Historie nábytku- truhla

sobota 6. srpna 2011

Truhla byla využívána již od pradávna. Patří mezi nejvýznamnější a nejstarší typ lidového nábytku. Byla praktická jako stolek, lavice, úložný prostor, pokladnice a zavazadlo. Slované ji začali využívat v 10. století n.l. Nejjednodušší typ,"moučnice", se používaly na obilí a potraviny. Staročeské truhly na oděvy a knihy bývaly ručně malované, případně zdobené, vyřezávané a kované dle postavení majitele. Nejčastějšími motivy byly ptáčci, květiny, či postavy světců.

Některé truhly bývaly člěněné, nebo měly v sobě postranní přihrádku, kam si ženy ukládaly šperky, cennosti a motlitební knížly. Víko se z vnitřní strany zdobilo svatými obrázky, či malůvkami z poutí. Truhla musela být ve výbavě každé nevěsty.  Ta ji převezla do domu ženicha a ukládala si v ní své šaty a prádlo. Později truhlice často stávaly před postelí v ložnici. Někdy se na ně položily i podušky, aby se na nich příjemně sedělo. V 18. st. byly populární truhly na nožičkách a v 19 st. byl spodní díl doplněn o zásuvku. Od poloviny 19. st. se truhla proměňuje na prádelník, který ji na čas zase vytlačuje z našich domovů.

Tento nábytek se ale dnes také opět vrací do módy právě pro nespočet využití. Především pomáhá udržet pořádek a hodí se prakticky do každé místnosti. V dnešní době do truhly ukládáme časopisy, plédy, polštáře, sezonní věci, nebo třeba hračky. Uzamyketlná truhla se může hodit i jako skvělá skrýš na vánoční dárky.

Vybrala jsem pro vás krásné inspirativní fotografie truhlic ve francouzském a shabby chic stylu.
Zdroje: www.stylovy-domov.cz, drevenynabyteksirius.cz, www.notonthehighstreet.com, www.mydeco.com, www.fiveoeight.com, www.malovanetruhly.napady.net

Popsaný nábytek je v čím dál větší oblibě. Starou truhlu stačí natřít a přes šablonu nastříkat či namalovat číslice a slova- efekt je skvělý.

Mé nejoblíběnější jsou truhlice francouzské- jejich zdobnost a nohy jsou prostě skvostné. U této truhly mě zaujal i nátěr.

Tato shabby truhla je můj favorit. Velmi se mi líbí její krémová barva a jemné zdobení.

Přenádherně vyřezávaná truhla na nožičkách- jistě velmi drahá zálěžitost.

Klasická truhla v modernějším pojetí se hodí opravdu kamkoliv.


Zdobná shabby truhla s úchytkami, které imitují velkou zásuvku- úplný poklad!

 
Vyřezávaná truhla umožňuje prádlu a uloženým věcem dýchat.

Jednodušší typ truhly v přírodních tónech- ozdoba každé domácnosti.

2 komentáře:

  1. Nádhera,vybrals jsi překrásné kousky-já se musím pochlubit,že už jsem vlastníkem dokonce dvou truhliček-jedna je v obýváčku,druhou plánuji do dětského pokkoje:-)a jednu bych ješťě ráda do ložnice...s pozdravem Michaela

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Sandři, též miluji truhly pro jejich krásu a praktičnost...Z těch tebou vložených u mně bezpodmínečně vyhrává číslo jedna, která by se mi náááramně hodila. A pak taky č.2, která mě dostává nožkami a barvou...
    Mám teď slíbený jeden starý, lodní kufr od známých, který byl určený k likvidaci...tak už začínám pomalu vymýšlet, jak ho dotvořím k obrazu svému ;-).
    Měj rásný den,Kačka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥