Malé podzimní odlehčení

úterý 25. října 2011

Malé detaily tvoří kouzlo celku. Já se ráda raduji z maličkostí a všímám si drobností, které mi pomáhají si uvědomit, kolik je kolem nás krásných věcí. Co patří mezi takové vaše zaručené zlepšováky na podzimní zamračené dny? U mě je to určitě horká čokoláda, bylinkový čaj v nejoblíbenějším hrnečku, dýňová polévka, sladké pečení, světlo svíček, pěkný film, teplá deka a přírodní barevné tóny.

Krásně barevný podzim u nás doma. Kouzlo mochyně spočívá v tom, že mění barvu nafouknutých kalichů, které připomínají lampiónky, až do zimy...Tóny přecházejí přes zelenou, žlutou, až po sytě oranžovou a právě ta v chladných dnech velmi lahodí svým teplým odstínem našemu oku. Já jsem si lampionky dala do skleněné široké vázičky, kde se hezky vyjímají a doplňují se s jablíčky v podobných odstínech.

Jedna z mých nejoblíbenějších sezónních polévek- DÝŇOVÁ! Základní recept je opravdu jednoduchý- na másle osmahneme cibulku a přidáme kostičky nakrájené a vydlabané dýně. Zalijeme vývarem pouze těsně nad nakrájené kousky dýně, aby byla polévka dostatečně hustá. Po cca 20 minutách sundáme z plamene, rozmixujemem ručním mixérem a dochutíme smetanou, solí a strouhaným pepřem. Recept se dá samozřejmě vylepšit a každý má nějaké ty svoje oblíbené přísady ;-)

Dýňovou polévku vařím moc ráda- je to rychlé, levné, zdravé a neskutečně dobré!

Polévku máme rádi pěkně hustou. Doprostřed dávám na ozdobu smetanu a domácí petřželku. S opečeným chlebem je to i vynikající večeře.

Papírová retro krabička z roku 1983 je o tři roky starší, než já sama. Dostala jsem ji od babičky svého přítele, protože ví, že zbožňuji svíčky.
V bílomodré krabičce jsou malé tenké i širší staré svíčky v krémových odstínech a některé jsou dokonce zdobené barevnými dekory. Takové věci prostě mají své kouzlo a často potěší víc, než ty nové. Několik svíček jsem si omotala provázkem po vzoru Ib Laursen ;-)

Krémové svíčky Ib Laursen (k sehnání v různých barvách na Bella Rose a Dan Design od 112 Kč).

8 komentářů:

  1. Ahoj Sandro,
    zbožňuji dýňovou polévku a o teplé čokoládě nemluvě.. patří taky mé oblíbené zlepšováky pro podzim!Dneska jsem měla výbornou v kavárně s kousky máty! To je škoda že také nejsi z ČB:)3y by jsme na ní spolu,to by byla sešlost:)
    Moc krásné fotečky-líbí se mi hlavně ta polévka se šiškama a prostírkou, super nápad! Děkuji za nádherný komentář u mě..ani jsem netušila že jsi zakládala blog až po mě a natož ,,podle´´mě:))Přijde mi že si píšemuž odjakživa:))
    Mám radost, že máš radosz z ocenění:)
    pa Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  2. Vladěnko, ty jsi začala s blogem v srpnu 2010...a já v lednu 2011 ;-) V průběhu minulého roku jsem ukládala spousty inspirativních fotek a odkazů na blogy a koncem roku jsem taky narazila na ten tvůj :-) Inspirovaly mě tedy především ty zahraniční blogy, ale z českých jednoznačně ty...a jednoho dne jsem si řekla, že bych taky ráda měla svůj blog zaměřený na bydlení, a to byl počátek MdP :-) Ty jsi mě navštěvovala hned od začátku a celkově máme podobný styl, takže ti děkuji za podporu a inspiraci a doufám, že i já tobě jsem tím samým ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jenom něco k té mochyni... plody mochyně, které se přidávají do koktejlů, nejsou z mochyně židovské třešně, ale z mochyně peruánské. Druhy jsou příbuzné, ale plody tuzemské mochyně nejsou jedlé, řekla bych dokonce, že jsou jedovaté. Takže akorát na takovou krásnou dekoraci:-)Jana.

    OdpovědětVymazat
  4. SANDRUŠKO, MOC HEZKÉ FOTKY.
    VŠE KRÁSNĚ SLADĚNO.
    JÁ MÁM PODZIM VELICE RÁDA.
    ČAJÍK S CITRÓNKEM, POHODIČKA POD DEKOU, VŮNĚ A BARVY TOHOTO OBDOBÍ. VŽDYŤ TO JE PARÁDIČKA.
    PŘEJI PŘÍJEMNÉ DNY S DOBROU NÁLADIČKOU.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  5. Jana- Jani, jůj, tak to jsem to málem vyvedla :-D A ještě jsem si potvrdila, že teda znalec rostlin nejsem ;-D My se sotva umíme starat o pažitku v květináči, to je ostuda :-D Tak já radši tu část s třešní odeberu, aby se kvůli mě ještě někdo neotrávil :-D

    Bohda- u tebe na blogu je taky krásný podzim, dneska jsem nakukovala ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zase jsem prošvihla dobrotu :-(
    Tak příště.

    OdpovědětVymazat
  7. Krása, retro svíčky lehce převázáné provázkem jsou klasikou-také je doma tak mám:-)Michaela

    OdpovědětVymazat
  8. Fabulous colors! Have a delightful day, Kellie xx

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥