NA STATKU- 2. část

úterý 5. července 2016

V dnešním pokračování o pohádkově krásném statku se podíváme do jeho interiéru. Je tu spousta jedinečných rodinných pokladů, ať už ve formě knih, broušeného a rytého skla, obrazů, či nábytku, který místu vdechuje nezaměnitelnou atmosféru. To, co je na tom všem nejkrásnější je fakt, že se jedná o autentický domov a věci v něm, které rodina používala mnoho let a které mají patinu času i ducha.

K hlavní budově, kterou jste viděli na fotkách v minulém článku, přiléhají hospodářská stavení a celý objekt má tvar do "U". Zásadní dekorativní úlohu hned při vstupu do domu tvoří klenbový strop, který jemně podtrhují lesklé krémové dlaždiče, zrcadla a jinak absolutní čistota prostoru, který není přehlcen žádnými zbytečnými prvky a dekoracemi. Z této místnosti pak můžete vstoupit do dolního bytu, kde se nachází kuchyň, obývák a ložnice. V další místnosti se nachází posilovna pána domu a je tu také komora pro skladování ovoce a zeleniny.

Pokud byste vystoupali nahoru po dřevěných schodech, otevřely by se před vámi dveře horního bytu, kde se nachází rovněž kuchyně, obývák a tři pokojíčky. Samotná průchozí chodba pak skýtá starožitný jídelní stůl se židlemi a knihovny. Je tu také zasklená veranda s výhledem na celou zahradu a se šňůrou pro sušení prádla. Dům má dvě koupelny a dvě toalety, což je samozřejmě vždycky výhoda...my z menších bytů tohle obzvláště oceníme. ;-) Tak tedy, pojďte dál...

V horním obýváku se mi nejvíce líbí podlaha, která jde do šedého odstínu. Najdete tu také pohodlná křesílka a hromadu knížek pro odpočinkové chvíle.
Gramofon a spousta desek...takový poslech hudby získává v dnešní době úplně jiný rozměr. :-) Ve skleněném džbánku je rmen rolní, který jsme nasbírali u lesní cesty. Často se zaměňuje s heřmánkem pravým, který má narozdíl od rmenu léčivé účinky.

V této krásné ložnici jsem usínala jedna radost...asi ta kombinace pohybu na čerstvém vzduchu a zdobného starožitného nábytku udělala své.

U takového dřevěného stolu si člověk musí připadat jako král, no ne?

Ať pro válení se v trávě na zahradě, nebo při deštivém večeru...tady si člověk má v knihovně vždycky z čeho vybrat!
Propracovaný detail kastlových oken a domeček na předpověď počasí...Tohle má prostě styl!

Po domě jsou nejrůznější vzpomínky zachycené na fotografiích. Tato "houbová" se mi líbila obzvláště. Stařičký šicí stroj se pyšní mosaznou cedulkou "Josef Postler, šicí stroje, Tábor".

Veliké dřevěné dveře se záclonkami i staré sošky na krajkovaných dečkách - bez takových klenotů by to na statku rozhodně nešlo! ;-)

Tak a tady v chodbě naše prohlídka končí. Příště se podíváme na zahradu. Těšíte se? :-)


1 komentář:

  1. Splnilo to všetky moje očakávania z prvého ptíapevku. Jednoduché, nádherné k tomu tvoje sprievodné slovo znalé veci-nemám čo dodať. Ale si mi pripomenula jeden rodinný penzión v Prahe, tiež bol podobne zariadený :)
    m.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥