Nákupy pro zdraví i pro radost

pátek 17. srpna 2012

Nakupujete rády potraviny? Mě to nikdy moc nebavilo, ale od chvíle, kdy jsem našla ty správné obchody a směr, kterým se chci ubírat, se vše změnilo...A mám pocit, že čím dál víc lidí kolem mě to začíná vidět, chápat a dělat také...o čem to mluvím? Tak hezky popořádku...

Pamatujete na taškovou revoluci? Dřívě supermarkety dávaly k nákupu neomezený počet igelitových tašek. Najednou je ale vydávat přestaly a i za ty nejobyčejnější se muselo platit...a lidi se začali vracet k plátěným, síťovaným a jiným nákupním taškám. Někteří si stále při sobě nosí skládací textilní tašku, jiní starou igelitku...ať tak či tak, hlavní je, že konzumní společnosti došlo, že spotřeba plastu je dost neúměrná jeho skutečně potřebě a snaží se žít více ekologicky. 

Dobře si pamatuji svou první skládací tašku do kabelky, protože ji stále mám a pravděpodobně ji budu mít ještě mnoho let, a to je právě oproti igelitkám skvělé :-) Byla to taková zeleno-růžová taška z Yves Rocher. Jednoho dne jsem dostala překrásnou zelinkavou látkovou tašku Ib Laursen a v jednom obchodě si koupila další skládačku s růžemi do kabelky (obě uvidíte na fotkách)- ty dvě jsou mé nejoblíbenější a využívám je pořád. To, co mě na nich baví je, že opravdu hodně unesou, dají se pohodlně hodit přes rameno, krásně vypadají a snadno se udržují- vyperu a je to ;-)

Co se týká obchodů s potravinami, tak do supermarketů se snažím chodit naprosto minimálně. V době, kdy se konečně i ve městě dají na farmařských trzích nakoupit úžasné sýry, opravdové mléko, chutná vajíčka, rajčata, co mají chuť a jahody nehnojené chemií, by byl snad hřích si SKUTEČNÉ jídlo nedopřát. V tomto směru jsem měla to štěstí, že jsem potkala jednu, mě moc drahou, osůbku, která mi hodně ukázala (zdravím Cherry :-). Mám tak velkou radost, že zase vím, jak chutná skutečné máslo, jak výtečnou kvalitu mohou mít brambory a jak nádherně voní nerozmražovaný chléb. Nemluvě o mase! Ach!

A co víc...Ta atmosféra, kdy lidé chodí na nákupy s proutěným košíkem, nikde žádný shon a spěch, prodavači s Vámi jednotlivě komunikují, pamatují si, co máte rádi, dají ochutnat a doporučí to nejlepší...Teď vidím, že všechno jde, když se chce a žádné výmluvy pro to, abychom tělu nedávali to nejlepší, prostě neexistují.

Tak hurá na trhy, podpořme české farmáře a užívejme si zdravé jídlo bez hormonů, antibiotik, chemie a umělých dochucovadel. Přeji Vám krásný víkend!

P.S. Už mám pro Vás nachystanou další GIVEAWAY, stavte se zase brzy! ;-)



























15 komentářů:

  1. Tvoje skládací taška se mi moc líbí, já mám 3, reklamní, ne tak pěkné, ale taky praktické a eko. :-) O kvalitě potravin v ČR mám poslední dobou tak špatné mínění, že se snad nebudu ani rozepisovat. Zeleninu a pečivo odebírám v bedýnkách, vajíčka sem tam dostaneme od tchýně vlastní, ale jinak.. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, je to bída, to máš recht...bydýnky jsou skvělá věc, taky o tom uvažuju...a domácí vajíčka od tchýně jsou vůbec k nezaplacení ;-) Moc ráda slyším, že i Ty se vyhýbáš těm jedovatým supermarketům, díky za komentář!

      Vymazat
  2. Tašky jsou nádherné :)) taky jednu mám, jen u nás není kde nakoupit něco "jedlého"... my jsme se zase naučili směňovat se sousedy. :)) Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je taky zajímavá varianta ;-D Je to fakt potíž sehnat NORMÁLNÍ jídlo...ale pokud každý z nás bude vyhledávat alternativní zrdoje, trh se přizpůsobí ;-)

      Vymazat
  3. Zajimavy clanek Sandri,ja to mam celkem jednoduche,u nas na malem mestecku zadny supermarket neni a naopak jsou tu male obchudky mistnich lidi,kde i maso je cerstve a asi ne uplne bio,ale kuratka otamtud maji alespon velke vybehy.Dokonce tu je tu par venkovnich stanku ze domaci zeleninou a ovocem,ale nejlepsi je stejne nase a mamky ze zahradky,okurek a rajcatek je nynyi hafo a o cuketkach a dynich ani nemluve,mela by jsi ochutnat nasi skvelou dynovou polevku.Vajicka mame domaci a pecivo z mistni pekarny,tak si myslim,ze my vesnicani to mame jednodussi,ale farmarske trhy ti beztak zavidim

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, já tuze miluju dýňovou polévku, dělám ji, co to jen jde :-) Není co závidět, protože ty to máš 100x lepší ;-) Ani na farmářském trhu totiž nevíš vždy, co přesně kupuješ, zatímco, když si to sama pěstuješ, nebo směňuješ s lidmi, které znáš, tak není co řešit- je to nejpřirozenější možný způsob stravování a tak to má být...až jednou budu mít taky domeček ;-))) tak chci určitě zahrádečku, kde si budu pěstovat vše, co mám ráda! Přeji krásný den!

      Vymazat
  4. Krásné fotky, obzvláště ty jahůdky = )

    OdpovědětVymazat
  5. Milá moja Sandra,,vo všetkom s tebou súhlasím. Ako som ti už spomínala,vlani sme sa presťahovali z malého mesta na dedinu. Bývame v rekonštruovanom domčeku po manželových rodičoch. Pri dome je i záhradka. A ja sa v zemi vŕtam veľmi rada.Okrem ruží a ostatných kvetov pestujem i trochu zeleniny - mrkvu,petržlen,zeler,kaleráb,cibuľku a liečivé rastlinky na čaj. Pracujem veľmi rada v záhradke, vyjasní sa hlava a ukľudním sa na čerstvom vzduchu. Odporúčam každému.
    "Nezabúdajte na pohostinnosť, lebo niektorí takto prijali ako hostí anjelov, a ani o tom nevedeli." List Hebrejom, 13,2
    Tvoje fotky sú pekné ako vždy. Marta♥

    OdpovědětVymazat
  6. Krásne fotografie... kombinácia farieb a dekorácií lahodí mojim očiam :) S tým súhlasím, že supermarkety sú plné hnusu, hlavne mäso, ktoré som prestala jesť takmer úplne. Je to smutné, že musíme jesť odpad len preto, aby na tom niekto zarobil. Ale zase ani náš trh to veľmi nevyhral... Takže musím jesť to čo je :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné fotky - přesně podle mého gusta - miluji bílou a růžovou, mám ráda růže a jahody, chleba s máslem je u nás velmi oblíbený... Krásný příspěvek.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné fotky a do Českého gruntu chodím také! :) Můžu se zeptat, kdepak jsi koupila tu krásnou jednoduchou máslenku? Já zrovna po nějaké prahnu a líbí se mi, když má to držátko. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milou zprávu :-) Máslenka OLEBY je z Ikea, ale momentálně ji nemají v prodeji...pokud by měla být s úchytkou, tak krásná ve francouzském stylu je tady:

      http://www.dekoria-style.cz/offer/product/4939//0/0/Doza-na-maslo-Lady-M-225x15cm

      Jednoduchý design pak tady:

      http://www.home4design.cz/546-doza-na-maslo.html

      Vtipnější povahy i menší rozpočet ocení tuto :-)

      http://www.varto.cz/dozy-na-maslo/maslenka-porcelanova-krava-p-233968.html?cPath=214851


      Vymazat
    2. Děkuji za tipy :)) Vidíš, tolik jsem těch máslenek viděla a na tyhle jsem nenarazila. Ta kráva je boží, i když asi neprojde. Mno, měla bych vařit večeři a zatím tady vzdychám nad máslenkama :D

      Vymazat
    3. Ještě jsem našla jednu, ta je podobná té z Ikea, akorát ma jako úchytku růžičku- tak záleží, jak moc doma můžete romantiku ;-)

      http://www.vernerporc.cz/maslenka-velka-2d-250g

      A přeju dobrou chuť!

      Vymazat
  9. Thank you for the auspicious writeup. It in reality used to be a entertainment account it.
    Glance complex to far added agreeable from you! However, how could we be in contact?


    my weblog The Tao Of Badass review

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥