sypaný zimní čaj.

Kaneli má tři patra- jedno úplně dole, kde máte maximální soukromí a je výborné například pro rodiny s dětmi, hlavní místnost s kasou a švédským stolem a horní místnost s výhledem...těžko říct, která byla nejlepší, milovala jsem je všechny a žádné místo zde nebylo lepší, nebo horší...Bylo zde tolik detailů a lákadel, že Vás nyní nechám nerušeně projít se kávarnou Kaneli a třeba se mi podaří alespoň trošičku do Vašich představ přenést všechny ty vůně, chutě, barvy světel a kouzelnou atmosféru...

































Mňáám, mňááám :-)))








10 komentářů:

  1. Romantika jak blázen! Moc krásné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásná vintage romantika, to je fakt ;-) ♥ Hned bych jela zpátky! :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Sandro,
    ty vůně a chutě úplně cítím!! Krásně si je zachytila.
    Také mám jednu oblíbenou kavárničku. Mají tam nejlepší horkou čokoládu, co znám ☺.
    Těším se na další příspěvek.
    Světla












    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Horkou čokoládu miluji, mňam!!! Musí být kvalitní a pořádně hustá...teď si uvědomuji, že si ani nevzpomínám, kdy jsem si ji naposledy dala...teď jsi mě inspirovala, hihi ;-)

      Vymazat
  3. Úžasné místo... Finsko je jednou z mých zatím plánovaných zemí na procestování, tak si musím tuto kavárničku napsat do cestovatelských tipů... kdo ví, třeba se do pěkného města Kuopio i do ní jednou taky podívám :-)

    OdpovědětVymazat
  4. What a marvellous place to eat -it is like being in my favourite Auntie's house! I love the way the food is presented, and was pleased to see one of my favourite composers, Sibelius, in a gorgeous frame next to the flowers!

    OdpovědětVymazat
  5. Sandri,taková příjemná atmosféra...úplně jsem se tu zasnila jaké to tam asi mohlo být a jak ty dobrůtky asi chutnají:-)...měj se krásně a přeji ti pohodový začátek týdne papa K.♥

    OdpovědětVymazat
  6. Krásná kavárna, ta pohoda a útulnost je z fotek cítit. Moc hezký blog :) Ráda zase přijdu na ochutnávku. Hezký týden! Monika

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Sandro,
    to jsem se stebou krásně prošla a dostala jsem z toho strááášlivej hlad:) Vůbec nevím jestli mě teĎ něco z toho co mám doma uspokojí, moje chuťové buňky s e díky tvým fotkám přeladily :)))
    Díky za super reportáž Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  8. Sandra hmm krásne fotky také prirodzené.Pripomínajú mi vianočný čas. Aspoň na chvíľku som sa pri prezeraní všetkých fotiek ocitla vo Finsku. Juj hneď by som tam išla. Tak aspoň virtuálne.Pekný večer Lenka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥