Aliter - chutě a vůně středomoří

pátek 7. srpna 2015

Do restaurace ALITER, která je součástí hotelu UNIC Prague**** jsem poprvé zavítala před 14ti dny v rámci dne otevřených dveří, který byl věnován středomořským chutím a vůním. Garde mi dělal můj báječný přítel a kolega z atelier ON, architekt Radim Janík. Hotel se nachází poblíž Náměstí Republiky v ulici Soukenická 25 na Praze. 1. Večer uvedl ředitel hotelu Michal Václavík, který mimo jiné také zmínil, že UNIC Prague je opakovaně doporučován  celosvětovým gastronomickým průvodcem Michelin a rovněž si získal ocenění Traveller´s Choice od svých hostů.

Kromě několikachodového menu nám byl představen i interiér restaurace, který snoubí historii této na řemesla bohaté čtvrti s trendy a modernitou, o což se zasloužila například svítidla české designérky Lucie Koldové. Pozváni byli i další blogeři a novináři, a tak většina z nás v průběhu večera třímala v ruce svůj fotoaparát, abychom zachytili své dojmy. Menu o pěti chodech, které jsme měli možnost ochutnat, kombinovalo tradiční českou kuchyni a autentičnost se stylem gastronomie, která se vyjímá v širším mezinárodním gastronomickém konceptu. Ostatně, pojďte nahlédnout...

Od našeho stolu se skýtal pohled na interiér celé restaurace, o jehož vzhled se zasloužila španělská architekta Meritxell Cuartero a interiérová designérka Daniela Baeza.

Interiér restaurace je doplněn o originální obrazy katalánského umělce Quim Domene.

S Radimem jsme dlouze debatovali o drobných detailech jako jsou čersvé exotické orchideje i o celkovém dojmu z designového prostoru.
Šéfkuchař Pavel Cihlář v akci! Hlavní chod nám připravil přímo před očima.

Měli jsme možnost ochutnat vynikající vína a jako předkrm byl podáván lehounký a chuťově vynikající hovězí tataráček na středomořský způsob se žampiony, šalotkou a osmaženými kapary. Tento předkrm opravdu perfektně zvládl navnadit naše chuťové pohárky na další chody.

Mušle svatého Jakuba na krémovém rizotu s chřestem a parmezánovým chipsem byl můj nejoblíbenější chod vůbec! Sametová textura se úplně rozplývala na jazyku a kombinace ingrediencí byla excelentní. Hlavním chodem pak bylo kuřecí stehno Porketa s restovaným fenyklem a mladým pórkem podavané s parmazánovým pyré. Chutě tohoto pokrmu mi nepřipadaly nijak zajímavé ani výrazné, i když maso bylo výtečně upraveno.

Sladké tečky na konec byly hned dvě, a to letní limetkový koláč podávaný s jahodovým sorbetem a chutney z čerstvých jahod a karamelizovaná rebarbora s jahodami podávaná na rebarborovém pyré s bazalkovou šlehačkou.
Selfie se nám klasicky trochu mázla...možná to bylo i opojením z dobrého vína a skvěle sestaveného menu. :-) Na závěr jsme si s Radimem odnesli milé dárečky a krásně načatý večer jsme pak ještě bujaře dotáhli ve vinárně Tempo Allegro.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥