Růže-Roses-Rosas

sobota 28. května 2011

Růže je královna květin, má léčebné a omlazující účinky, mnoho barev a v neposlední řadě nádherně voní. Je často přirovnávána ke kráse ženy, opěvovaná básníky i milenci. Kytice růží udělá i z nejobyčejnějšího jídelního stolu útulný koutek domova, současně působí luxusně a vždy dokonale. Mojí nejoblíbenější je růže růžová. Zbožňuji růžičky francouzské i divoké a obdivuji krásu poupěte, plného květu i povadlých lístků- je nádherná vždy a stále.









Návody na domácí výrobu:

Voňavý růžový čaj 

Růžový čaj pomáhá při nachlazení, zažívacích a ledvinových potížích, nespavosti, úzkostlivých a depresivních stavech a nervozitě.


  • Vrchovatou lžičku podrcených růžových okvětních plátků, čerstvých či sušených, luhujeme v šálku vody, která přešla varem, 10-15 minut.
  • Nálev je lahodný samotný, oslazený medem, nebo v kombinaci s jinými léčivými rostlinami či kořením – například s meduňkou, třezalkou, skořicí či sušenými šípky.

 

Domácí růžová voda

 

Růžová pleťová voda osvěžuje a čistí pokožku od nečistot, potu a mazu.K osvěžení na cestách, k obkladům nebo potírání. Usnadňuje rozčesávání vlasů, regeneruje vlasovou pokožku. Zklidňuje pokožku po holení a depilaci. Její vůně povzbuzuje psychiku, účinná při depresích a smutku. 


  1.  Dvě hrsti okvětních lístků růží smočíme v 0,5 l destilované vody, kterou v uzavřené nádobě uvedeme pomalu do varu.
  2. Nádobu odstavíme a stále uzavřenou necháme vychladnout.
  3. Poté lístky vyždímáme a získanou kapalinu - růžovou vodu -  můžeme uchovávat v chladničce nejdéle 2 týdny.
  4.  Životnost naší domácí růžové vody prodloužíme a její kvalitu zlepšíme přidáním jedné či dvou kapek růžového oleje.

1 komentář:

Děkuji za Vaše komentáře! ♥