Moje okenní zahrádka

pátek 14. září 2012

Výhled z mého bytu v centru Prahy není moc vábivý (i když lokalita je jinak pro život ve městě skvělá), a tak si o to víc vážím každého zeleného lístečku, který se mi daří na okně pěstovat. Momentálně mám na kuchyňském parapetu dva plechové květináčky z Ikea- jeden s mým oblíbeným vřesem a druhý s bazalkou, vedle níž ještě přibude levandule. Na háčku mezi dvojitými okenicemi visí plechový květník se stejným motivem, v nemž pěstuju krásné růžičky. Zatím se jim daří hezky, ale časem je asi dám babičce, aby si je zasadila do zahrádky, protože tam jim stejně bude nejlépe.

Fotky vznikaly ve chvíli, kdy se už sluníčko houpalo pomalu ke spánku, a tak jsem si na okno dala voňavou svíčku s růžičkami, moje milované porcelánové prkénko s farmářským chlebem, máslem a ovčím sýrem s bylinkami a vychutnala jsem si likér z růží, který mám z Marks & Spencer...voní naprosto úžasně...tedy po růžích ;-) A chutná ještě lépe...stačí ho jen troška na chuť, ačkoliv ve skleničce na fotkách je ho trochu více...Jujda! :-)

Slunce postupně zalilo svou zlatavou barvou i koutek v kuchyni, kde mám různé hrníčky, váhu a další kuchyňské doplňky. Na polici mám překrásnou stříbrnou rostlinku, které se říká krásnohlávek (calocephalus) a zelenostříbřitý svícník (ceropegia)...Svícník jistě dobře znáte i ze skandinávských blogů, které jsou mi velkou inspirací...vypadá naprosto úžasně v čistě bílém porcelánu a nejlépe mu sluší, když jeho lístečky volně visí dolů z vysoké skříně, nebo když jsou omotány kolem drátku, jak je tomu třeba zde.

A co vy? Pěstujete rády kytičky?






















23 komentářů:

  1. Krasne odpo Sandri,
    tvuj prispevek je tak vzdy nadupany,ze si opet rikam,ze by to vydalo na nekolik prispevku,pro mne je naprosty zazrak,jak ty v byte v Praze dokazes vykouzlit takovou nadheru,no to v jednom prispevku nedokazu popsat,kvetniky z Ikea mam take,ihned me okuzlily,ale za par dni je obmenim na vice strohou dekoraci,kdyz jiz konci leto.Strasne rada by jsem si u tebe u okenka dala ruzovy liker,to musi byt nadhera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katko, máš pravdu, ty květníky jsou takové letnější...;-) Já mám moc ráda plechové věci obecně...a nejhezčí jsou úplně jednoduché bez postisku. Ten růžový likér by ti určitě šmakoval, je to taková neobvyklá lahůdka :-)

      Vymazat
  2. Krásné fotečky ... a prima romantická nálada! Růžový likér musí být úžasný...,ten neznám a je taaak lákavý...
    Přeji hezký konec týdne, Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, děkuji :-) Romantika to teda je, až jsem si říkala, jestli toho najednou není trochu moc- růže na květníku, v květníku, na svíčce i v pití? ;-))) Nakonec to ale vypadá tak hezky svěže a vše se doplňuje...

      Vymazat
  3. Moc krásné to doma máš... kytičkám se tam evidentně líbí, jinak by nekvetly... před třemi lety jsem dostala nádhernou, neobvyklou žlutou orchidej... tři roky na moje snahy přivést jí znovu ke květu zvysoka kašlala... tak jsem se na ní vykašlala taky, práskla jí na severní zapomenuté okno a ejhle, teď jí vyrazily šlahouny s květy hned dva! Takže jsem došla k závěru, že s kytičkami je třeba žít v zájemné symbioze: já je neotravuji přehnanou péčí a ony mě odmění krásnými květy :o)! A díky za tip na ten růžový likér, u Marks a Spencer jsem jak doma, tak se tam po něm hned mrknu a ochutnám! Pá, LenkaH.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tak to po něm určitě skoč...já jsem tam posledně viděla už jen dvě lahve, asi je to zase nějaká limitka a jsou do vyprodání, ale třeba se mýlím. Jinak máš pravdu...kytičky si žijí svým životem...já s nimi někdy trochu rozmlouvám, když je zalévám, nebo se jen tak na ně usměju, když jdu kolem...jakoby to viděly :-) A ony tu lásku z nás cítí a pak nám ji takhle úžasně oplácejí...pro mě jsou přímo k nezaplacení, protože jinak bych čučela leda do betonu :-)

      Vymazat
  4. To je krásné. Ty růže, ach, ty růže! :))) A taky se mi moc líbí ta sklenička, o takových taky uvažuju. Ty povýší i vodu se sirupem na královské hodování. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beatko, to máš pravdu...já jsem do nich blázen...a i když se nějaká případně sem tam rozbije, tak to peněženku nebolí ;-) Konkrétně jsou to tyto:

      http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10215095/

      Vymazat
  5. Jů ty máš ty květináčky z Ikey-já mám vždy smůlu-nikdy je tam nemají,když tam jsme :-(Já květinky miluji,minirůžičky jsem teď nakoupila do skalky!Hezký večer!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na ně měla dlouho smůlu, ale před dvěma týdny se mi konečně poštěstilo, tak snad se zadaří i tobě...teď jak končí léto, tak je asi lidi tolik nekupujou a zbyde na nás, hm? ;-)

      Vymazat
  6. Květiny mám strašně moc ráda. V minulém bytě jsme měli okna na jih a skvěle se jim tam všem dařilo. Teď mám okna na sever. Růže mi pomalu umírá a fialky přestaly kvést. Strašně mě to mrzí. Už proto ti zahrádku strašně závidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, vím dobře, jak je to smutné se dívat na umírající kytičky...taky se mi jich pár už nepodařilo zachránit ve svých počátečních zahrádkářských pokusech...ale kytiček se určitě nemusíš vzdát, chce to jen najít takové druhy, kterým jižní strana vyhovuje...je to takový pokus omyl v mém případě...sice se samozřejmě snažím si najít informace, abych kytičkám dala, co potřebují, ale ne vždy se to podaří...růžičku mám již třetí...ony jsou na pěstování vůbec celkem náročné, pokud nejsou přímo v zahradě...

      Vymazat
  7. Krásné kytičky, zrovna včera jsem si koupila dva krásné vřesy, chvíli se s nimi budu těšit na okně a potom poputují do skalky...
    Přeji krásný víkend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je ideální! Vřesy jsou nádherné...právě na tohle začínající podzimní období je mám nejraději...mají v sobě něco takového kouzelného...už ty jejich odstíny :-)

      Vymazat
  8. Nádherné fotky s oknem, moc krásný!
    Krásný víkend;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Prepáč, že sa nevyjadrujem k písanej časti článku, ale som od siedmej hore a zatvárajú sa mi oči! Ale keď som uvidela tvoj blog, povedala som si, že musím to okomentovať a dúfať, že prídeš na môj blog a komentár mi opätuješ!

    Čo sa týka fotiek, sú skvelé! Proste nejak takto si predstavujem svoj budúci byt, jednoduchosť a krása, to je moja predstava!

    Potom ešte nakoniec by som ťa chcela poprosiť, či by si vážne najviac moc neprišla na môj blog a nezanechala komentár, pretože iba začínam a je to pre mňa strašne dôležité!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivo, vítám tě u sebe na blogu a děkuji za milý komentář. K tobě se samozřejmě ráda zastavím ;-)

      Vymazat
  10. Ďakujem Ti za privítanie na blogu, ale zároveň, s úsmevom na tvári, Ti chcem oznámiť, že toto nie je môj prvý blog. Nanešťastie som mala viacej blogov, a každý jeden nanešťastie stroskotal. Ale s týmto to chcem dotiahnuť veľmi ďaleko!

    Dúfam, že zostaneš mojim verným čitateľom, tak ako si o nich písala v komentári na mojom blogu! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tieto staré okná majú svoje čaro a je na nich tisíc možností využitia priestoru na dekorovanie. Aj kuchynská polica stojí za pochvalu, krásna.
    Sandri, ďakujem za návštevu :-)
    Pa a pekný deň, Jana

    OdpovědětVymazat
  12. Nádherný, milý a romantický příspěvek, miluji růže.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥