❁ Levandule ❁

úterý 15. května 2012

"Podle její výrazné a nezaměnitelné vůně ji poznáte i se zavřenýma očima.. a už je možná ani nebudete chtít otevřít...levandule je pohlazení pro neklidnou duši, levandule je cesta do snů.. je to úžasná bylina, která vás léčí už jen tím, že voní."  (zdroj: http://www.fiftyfifty.cz/Levandule-lecivy-dotek-pro-neklidnou-dusi-i-telo-8820844.php)

Levandule- milovaná i nenáviděná :-) Některým levandule krásně voní a jiní jsou raději, když jsou co nejdále z jejího dosahu. Do jaké skupiny patříte Vy? Já mám levanduli velmi ráda...na čas se mi trochu omrzela, protože s příchodem oblíbenosti Provence a francouzského stylu bydlení, se s levandulí doslova protrhl pytel a stal se z ní v českém podání tak trochu kýč. Odpusťte mi tento výraz, ale stačí se podívat po některých obchodech a občas narazíte na opravdu nevkusné kousky. Jakoby skoro ztratila na své vzácnosti...Přitom levandule je krásná právě pro svou jednoduchost a nežnost. Její květy i barva jsou nejkrásnější v kombinaci s bílým smaltem, s patinovanými proutěnými košíky, čistým sklem, či plechovými nádobami.

Naštěstí doba, kdy jsem levanduli přehlížela, je pryč a nyní si ji opět užívám naplno :-) Léto, slunce a teplo je prodchnuto levandulí...stejně tak mám levanduli spojenou s oblíbeným čajem před spaním z Marks & Spencer a pleťovou roztřikovací vodou od Saloos. Mezi moje nejoblíbenější produkty patří i levandulový koupelový olej, který jsem si přelila do lahvičky s vintage motivem a levandulové mýdlo, které mi bylo dovezeno z Francie. Všeho moc škodí a s levandulí to platí dvojnásob...Držte se svých pocitů, vybírejte pečlivě a nekupujte vše, na čem je levandule jen proto, že je to in ;-)

Krásný večer :-*







11 komentářů:

  1. Hezky vecer Sandri,
    opet mas pravdu,nektere radoby levandulove doplnky by jsem si nekoupila ani za nic i kdyz levandule je ma milovana rostlinka a mam pocit,ze nejlepsi dekorace neni ani tak v byte na porcelanovych hrniccich nebo susenych vencich,ale hlavne zive na me bylinkove zahradce a dale take pod okny.Mam na ni dokonce vycleneny jeden samostatny vyvyseny uahon a nutno podotknout,ze se nadherne rozrostla a voni tak bozsky.
    Co se tyce svicek,uz me to pride trochu komercni,obzvlaste v radoby zdobnych baleni,takze doma u me je pouze levandulova toaletni voda a dale trs susene v kupelne v patinovanem secesnim dzbanu.
    Dekuji za poctenicko
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sušenou levanduli v patinovaném džbánu si umím živě představit...krása! Jsem ráda, že sdílíme stejné pocity ;-)

      Vymazat
    2. Nejjednodussi,samozrejme pokud je cas i finance,je jet do oblasti Provance,tam je jedinecna inspirace,co je vkusne a prirozene,jak jsem jiz psala,nejlepsi je nemit levandule na keramice a doplncich,ale na zahradce,pokud ji vlastnime a doma maximalne susenou v pytlickach,tech mam mraky za sve objednavky v Bella,tak jsou vsude po supliccich s pradlem a to i u miminek a neumis si predstavit,jak je prijemne,kdyz rok a pul stare deti voni po levanduli,resp.jejich oblecenicko.Take me visi pytlik z BOTANICUSU na bile policce v kuchyni.

      Vymazat
  2. Ahoj Sandri,
    priznavam celkom rada, ze patrim k zastancom levandule. Mam sacok levandule pri posteli a zboznujem jej vonu. Pomali sadim aj nove kvetiny do predzahradky a levandula je na zozname rastliniek, ktore by som rada mala v zahrade. Pekny prispevok. Pa. Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Levandulový sáček u postele je skvělý relaxační prostředek...stačí přivonět a hned se chce člověku snít :-) Kdybych měla zahrádku, také bych si ji tam vysadila!

      Vymazat
  3. Ahoj Sandro, já se hlásím k příznivcům levandule, i když máš pravdu, že u některých kousků kroutím hlavou, jak to vůbec může někdo vyrábět či prodávat. Nemyslím si ale, že se to týká jen levandule. S tím, jak se tento styl stal momentálně modním, se nabízí i spousta dalších bytových "doplňků", které bych snad nedarovala ani největšímu nepříteli. Prostě se musíme hlavně držet našeho vkusu a srdce a nekupovat bezhlavě vše o čem někdo napíše "Styl Provence" nebo "Vintage".
    Měj se krásně
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Také bych se přidala k milovnicím levandule a přesně holky souhlasím s tím vkusem a nevkusem...Zrovinka nedávno jsem utíkala před návštěvou lékařky do vedlejšího vietnamského obchodu(kde mají snad naprosto vše)pro pití,abych nelekla žízní a zaujaly mě plechové květníky-s motivm levandule..Když sem květník pootáčela zjistila jsem jak je vlastně ošklivý-motiv levandule byl všude,naprosto přeplácané-spíš mi to připadalo jako "parodie"!Je šílené jak už i u těchto prodejců se vyskytují kousky,které by tento styl měli napodobovat,ale bohužel ho ani vzdáleně nepřipomínají...doslova jsem odtamtud utekla!Michaela P.S.jako vždy-překrásné fotečky!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach neee, opravdu už i Vietnamci prodávají Provence styl? :-( Stala se z toho komerční zrůdnost...je dobře, že aspoň některé ženy si umějí vybrat s vkusem a nepodporují prodej takových cetek. Myslím, že Francouzi by se divili, kdyby to viděli :-D

      Vymazat
  5. Sandro, nedá mi to, i já se hlásím k milcům levandule... Také jsem měla štěstí do kouzelně snové Provence se podívat, pobýt a načichnout úžasnou atmosférou!
    Dodnes mám před očima fantastická levandulová políčka, jejichž barvička je tak uklidňující - pro mne skutečný balzám ... a ta božská vůně! A což potom návštěva muzea levandule se všemi možnými produkty a levandulovým čajíkem!
    Vskutku zážitek - nyní mám doma levandulovou kancelář, sušenou levanduli v prádelníku spolu s mýdelky a pravidelný přísun toaletní levandulové / a růžové .../ vody z Grasse. A na zahradě pidimini levandulové políčko ...
    P.S.: Jen se musím přiznat, když jsem byla těhulka u moře na Jadranu mi všudypřítomná vůně mooooc vadila a na čas jsem odložila i svůj levandulový svetřík, i barvička jitřila mé smysly...
    Krásné levandulové dny! Pa Maru

    OdpovědětVymazat
  6. Sandři, levanduli mám moc ráda a ráda ji čichám, i když musím přiznat, že ve větší intenzitě mi ta vůně nedělá moc dobře, musí jí být "tak akorát":-D. a vlastě to platí i o těch doplňcích - takové ty různé bytové doplňky s motivem levandule se mi většinou moc nelíbí, v tom mám raději takový "čistý" styl nebo jak to napsat, ale prostě bez těch různých dekorů (platí nejen o levanduli)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥