Halloween

sobota 8. října 2011

Pro tento svátek jem vyhradila samostatný článek, protože vám o něm chci povědět poměrně podrobně. Nechci vás zatížit spojením do sáhodlouhého slohu, a proto jsem dala naše Svátky svatých a zesnulých zvlášť (povídání o nich najdete ZDE).


Něco málo na úvod, něco málo z historie

Halloween se slaví 31. října a je to svátek magický, mysteriózní, plný pověr a strašidelných příběhů. Ačkoliv je tato tradice považována především za americký zvyk, jeho původ je evropský (Irsko, Skotsko, Wales). U nás v Česku ho lidé často zatracují, aniž by měli minimální znalosti o jeho původu, historii a multikulturních základech. Vyvinul se z rituálů keltských oslav nového roku a středověkých modlitebních rituálů evropských křesťanů.

Do Ameriky se Halloween dostal v roce 1840 až s irskými přistěhovalci, jež prchali před hladomorem způsobeným nedostatkem brambor. Pro Kelty je 31. říjen koncem roku a léta. Věřili, že všechny zákony vesmíru a času v tuto dobu přestávají platit a dovolují světu duchů smísit se se světem živých. Keltové se jim bránili převlékáním do masek a zároveň uhasili všechny ohně, aby jejich domovy zůstaly utajeny. Křesťané udělali z keltského konce roku předvečer svého svátku Všech svatých, tedy Halloween, jehož název vznikl zkrácením anglického „All Hallows Eve“.



Dýně, aneb víte, proč ji vůbec používáme k dekoraci?

Mezi klasický symbol Halloweenu patří vydlabaná dýně s hrůzostrašným obličejem, do které se vkládá svíce, aby zahnala zlé duchy. Dýně, neboli Jackova lucerna, vychází ze strašidelného příběhu o zhýralém  chlapíkovi, pro kterého si přišel ďábel. Opilec Jack O´Lantern obelstil ďábla a přiměl ho, aby jej propustil a slíbil, že ho nikdy nepřijme do pekla. Když Jack zemřel, nemohl se dostat do nebe, protože byl velký hříšník, ale nebyl dle dohody s ďáblem přijat ani v pekle. Obelstil tedy především sám sebe. Jeho duše musela bloudit v chladných temnotách. Ďábel dal Jackovi žhavý uhlík, aby si mohl alespoň posvítit na cestu. Jack dal uhlík do vydlabané řepy, aby mu dlouho vydržel. Původně Irové používali  jako lucernu řepu, nikoliv dýně. Když emigranti přišli do Ameriky, zjistili, že tam jsou dýně lépe dostupné než řepa, a tak vznikla osvětlená Jackova lucerna z vydlabané dýně. Lidé vkládají do dýní svíčky a žhavé uhlíky, aby Jackova umučená duše nebloudila ve tmách a mohla se v nekonečné zimě aspoň trošíčku ohřát. Na oplátku Jack potom ochrání jejich obydlí a  duše před zlými duchy.



Převleky a koledování- americký výdobytek nebo stará evropská tradice?

Dalším symbolem Halloweenu je převlékání do strašidelných kostýmů. Tento zvyk je pozůstatkem tradice Keltů, kteří hrůzným a děsivým oblečením odháněli zlé duchy. Dnes se dospělí převlékají do masek pouze pro pobavení a děti v nich chodí dům od domu s koledou „Trick or Treat“, což může být volně přeloženo jako „Koledu, nebo něco provedu.“ Koledování původně vychází z tradice, kdy bylo pečivo jménem dušičky (soul cake) rozdáváno žebrákům a chudým. Každé snědené pečivo znamenalo osvobození jedné duše z očistce.  Na vrch každé houstičky se často dělal kříž, nebo se tento symbol vysázel na pečivo např. rozinkami.



Moje zamyšlení nad těmito svátky

Jak se k těmto svátkům a tradicím stavíte vy? Jste odpůrci  Halloweenu? A proč? Chodíte večer na svíčkami osvětlené hřbitovy a cítíte zvláštní mrazení? Jak by se vám líbilo upéct dýňové muffiny a vyslat děti na večerní koledování? Prožíváte tyto svátky v rodinném kruhu, nebo se uzavíráte do sebe a myslíte na zesnulé, které máte v srdci?

Mě se Halloween líbí, a to moc. Dokonce jsem už byla s přáteli, cizinci, na Halloween party a tento rok se chystám znovu! Je to úžasná přehlídka kostýmů a legračních převlečení. Všichni se na chvíli stanou dětmi a užívají si společnou hru. Myslím, že odpůrci Halloweenu jednoduše pouze neznají jeho kořeny, a proto se mu nedokáží otevřít. Domnívají se, že přijmout tento svátek by bylo amerikanistické. Když ale porovnám, jak se připravuje většina Čechů na Dušičky, je to docela smutné. Místo skutečného prožití svátků a pečení dušičkové pečiva lidé koupí plastovou pseudo rostlinu, nasednou do auta a rychle jedou uklidit rok zašlý hrob. Není v tom žádné kouzlo, žádné duchovno...nic. Zdá se, že je to jen jakási "povinnost". To se o Halloweenu říct nedá, lidí se na něj připravují rádi a děti ho zbožňují. Halloween by jistě neměl nahradit Svátky všech svatých a zesnulých, ale proč neprožít všechny tři sváteční dny místo dvou? Vždyť jdou hezky po sobě ;-) 

Tento měsíc mám pro vás nachystané krásné strašidelné obrázky halloweenských interiérů, dobrot a dekorací, seznam mých oblíbených dušičkových filmů, recept a spoustu další inspirace. Nechte se překvapit!


8 komentářů:

  1. Mám ráda na Hallowee, dýně a dekorace, je to takové oživení, krátkých dnů v tmnto ročním období. Navíc miluji, pochutiny z dýně.
    Přeji veselé zahánění duchů...

    OdpovědětVymazat
  2. Nesnáším Halloween. Pocházím z křesťanského - katolického- prostředí a dušičky jsou pro mě rozhodně víc než "koupě plastové pseudorostliny". Je to tichý svátek plný světel, vzpomínání a modliteb za zemřelé, ke kterému patří spousta nádherných rituálů. Když je neznáš a zároveň je zde kritizuješ, jsi stejná, jako ti, které odsuzuješ, ti Češi, co jen odmítají "amirikanismy". Znám kořeny Halloweenu a opravdu se mu nehodlám otevřít. Zvlášť letos, pár týdnů po smrti mé milované maminky, nehodlám dušičky slavit žádným bujarým veselím ani dýňovými muffiny. Ale jinak moc pěkný blog. Objevila jsem ho právě dnes. Ahoj, Jana.

    OdpovědětVymazat
  3. Jana- Sto lidí, sto chutí...a tak to je se vším. Pokud Dušičky prožíváte tímto způsobem, je to určitě jen a jen správně. Každý se se smutkem vyrovnává jinak, i já jsem ztratila velmi blízké osoby a vzpomínám na ně snad každý den. Co se týče samotného Halloweenu, celý článek byl o otevřenosti a pochopení- ne o nepřátelství a neúctě vůči jiným zvykům jen proto, že nevyhovují těm našim. Každopádně jsem velmi ráda za každý názor, protože to je místo pro debatu a pro pochopení jiných názorů, které pak otvírají naše vlastní obzory. Jednoznačně jsem nikoho nechtěla pobouřit, ani znehodnotit Dušičky, což snad z článku vyplývá. Naprosto respektuji rozhodnutí každého a článek nenabádá nikoho, že se musí otevřít Halloweenu, je to prostě jen mé vlastní zamyšlení, protože k tomu vlastně blog slouží.

    Přeji hezký večer a prožití blížících se svátků v okruhu milovaných osob!

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Sandro, díky za spoustu užitečných informací o Halloweenu, dovolila jsem si u sebe na blogu dát odkaz na tento článek, snad to nevadí :-)
    http://idesignercz.blogspot.com/2011/10/vikendove-tipy-21-10-11.html

    OdpovědětVymazat
  5. Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but
    after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that over again.
    Anyways, just wanted to say excellent blog!

    Also visit my website ... computer

    OdpovědětVymazat
  6. Gday! I hope you do not mind but I decided to post your blog: http:
    //www.blogger.com/comment.g?blogID=8185565968678360316&postID=5578544500429290205 to my internet directory.
    I used, "Blogger: Maison de Plaisance" as your weblog headline.
    I hope this is okay with you. However, if you'd like me to change the title or remove it entirely, email me at chasitypacheco@gmail.com. Thank you.

    Also visit my web site: news

    OdpovědětVymazat
  7. Amazing blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?

    I'm hoping to start my own site soon but I'm a little lost on everything.

    Would you suggest starting with a free platform like Wordpress or
    go for a paid option? There are so many options out there
    that I'm totally overwhelmed .. Any suggestions? Cheers!

    my web site: action

    OdpovědětVymazat
  8. I was curious if you ever considered changing the layout of your
    blog? Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
    Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images.
    Maybe you could space it out better?

    Also visit my blog removal products

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥