Podzimní chutě a vůně

úterý 25. září 2012

Ať už konec září vnímáte jako babí léto nebo podzim, je spousta milých věcí, které nám v toto období mohou dělat radost. V tuto dobu mi chutná sušené ovoce- brusinky, švestky, ale i oříšky a různá semínka :-) Čaje si nejraději míchám sama ze sušených bylinek. Momentálně mám doma diviznu, heřmánek, meduňku, mátu, růže a šípky...nekonečné množství chutí míchaných bylinek ještě ráda dovrším dobrým kvalitním medem.

Jakmile se dny znatelně ochladí, nedám dopustit na polévky...polévky miluji ve všech podobách- vývary i krémové. Mými favority jsou momentálně krémová totmatová a krémová dýňová...dají se dělat na několik způsobů a nikdy nezklamou :-) Navíc jsou opravdu jednoduché, zdravé a zahřejí!

Když už jsme u těch podzimních radostí, tak samozřejmě nesmí chybět svíčky. Těch nikdy není dost- bílé, slonovinové, vonné, ve skle, v keramice...no prostě, co mi padne do oka. Momentálně mi pokojem nejčastěji voní svíčka Amélie et Mélanie od Lothantique. Je sice dražší, ale vůně v pokoji vydrží i hodiny po uhasení, svíčka hoří opravdu dlouho a je to zaručená kvalita z přírodních produktů. Po spotřebování svíčky mi navíc zůstane hezká sklenička, kterou využiji jako květináček, který jsem potřebuji na hrnkovou mini růžičku. Miluji průhledné květináčky, ve kterých můžete vidět kořeny rostlinek :-)

Mimochodem...kdy u Vás doma začíná topná sezóna? Připadám si v posledních dnech jako rampouch zabalený v dece, ačkoliv internet přesvědčivě hlásí, že je venku 23 °C (ehm?)...a údajně má být "teplo" až do konce září :-)

















12 komentářů:

  1. Ahojky Sandří!
    Já miluji vůně-obzvláště ty kvalitní,teď jsem zakoupila....no nebudu prozrazovat,protože to bude v jednom z příspěvků:-))
    My už tedy trochu zatopili,ale hlavně kvůli dětem,jinak by to ještě chvíli počkalo.Přeji krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mě ti připadá, že venku je větší teplo, než doma..tady mrznu a venku je přitom hezky...nevím, čím to je...asi ty silné stěny starých domů rychle nasávají ochlazení nebo co :-) kvuli detem bych zatopila uz taky, preci jen jsou tvoreckove nachylnejsi na studenou podlahu apod. Krásný týden! ;-)

      Vymazat
  2. Sandri, nádherné fotky. Je z nich priam cítiť tú vôňu a teplo. My ešte nekúrime, ale keď príde chladnejší večer, určite minimálne v krbe zapálime. Na začiatok je to postačujúce. Zatiaľ fungujeme tak ako u Vás - zapálené sviečky, horúci čaj a deka. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, vy máte krb? tak to musí být opravdu náádhera! když hřeje do oken sluníčko, tak je to ještě fajn...spíše ty večery už bývají opravdu chladné ;-)

      Vymazat
  3. Take mam rada kvalitni vonave svicky,ted jsi me pripomela si hned jich nekolik objednat,ale palit budu muset az pozdeji vecer po usnuti drobecku a stejne po vzplanuti vence,i kdyz vim,ue ve sklenickach je to bezpecne,mam k paleni svicek respekt,zvlast s nasimi drevenymi stropy.Jinak opet krasne fotecky,musi byt fajn mit tolik druhu bylinek,tesim se,az budu mit na sbirani a suseni vice casu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylinky jsou fakt kouzelné...bohužel jsem je nesbírala, ani nesušila já sama, ale babička někoho mě moc blízkého :-) takové dárky jsou srdci nejmilejší!

      Vymazat
  4. krásné fotky! :) U nás je taky pořád zima, a taky hlásej ažůro...
    Ty skleněné květináčky určitě vyskouším, pozorovat rostlinku, jak žije musí být paráda, děkuji za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásné fotky!
    U nás už jsem přemluvila mužskou část rodiny a večer topíme v krbu.Přes den je krásně,ale jak se schová sluníčko,rychle se ochladí.
    Jinak s podzimem mi začíná nespočitatelná spotřeba svíček,aroma olejíčků a miluji vůni pečených jablíček.
    Moc zdravím,Alena.

    OdpovědětVymazat
  6. Krása, krása a ešte raz krása! Sandri, ty nikdy nesklameš :) Sušené ovocie mám veľmi rada, najmä slivky a banány sú skvelé. A nie si sama, kto mrzne :) Aj ja mám vnútri zimu, zatiaľ čo vonku je oveľa teplejšie. Zatiaľ sa ešte nekúri, ale čoskoro určite začne, v zime sa žiť nedá... Ach jo, čo by som dala za to, keby sme mohli celé toto obdobie preskočiť a mať opäť jar :) Prajem krásny deň!

    OdpovědětVymazat
  7. Sandři krásné fotky i povídání:-). U nás topná sezona už začala - už pár dnů topíme v krbu, protože ranní teploty se tu sem tam pohybují už kolem nuly nebo těsně nad...takže kvůli klukům vždy navečer, než jdu koupat, zatopím v krbu, aby tu bylo pěkně teploučko a baráček přes noc moc nevychládal...v koupelně topím standardně ke koupání tak, že suším prádlo v sušičce a ta tam krásně zatopí:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Polévky miluji. Je to něco, co mě baví donekonečna novými chutěmi. Nedávno jsem měla poprvé francouzskou cibulovou, je úžasně nakyslá. Teď bych ráda zkusila japonský ramen. :) Topná sezóna prý už všude začala, jenom v našem domě se tak nějak netopí. A tvé fotky jsou doopravdy nádheré!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Sandra, na Tvoj blog vždy rada nakuknem. Je vidno, že sa venuješ interierovému desingu, krásne jemné dekorácie a perfektné fotky.
    Vôňa sviečky musí byť očarujúca, zaujalo ma hlavne jej balenie - krásna krabička.
    Prajem Ti pekný víkend
    Jana

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥