Šumivá ochutnávka jménem Contratto

středa 12. srpna 2015

Dnes bych vás ráda vzala na ochutnávku vína, které jsem se nedávno zúčastnila se svými přáteli. Celý večer byl věnován šumivému vínu Conratto, které pochází z italského Piemontu. Jedná se o první šumivé víno vyrobené v Itálii v roce 1919 dlouho před Franciacorta a proseccem. Měli jsme možnost ochutnat čtyři vzorky tohoto úžasného nápoje, kterému se také říká Metodo Classico. Večerem nás provázel obchodní ředitel společnosti Contratto, pan Luca Cigliuti, který nám vysvětlil, že se jedná o zcela přírodní vína s minimální filtrací, a proto působí mírně zakaleně. Contratto lze u nás exkluzivně zakoupit u společnost ENO. Sympatické je, že vychází o něco levněji, než francouzské šampaňské a nabízí přímo božský požitek každému milovníkovi luxusních vín!

Klasická šampaňská metoda

Výroba Contratta začíná slisováním hroznů, z nichž je odstraněna šlupka a v sudech začne probíhat prvotní kvašení. Následně je víno stočeno do lahví, které jsou uzavřeny korunkovým uzávěrem a zde začne probíhat druhotné kvašení. Vína zrají 3 až 4 roky v lahvi, která je uložena  kolmo a postupně se otáčí tak, aby dno šlo nahoru a kvasinky klesaly k uzávěru. Po dozrání vína se hrdlo lahve zmrazí a uzávěr je odtřelen i s usazeninou. Následně je potřeba doplnit tekutinu, ve formě dozážního likéru, který ovlivňuje výslednou sladkost vína. Lahev je nakonec opatřena korkem a etiketou a jde dále do prodeje a na naše stoly. :-)

Vzorky

- Millesimato - jedná se o směs chardonany a pinot noir
- Blanc de Blanc
- 100% chardonnay
- Nejvíce mě zaujaly poslední dva vzorky, a to Blanc de Noir a Rosé - obě vína jsou z řady For England. "Pro Anglii" proto, že byla od 20. let 20. století dovážena k britskému královskému dvoru. V té době byla všechna šampaňská vína sladká, přičemž Britové obecně preferují suchá vína, a tudíž  si své oblíbence nechávali dovážet z italského Piemontu.

Kamarád Honza Albrecht ze společnosti ENO se o nás celý večer hezky staral a pečlivě doléval prázné sklenky.

Ve sklípku bylo veselo a vynikající Contratto příjemnou atmosféru ještě umocnilo. :-)

Druhotné kvašení Contratta v lahvích. Foto zdroj

Sklípek v Piemontu, kde víno dozrává. Foto zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥