Předjaří na Pražském hradě

neděle 19. března 2017

Když mi má kamarádka Adélka poslala odkaz na květinovou výstavu, která se konala v Empírovém skleníku (z r. 1820) v Královské zahradě, musely jsme zkrátka vyrazit. Nic nedokáže zvednout náladu jako barevné tulipány a prvosenky, žluťoučké narcisky, voňavé hyacinty a dokonalé sukulenty, takže jsme tímto zahájily boj s jarní únavou a den zakončily fantastickou večeří v Café Louvre.

Pátý ročník této výstavy byl věnován královně Marii Terezii u příležitosti 300. výročí jejího narození. Marie Terezie byla na Hradě korunována a podílela se na proměnách a úpravách Královské zahrady i interiéru a exteriéru Hradu. Za symbolické vstupné 20 Kč jsme tak měly možnost vidět opravdu nádherné květiny, cibuloviny a sazeničky.

Zajímavostí je, že ještě, než zdomácněly tulipány v Nizozemí, kvetly jedny z prvních právě v naší Královské zahradě. Do skleníku se přes zimu ukládaly hrnkové květiny ze zahrady. Snad se mi skrze fotky podaří alespoň trochu přenést k Vám domů tu báječnou květinovou a voňavou atmosféru. :-)











1 komentář:

  1. Milá Sandruško,
    překrásné fotky, přinesla jsi jaro do mého pokoje. Za okny je sice ocelové nebe a kapky deště bubnují na okna, ale tvoje kytičky jsou jako sluníčka; teď už jen, aby mi někdo takové krasotinky přinesl domů.
    Mamka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥