Rachel Ashwell- Shabby Chic

středa 27. dubna 2011

Rachel Ashwell je přední designérkou a zakladatelkou stylu Shabby Chic. Jako dítě nakupovala na anglických bleších trzích, kde se rychle naučila rozhodovat, co stojí zato koupit, a co už ne. V 80. letech se přestěhovala do Kalifornie. Jako matka se zaměřila na povlaky na nábytku, které se dají prát a také odolají hrátkám dětí i domácích mazlíčků. Přátelé je od ní chtěli kupovat , což byl první impulz k otevření jejího prvního obchodu Shabby Chic Couture store. Pro Rachel je typická kombinace anglické elegance s kalifornskou ležérností. Není přespříliš romantická, ani přespříliš moderní- méně je více.


Jejím mottem je, aby nábytek nejen dobře vypadal, ale aby se také jednoduše čistil, aby byl pohodlný a praktický. Také preferuje nábytek, který je finančně dostupný a stačí mu pouze malé úpravy. Měli byste se cítit pohodlně, když si chcete dát nohy na pohovku a šálek na stůl, aniž byste se obávali, že vznikne nevyčistitelná skvrna, nebo poškodíte nevídaně drahý nábytek. Důležitá je útulnost místo úzkostlivosti a uvolněnost místo škrobenosti. 

Shabby Chic je kombinací ošuntělosti a sofistikace. Je to také o vytváření emocionálního dědictví a o kouscích, které jsou mimořádné, i když nejsou drahé. Shabby Chic daleko přesahuje stereotyp několika kousků čajového nádobí s květinovými vzory a pohodlných polštářů na židlích. Ošuntělost jde s elegancí paradoxně ruku v ruce-je to jakási rebelie proti chladné dokonalosti a je to respekt k přirozenému vývoji s ohledem na to, co je snadné a smysluplné. Rachel věří v život vně, kolem a s věcmi, ne vedle nich.


Vejděte se mnou do místností, kterých se dotkl styl Shabby Chic…Prostorné křeslo s mírně pomačkanou látkou, starý kufr s olupující se barvou, váza růží ze zahrady na konferenčním stolku, okouzlující starožitné zrcadlo s květinovým vzorem a mírnými prasklinkami v bílém rámu, které jste zachránili od popelnice, lehce zrezivělý lustr z blešího trhu, vanilkové svíčky, které dodají teplou a útulnou záři, měkké a jakoby vybledlé barvy (pudrová růže, máta, krémová, šedá, čistě bílá…)- to jsou některé prvky bez námahy, které vás zvou dál již na pohled.














3 komentáře:

  1. Sandři, krásná exkurze a inspirace. Hezký den. Peťa :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Sandři super článek.Je to sranda zdrovna dneska jsem o ní taky psala v souvislosti s rámem,který jsem renovovala a zachránila před popelnicí.Jak o tom píšeš ty:)))
    pa Vla

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj sandro, po knížce od Rachel Ashwell toužím uz strašně dlouho, i přez to, že Shabby Chic není až tak můj šálek čaje, líbí se mi spíš country a vintage ve spojeni s moderní klasikou..ale ráda se inspiruji a myslím, že tyto styly jdou ruku v ruce...
    Jinak jsem moc ráda, že jsem narazila na tvůj blog, je tu moc krásných nápadů a inspirace!
    Kačka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥