Adventní okna

neděle 2. prosince 2012

Rozhodla jsem se dnešní článek věnovat oknům, protože fotky, které jsem v průběhu týdne udělala mi vydaly na samostatný příspěvek :-) V bytě mám celkem šest oken- dvě v kuchyni, dvě v obýváku, jedno v ložnici a jedno v chodbě. V ložnici původně byla tři okna, ale z nějakého, mně nepochopitelněho důvodu, někdo dvě okna zazdil, takže tu zbylo jen jedno. Uvnitř bytu to samozřejmě není vidět, ale z venkovní strany domu ano...

Je to velká škoda, protože okna dodávají místnostem přirozené světlo, které je tak důležité především pro naši náladu (a také pro focení :-)! Světlo povzbuzuje aktivitu, růst u dětí, ovlivňuje naše psychologické rozpoložení, redukuje stres a podporuje zdraví.

Okno v chodbě má výhled jen do světlíku, takže je tato místnost celkem tmavá. Často zde mám rozsvícené svíčky, takže když přecházím z pokoje do pokoje, nebo mám návštěvu, která se přirozeně po tmě nevyzná, vždycky světlo svíček podpoří krásnou atmosféru a ušetří zběsilé hledání vypínače :-)

Okna v tomto bytě jsou jednou z věcí, kterou opravdu zbožňuji. Prvně proto, že jsou dřevěná a v neposlední řadě proto, jak nádherně vypadají- jsou vysoká, s přirozenou patinou času, s mosaznými kličkami a charakteristickým zvukem, když se zavírají...to vše na nich mám ráda...





Dřevěné sáňky mám už pár let z This & That...připadaly mi vtipné a každý rok se těším, až je na Vánoce vytáhnu :-)

Dárečky jsem si vyrobila z krabičky od sirek, zbytku balícího papíru a stříbrného provázku.


Dřevěnou hvězdičku mám z Flowers & Living- můžete si ji nechat nazdobit, nebo koupit samostatně.

Já jsem do kucyhně zvolila starorůžovou krajku, aby mi ladila s okolními předměty, dále bílou stužku a vločky.


Bílý brambořík...to je klasika :-)

Okno v chodbě má vždy nádherný nádech do žluta. Ve dne díky dopadu svěla ve světlíku a večer díky svíčkám.


Ikea svíčky jsou prostě nejlepší :-) Jendoduchost, čistý plamen a dlouhá výdrž...

Moje nová oblíbenkyně- lucerna Ib Laursen z Flowers & Living.

Jedna z mých nejmilejších ozdob Jeanne d´Arc Living z Bella Rose...Jsem blázen do korálkových starožitných ozdob, a tyto od Jeanne se nesmírně povedly! Pro mě letos jeden z nej úlovků.

A stále ještě kvetoucí růžička...poupátka změnila barvu z růžové na meruňkovou, a tak mě tahle rostlinka nepřestává překvapovat.

22 komentářů:

  1. Máš pravdu,okna dělají hodně!Ta tvá jsou krásná!!!!My máme nový baráček-takže plast:-)
    Moc se mi líbí ta mrazivá větévka-je dokonalá ♥ Krajkové květináče Ikea mám dva-na lince v kuchyni,jeden na vařečky a jeden na další věcičky:-)))Perlová ozdůbka a svícny s ověsy to je jednoznačně láska!Mě se nedávno podařily ukořistit na aukru dvě lampičky s ověsy za směšnou cenu,jen co na ně dodělám stínítka tak je nafotím,určitě se budou líbit i tobě:-)Jinak přeji krásný první advent ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, Míšo, lampičky s ověsy, tak to bude něco na mě!!! :-))) Já jsem blázen na ověsy...však víš!

      Vymazat
  2. Cpz o to Sandri,my mame sice okna nova,ale vyrobena na prani ve dreve natreno na bilo s patinou a i klicky jako stare,ale me se strasne libi u tebe ten prostor mezi okenky,kde se nejen ze musi darit bramboriku,ktery potrebuje chladneji,ale stribrne svicny jsou tam proste dokonale.A dalsi nadhera je pro mne ozdobicka Jeanne,o ktere sice vim,ale u tebe ziskala uplne jine kouzlo.Mamka ma takove doma z detstvi,tak si asi vypujcim,hi,hi..preji krasny adventni vecer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si taky moc přeju, že až budu mít své bydlení, tak si udělat repliku starých oken s kličkami a s patinou...a ten prostor mezi okny je fakt super, to ke starým oknům prostě patří :-) Pokud máte doma ještě korálkové ozdobičky, tak to je poklad...my máme někde (doufám) po prababičce...budu se muset taky nenápadně optat, protože na stromečku nikdy nevisí a je škoda, aby ležely v krabici ;-D

      Vymazat
  3. Miluju tvoje svícny, miluju tvoje okna, závěsy a nádech, který dokážeš s pár věcmi vykouzlit!

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, Sandri! Na Tvojí adventní výzdobu jsem se vyloženě těšila a musím říct, že jsi nezklamala :o) jako bys mohla, že :o) Tvoje výzdoba je nádherná, jednoduchá, čistá. Nic navíc a přece všeho dost. Starožitných ozdob máme po babičce plnou krabici a naprosto chápu Tvůj postoj vůči nim: jsou naprosto úchvatné a napřekonatelné. Hezký adventní čas, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to jsem moc ráda, že jsem nezklamala...ještě to zdaleka není vše! :-) Starožitné ozdoby, to je prostě nádhera, kus dětství a kvalita...

      Vymazat
  5. Sandri, sú to najkúzelnejšie okná, ktoré som naposledy videla v starom dome mojej babičky. Rada som si ako dieťa tú vnútornú časť otvorila a sedela som hodiny v "medziokne". Krása. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si tam Andrejko taky někdy v létě sedávám a koukám do nebe...nejraději v kuchyni :-) Je to nádhera...jednou chci přesně takové i ve scvém vlastním bytě, či domě :-)

      Vymazat
  6. Sanro,
    Takováhle okna, no to je můj sen.
    Nevystudovala jsi Ty náhodou nějakou deko školu či co? Pro mne jsi profesionál.
    Tvůj blog se mi hrozně líbí!
    Pokračuj v něm!! :-)
    Světla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlo, za takovou poklonu ti MOC děkuji! Kdepak, já interiérový design nestudovala a profesionálem v oboru bych jednou velmi ráda byla, ale určitě se je hodně co učit :-)Jsem nesmírně ráda, že se ti u mě líbí a budu ještě raději, když se zase brzo zastavíš! :-)

      Vymazat
  7. Sandři, krásně jsem se pokochala...Okna mají své kouzlo a ty jsi dokreslila tu správnou atmosféru... moc příjemné, nostalgické i trochu tajemné ...
    Všechny doplňky a dekorace jsou parádní - mně učarovaly ledové větévky, nemají chybu a tak přemýšlím, zda jsou hotové či jsi zdobila...?
    Krásné adventní dny... Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, ty jsem už takto koupila...před rokem v jendom květinářství za Kotvou...ona to byla delší větvička, ale taková neforemná, tak jsem ji nastříhala a dala do menší vázičky a vypadá to moc krásně a zimně :-)

      Vymazat
  8. Sandří, nedivím se, že máš okna v tvém bytě ráda - jsou nádherná a úžasně fotogenická. Překrásně si je vyšperkováváš a dozdobíš k obrazu svému!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťulko, děkuji :-) Už si to bez těch oken neumím představit :-)

      Vymazat
  9. Tak já bych se jenom bála té kombinace "hořící svíčka + vlající záclona" na okně v chodbě. Jinak moc hezké:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já jsem opatrná, nebooj :-) On ten okenní vnitřní parapet je takový jakoby dvojitý, takže ty svíčky jsou od záclony opravdu bezpečně daleko a nemám tam průvan, takže se vůbec nehábají ;-) Na fotce to není moc vidět, ale rozhodně neriskuji ;-) A děkuji, jsem ráda, že se dekorace líbí!

      Vymazat
  10. To je nádhera! Stará dřevěná okna mají úžasné kouzlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, je to tak...tam už pak stačí opravdu málo..nebo vlastně nic...jsou nádherná sama o sobě :-)

      Vymazat
  11. aaach,tie sanky ,Sandruska !!! mam chut sa k vam vecer vkradnut a potichucku si ich privlastnit :) krasny advent prajem ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥